logo


Η πρώτη επιτυχημένη, μετά από 16 χρόνια, Γενική Συνέλευση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σταμάτας πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κατάστημα της περιοχής την Τρίτη 26 Απριλίου με τη συμμετοχή 36 συνεταιριστών και οδήγησε στην εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου και στην απόφαση για τροποποίηση του Καταστατικού, ώστε ο Συνεταιρισμός να εναρμονισθεί με την ισχύουσα νομοθεσία.

Η Συνέλευση έγινε με την παρουσία της Ειρηνοδίκου Μαραθώνα Στ. Παρασκευοπούλου, ενώ οι 24 συνεταιριστές που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία ανέδειξαν ως μέλη του νέου Δ.Σ. τους Γ. Κόκκαλη, Αντ. Κοτσίκο, Αν. Κώνστα, Θ. Βυτινιώτη και Β. Μαγγίνα.

Η παραπάνω εξέλιξη σηματοδοτεί και την επανενεργοποίηση του Συνεταιρισμού που παρέμενε σε αδράνεια τα προηγούμενα χρόνια, με το τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο να έχει εκλεγεί από Γενική Συνέλευση πριν το 2000.

Οι άμεσες ενέργειες, στις οποίες αναμένεται να προβεί το νέο Δ.Σ. είναι η συγκρότησή του σε Σώμα, στις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς και η επικοινωνία με το Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης για να τους γνωστοποιηθεί η τροποποίηση του καταστατικού. Επιπλέον, σύμφωνα και με τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, θα καταβληθεί προσπάθεια για την εγγραφή νέων μελών, καθώς και η εγγραφή μερίδων στους κατιόντες συγγενείς των θανόντων συνεταιριστών. Τέλος θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη λειτουργία της αποθήκης (σ.σ. που σήμερα χρησιμοποιείται και από το Δήμο για τη φύλαξη του εξοπλισμού Πολιτικής Προστασίας) ως χώρου φύλαξης αγροτικών προϊόντων, ζωοτροφών, φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, ενώ θα εξεταστεί και η δυνατότητα δημιουργίας ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωφελούς Συνεταιριστικής Επιχείρησης) για την παραγωγή και διάθεση χειροποίητων προϊόντων.

Η επανενεργοποίηση του Συνεταιρισμού σημαίνει, επιπλέον, ότι επιστρέφει στο Δήμο η υπηρεσία του ΟΓΑ και της ΕΛΣΤΑΤ που ασχολείται με την καταγραφή των γεωργικών ειδών και των καλλιεργειών, καθώς και τις επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις για καταστροφές από φυσικές αιτίες, εξέλιξη ιδιαιτέρως ευνοϊκή για τους ντόπιους παραγωγούς που μέχρι τώρα αναγκάζονταν να απευθύνονται για τα παραπάνω στο Καπανδρίτι ή στις Ερυθρές Αττικής.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι- όπως είχε καταγράψει η Οδός Διονύσου- οι παραδοσιακά αγαστές σχέσεις συνεργασίας του Συνεταιρισμού με την Κοινότητα Σταμάτας, και το Δήμο Διονύσου μετέπειτα, πρόσφατα διαταράχθηκαν: Στην αρχή με τη μονομερή, όπως υποστηρίζει ο Συνεταιρισμός, απόφαση του Δήμου να χρησιμοποιήσει την αποθήκη στη Σταμάτα, και στη συνέχεια με την Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διέταξε ο Δήμαρχος Διονύσου ώστε να διευκρινισθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες απομακρύνθηκε από το Δημοτικό Κατάστημα της περιοχής το αρχείο του Συνεταιρισμού.