logo


Ομαδόν επίθεση από όλες τις παρατάξεις της μειοψηφίας δέχθηκε η Δημοτική Αρχή στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Δευτέρα 30/5) με αφορμή την πρόσληψη ορκωτού λογιστή για να ελέγξει την οικονομική διαχείριση των Σχολικών Επιτροπών.

Κεντρικό σημείο στις αιτιάσεις τόσο του Γ. Καλαφατέλη από τη μείζονα μειοψηφία, όσο και του Π. Μπιτάκου της Νέας Πνοής για το Διόνυσο, αλλά και του Γ. Ζυγούνα της Δημοκρατικής Ανατροπής Διονύσου καθώς και της Ζ. Σώκου από τη Λαϊκή Συσπείρωση, ήταν η ολιγωρία που επί 13 μήνες έχει επιδείξει η Διοίκηση του Δήμου να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις νόμιμες ενέργειες- σ.σ. έλεγχο πάσης φύσεως και παντού- που είχαν αποφασιστεί ομόφωνα τόσο από τις Σχολικές Επιτροπές όσο και από το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο. Εκφράστηκαν επιπλέον οι φόβοι πως στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η συγκάλυψη των ευθυνών και όχι η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης που- υπενθυμίζεται- περιλαμβάνει οικονομικές ατασθαλίες και σειρά εμπρησμών πέρυσι το Πάσχα, με αποκορύφωμα αυτόν στα γραφεία των Επιτροπών στην Άνοιξη. Προς τούτο συνηγορεί και η άποψη που εκφράστηκε από εκπροσώπους παρατάξεων και από το δημότη Στ. Μιχιώτη, ότι η σύνδεση του θέματος του ορκωτού λογιστή με την πρόσφατη απόφαση στην Οικονομική Επιτροπή- σ.σ. όπου ζητείται εισαγγελική παρέμβαση για λογιστική πραγματογνωμοσύνη στα οικονομικά στοιχεία των Σχολικών Επιτροπών- περιπλέκει την υπόθεση και μόνο ερωτηματικά δημιουργεί. Γιατί ενδεχομένως η μια διαδικασία να μπλοκάρει την άλλη ή – το σοβαρότερο – να προσπαθήσει να χειραγωγήσει την άλλη, τη στιγμή μάλιστα που η εταιρεία ορκωτών λογιστών – η οποία έχει ήδη επιλεγεί – διατηρεί και άλλη επαγγελματική σχέση με τον Δήμο. Πάντως, από πλευράς Διοίκησης, ο εισηγητής του θέματος και γενικός Γραμματέας του Δήμου Μ. Χρηστάκης και ο Θ. Στάικος, επέμειναν ότι οι δυο δουλειές (του ορκωτού και του λογιστή) είναι διαφορετικές, ανεξάρτητες και συμπληρωματικές η μία με την άλλη.

“Ματώνουμε με τη διαδικασία και ξεχνάμε την ουσία: Σε δυο Νομικά Πρόσωπα σημειώθηκαν χοντρές ατασθαλίες 25-30.000 ευρώ. Είναι τουλάχιστον προκλητικό να σε ψέγουν αυτοί που τους αφορά η ουσία” απάντησε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης, παραδεχόμενος εντούτοις- και ο ίδιος προχθές- “ενδεχόμενη καθυστέρηση” στις ενέργειες της Διοίκησης.

Την ίδια μέρα, τέλος, που στο Δημοτικό Συμβούλιο συζητείτο ο ορκωτός λογιστής, η πρώην Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α’Βάθμιας Εκπαίδευσης Λ. Μήλα (σ.σ. οι οικονομικές αταξίες προέκυψαν από ενδεικτικό έλεγχο στα πεπραγμένα της δικής της θητείας) κατέθετε εξώδικη διαμαρτυρία προς το Δήμο Διονύσου, κατηγορώντας τη Δημοτική Αρχή για απαράδεκτη καθυστέρηση, μεθοδευμένες τακτικές, εξυπηρέτηση συμφερόντων, κατασκευασμένα στοιχεία και πλημμελή άσκηση καθηκόντων στη φύλαξη κρίσιμων στοιχείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Μήλα ζητούσε το εξώδικο να τεθεί σε γνώση των δημοτικών συμβούλων πριν τη συζήτηση του θέματος στην προχθεσινή συνεδρίαση, κάτι που όμως δεν έγινε.

Το Δημοτικό Συμβούλιο- του οποίου η συνεδρίαση διεκόπη και συνεχίζεται σήμερα Πέμπτη 2 Ιουνίου στις 6 το βράδυ- θα κληθεί να εξετάσει ακόμη δύο θέματα σχετικά με τις Σχολικές Επιτροπές, που δεν είναι άλλα από την αντικατάσταση των Προέδρων και μελών που σωρευτικά παραιτήθηκαν το τελευταίο διάστημα.