logo


Ομόφωνα έγινε δεκτή η εισήγηση του Προέδρου της Ροδόπολης Μ. Κόκκαλη στη χθεσινή (25/4) συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου, την οποία παρακολούθησε και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γ. Κανατσούλης, αναφορικά με την τροποποίηση άρθρου του Κανονισμού Καθαριότητας.

Πρόκειται, ειδικότερα, για το άρθρο 31 του Κανονισμού που προβλέπει τη δυνατότητα του Δήμου να καθαρίζει με ίδια μέσα αδόμητα οικόπεδα, των οποίων οι ιδιοκτήτες δείχνουν αμέλεια (σ.σ. τραγική, ενόψει αντιπυρικής περιόδου) και εν συνεχεία να τους χρεώνει και με τη δαπάνη για τον καθαρισμό αλλά και με πρόστιμο.

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε χθες ο κ. Κόκκαλης, η χρέωση για τον καθαρισμό ανέρχεται στο 0,50 ευρώ ανά τ.μ., ενώ το πρόστιμο στα 3,75 ευρώ το τ.μ. Τούτο πρακτικά σημαίνει πως αμελής οικοπεδούχος με ιδιοκτησία ενός στρέμματος θα κληθεί να πληρώσει συνολικά ένα ποσόν της τάξης των 4000 ευρώ- ποσό αστρονομικό, κατά γενική ομολογία, ιδίως με τα τωρινά οικονομικά δεδομένα.

photo-367

Μέχρι σήμερα, παρόλο που κάθε χρόνο αποστέλλονται εκατοντάδες σχετικές επιστολές για έγκαιρο καθαρισμό των οικοπέδων, η ανταπόκριση των οικοπεδούχων παραμένει πολύ μικρή, κάτι που τόνισαν στην πρόσφατη σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου τόσο ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Διονύσου Τ. Μπάσης όσο και ο συνάδελφός του στο Κρυονέρι Δ. Χριστόπουλος. Επιπλέον ποτέ στο παρελθόν δεν έχει εφαρμοστεί η διάταξη που προβλέπει την παρέμβαση και τον καθαρισμό ιδιωτικών οικοπέδων εκ μέρους του Δήμου.

Τα παραπάνω ίσως αλλάξουν φέτος, μια που ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης αλλά και ο εντεταλμένος για την Πολιτική Προστασία Π. Τσούκας, στην ίδια σύσκεψη δήλωσαν αποφασισμένοι να εφαρμόσουν στο εξής τη σχετική διάταξη του Κανονισμού, με παράλληλη μείωση των προβλεπόμενων χρεώσεων, ώστε να είναι εφικτή η καταβολή των συνολικών ποσών.

Κινούμενος στην ίδια γραμμή ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Ροδόπολης πρότεινε τη δραστική μείωση του προστίμου ενδεικτικά στα 0,50 ευρώ το τ.μ., ώστε ο ιδιοκτήτης οικοπέδου ενός στρέμματος που το αφήνει στην τύχη του και ακαθάριστο, να κληθεί να πληρώσει συνολικά 1000 ευρώ περίπου, με παράλληλη βέβαια εξσφάλιση λειτουργίας αποτελεσματικού εισπρακτικού μηχανισμού στο Δήμο.

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως σύμφωνα με εκτιμήσεις δημοτικών παραγόντων, τα ακαθάριστα οικόπεδα σε όλο το εύρος του Δήμου φτάνουν τις 10.000, πολλά από από αυτά, όπως τόνισε η τοπική σύμβουλος της Νέας Πνοής για το Διόνυσο Δ. Πολύζου, δίπλα σε ευαίσθητους χώρους, όπως σχολεία, με αποτέλεσμα τα παιδιά να κινδυνεύουν όχι μόνο από φωτιά αλλά και από φίδια.