logo


Ξεκινά σήμερα τα απόγευμα στη Σάμο το τριήμερο συνέδριο με θέμα «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι προσφυγικές ροές και το μεταναστευτικό ζήτημα – Επιπτώσεις στην κοινωνία, την οικονομία και τον τουρισμό» που διοργανώνει ΚΕΔΕ.

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκινούν στις 7.30 το απόγευμα και αναμένεται να παραβρεθούν και να μιλήσουν ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής, ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, ενώ την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Στο συνέδριο συμμετέχουν επίσης οι εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, δήμαρχοι ευρωπαϊκών πόλεων, εκπρόσωποι του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης για το Άσυλο και την Ένταξη, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, εκπρόσωποι ΜΚΟ.

Αύριο, Παρασκευή, κατά την πρωινή συνεδρία θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα σχετικής μελέτης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης στην κοινωνία, την οικονομία και τον τουρισμό.

Οι θεματικές ενότητες των εργασιών του συνεδρίου   είναι:
• Να προσδιοριστούν λύσεις για την άμεση και αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος,
• Να προσδιοριστεί ο ρόλος των δήμων, με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία,
• Να αναζητηθούν τρόποι ανασχεδιασμού του αστικού ιστού των πόλεων και της κοινωνικής ενσωμάτωσης προσφύγων και μεταναστών,
• Να αναζητηθούν τρόποι για ισόρροπη διαχείριση του τουρισμού – ανάπτυξης και προσφυγικών ροών,
• Να γίνει ανταλλαγή καλών πρακτικών για την προώθηση και στήριξη της κοινωνικής αλληλεγγύης, του εθελοντισμού και της ανθρωπιστικής βοήθειας.

πηγή: localit.gr