logo


Με διακοπή της παροχής ρεύματος στην οικία, επί της οδού Κοιμ. Θεοτόκου 5 στην Άνοιξη, όπου εδώ και μερικούς μήνες βρίσκεται εγκατεστημένη κεραία κινητής τηλεφωνίας της VODAFONE, απειλεί τους ιδιοκτήτες ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) σε έγραφό του που κοινοποιήθηκε στο Δήμο προχθες Τρίτη 31 Μαϊου. Το έγγραφο της ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί την τελευταία εξέλιξη σε μια υπόθεση που ξεκίνησε τον περασμένο χρόνο, όταν περίοικοι, και εν συνεχεία οι δημοτικοί σύμβουλοι της Άνοιξης Μ. Τσιλιγκίρης (Ενωτική Πρωτοβουλία) και Α. Λουκάτου (Νέα Πνοή για το Διόνυσο) κατήγγειλαν πως στην περιοχή τους λειτουργεί κεραία χωρίς εγκεκριμένη άδεια.

keraiaanoixi

Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο Ιούλιο κατατέθηκε στην Πολεοδομία Καπανδριτίου ο φάκελος που αφορούσε στην εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας επί της οδού Κοιμήσεως Θεοτόκου 5, στην Άνοιξη. Ο φάκελος ελέγχθηκε από την υπηρεσία και προστέθηκαν παρατηρήσεις που αφορούσαν στη νομιμότητα του υπάρχοντος κτηρίου.

Το Νοέμβριο του 2015, τονίζει στην Οδό Διονύσου η εντεταλεμένη σύμβουλος Π. Ταουξή, οπότε είχε ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί το Γραφείο Δόμησης του Δήμου, ο φάκελος προωθήθηκε από το Καπανδρίτι στο Διόνυσο, ενώ το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με απόφασή της χορηγεί πιστοποιητικό πληρότητας φακέλου αίτησης χορήγησης άδειας. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως στο παραπάνω έγγραφο ρητά αναφέρεται ότι το πιστοποιητικό δεν απαλλάσσει τον αιτούντα από την τήρηση των ζητούμενων προϋποθέσεων και “δεν υποκαθιστά άδειες ή και εγκρίσεις που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία”.

Εντούτοις, το έγγραφο αυτό δεν έφτασε στο Δήμο, παρά τρεις μήνες αργότερα, μια που αρχικά είχε σταλεί από την ΕΕΤΤ στο Καπανδρίτι!

Το Φεβρουάριο του 2016, πλέον, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Άνοιξης Μ. Τσιλιγκίρης και Α. Λουκάτου ενημερώνουν το Δήμο, ο μεν πρώτος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και η δεύτερη με ανακοίνωση και συγκεκριμένες ερωτήσεις προς τη Δημοτική Αρχή.

Στις 9 Μαρτίου το Γραφείο Δόμησης του Δήμου αποστέλλει έγγραφο προς τον ΔΕΔΔΗΕ, κοινοποιούμενο στον ιδιοκτήτη του ακινήτου, στη VODAFONE και στην ΕΕΤΤ, με το ερώτημα αν η κεραία ηλεκτροδοτείται νόμιμα.

photo 1-66

Στις 30 Μαρτίου νέο έγγραφο φεύγει από το Δήμο προς την ΔΕΔΔΗΕ, με το οποίο καθίσταται σαφές πως η “εγκατάσταση της κεραίας ηλεκτροδοτείται παράνομα με εσωτερική ηλεκτρική εγκατάσταση από την οικία ενώ δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα άδεια δόμησης για την κεραία”. Η απάντηση του ΔΕΔΔΗΕ, που μάλιστα παρελήφθη από το Γραφείο Δόμησης του Δήμου την ίδια ημέρα, ήταν αποκαλυπτική: “Η Υπηρεσία μας δεν έχει ηλεκτροδοτήσει μέχρι σήμερα κεραία κινητής τηλεφωνίας με ανεξάρτητη παροχή στο ακίνητο επί της οδού Κοιμ. Θεοτόκου 5 στην Άνοιξη”, κατά συνέπεια για τον έλεγχο των εν λόγω ηλεκτρικών εγκαταστάσεων αρμόδια υπηρεσία δεν είναι ο ΔΕΔΔΗΕ αλλά η Περιφερειακή Ενότητα.

Τελευταία εξέλιξη η αποστολή εγγράφου από τον ΔΕΔΔΗΕ προς τον ιδιοκτήτη της οικίας, όπου- μετά από έλεγχο της Περιφερειακής Ενότητας- διαπιστώθηκε “η αυθαίρετη επέκταση της εσωτερικής ηλεκτροδότησης, από την οποία είναι δυνατόν να προκληθούν ατυχήματα, για τα οποία θα είστε αποκλειστικά υπεύθυνος”. Καλείται μάλιστα ο ιδιοκτήτης εντός 5 ημερών αφότου παραλάβει το εν λόγω έγγραφο να αποξηλώσει την αυθαίρετη επέκταση και να προσκομίσει και βεβαίωση ηλεκτρολόγου και υπεύθυνη δήλωση για μη επανάληψη της αυθαιρεσίας στο μέλλον. “Στην περίπτωση που η προθεσμία των 5 ημερών παρέλθει άπρακτη, η εγκατάσταση θεωρείται επικίνδυνη και θα αναγκαστούμε να διακόψουμε την ηλεκτροδότηση της παροχής χωρίς άλλη ειδοποίηση”, καταλήγει το έγγραφο.

photo 2-65

Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως, σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα keraies.eett.gr, στο Δήμο Διονύσου βρίσκονται διάσπαρτα εγκατεστημένες- και εντός του οικιστικού ιστού- πάνω από 50 κεραίες. Δυο από αυτές- στη Σταμάτα και τον Άγ. Στέφανο- σταμάτησαν να λειτουργούν κάτω από τις συντονισμένες και έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων και Δήμου τα τελευταία 3 χρόνια.