logo


Η εκτός Ημερησίας Διατάξεως ερώτηση του συμβούλου της Νέας Πνοής για το Διόνυσο Γ. Φωτάκη για τα Κοιμητήρια της πόλης, στην πρόσφατη (19/4) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποτέλεσε την αφορμή ώστε η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Στ. Μαγγίνα να ενημερώσει τους συναδέλφους της σχετικά με την πολύμηνη καθυστέρηση στην εκπόνηση και θεσμοθέτηση ενιαίου Κανονισμού και ενιαίων τελών Κοιμητηρίων.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Φωτάκης (σ.σ. του οποίου η ερώτηση παρατίθεται πιο κάτω) υπενθύμισε στο Σώμα πως μετά από δυο πολύωρες συνεδριάσεις στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, της οποίας είναι μέλος, έχει εκπονηθεί από πέρυσι σχέδιο Κανονισμού για τα Κοιμητήρια της πόλης, το οποίο ομόφωνα υποβλήθηκε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έκτοτε αγνοείται η τύχη του. Όπως αγνοείται και οποιαδήποτε εξέλιξη γύρω από την ενιαιοποίηση των τελών Κοιμητηρίων, τα οποία διαφέρουν ανά Κοινότητα. Προσέθεσε μάλιστα πως οι υψηλές τιμές τελών στο Κοιμητήριο Διονύσου είναι αντιστρόφως ανάλογες της εικόνας που παρουσιάζει σήμερα, όπως επανειλημμένα έχει καταγράψει το Τοπικό Συμβούλιο, ζητώντας συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Στα παραπάνω συνηγόρησε με παρέμβασή του και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Τ. Μπάσης που τόνισε πως είναι απαράδεκτο, 5 χρόνια μετά από την καλλικρατική ένωση, να μην υπάρχουν ενιαία τέλη Κοιμητηρίων στο Δήμο, με αποτέλεσμα τις διαμαρτυρίες και τα παράπονα πολλών δημοτών: “Προχωρήστε ή σε ενιαιοποίηση ή τουλάχιστον σε μείωση τελών, που στο Διόνυσο είναι υπέρογκα”, κατέληξε ο κ. Μπάσης.

Στην απάντησή της η Αντιδήμαρχος Οικονομικών υπογράμμισε πως εξαρχής από το Τμήμα Εσόδων του Δήμου είχε ετοιμασθεί ένας πολύ καλός Κανονισμός για τα Κοιμητήρια και υπενθύμισε πως η καθυστέρηση σημειώθηκε, επειδή τρεις σύμβουλοι της Διοίκησης- μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (σ.σ. οι Α. Πέππα, Π. Ταουξή και Θ. Κρητικός) πρότειναν να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των Κοιμητηρίων και αυτά που δημιουργήθηκαν με παραχώρηση περιουσίας από τους γηγενείς κατοίκους στον Άγ. Στέφανο και στη Σταμάτα (σ.σ. η Οδός Διονύσου είχε καταγράψει τότε την παρθενική παρουσία σε συνεδρίαση συλλογικού οργάνου του Μ. Χρηστάκη, μετέπειτα Γ. Γραμματέα του Δήμου, ο οποίος είχε προειδοποιήσει την Επιτροπή ότι για την ένταξη Κοιμητηρίων ως ιστορικών, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση- που διενεργεί τον έλεγχο των αποφάσεων των Δήμων- θα απαιτήσει ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία και λίστα με τα ονόματα των δικαιούχων, με το επιπλέον δεδομένο πως οι τελευταίοι απαλλάσσονται από κάθε μορφής τέλος Κοιμητηρίου, οπότε πιθανόν δημιουργείται και θέμα ανταποδοτικότητας. Για όλα τα παραπάνω είχε αποφασισθεί από την Επιτροπή να εκπονηθούν ειδικές διατάξεις, ώστε να συμπεριληφθούν στο σώμα του Κανονισμού). Σήμερα, συνέχισε η κ. Μαγγίνα, βρισκόμαστε στη διαδικασία ενσωμάτωσης στον Κανονισμό των προτάσεων των συμβούλων, με στόχο να περάσει και πάλι από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, όπου θα απαιτηθεί ιδιαίτερη προσοχή από τα μέλη της. Παράλληλα η Οικονομική Επιτροπή θα συζητήσει τα ενιαία τέλη, ώστε μαζί με τον Κανονισμό να έρθουν προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου μάλιστα απαιτείται αυξημενη πλειοψηφία για τη λήψη απόφασης. Η παραπάνω διαδικασία, τόνισε η κ. Μαγγίνα, διασφαλίζει πως θα υπάρξουν ελάχιστες πιθανότητες ο Κανονισμός να απορριφθεί κατά τον έλεγχο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Η ερώτηση του κ. Φωτάκη

Προς: τον κ. Δήμαρχο

Θέμα: Ερώτηση για την καθυστέρηση θεσμοθέτησης ενιαίου Κανονισμού κοιμητηρίων και αντίστοιχης ενιαίας πολιτικής τελών

Κοινοποίηση: κ. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Παρά το ότι έχουν περάσει έξι (6) έτη μετά την ισχύ του “Καλλικράτη”, ακόμη παραμένει ζητούμενο η ενιαιοποίηση ορισμένων βασικών λειτουργιών του Δήμου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοις καθυστέρησης αποτελεί η θεσμοθέτηση αφενός ενιαίου Κανονισμού που θα διέπει τα κοιμητήρια των Δημοτικών Κοινοτήτων και αφετέρου της επιβολής ενιαίων τελών, για να αρθούν κατάφωρες αδικίες μεταξύ των Δημοτών των επιμέρους κοινοτήτων μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Δ.Κ. Διονύσου.
Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, πριν από καιρό, σε δύο πολύωρες συνεδριάσεις της επεξεργάσθηκε σχετική πρόταση για ενιαίο Κανονισμό και στις 2/11/2015 γνωμοδότησε, ομόφωνα, προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Ήδη, όμως, καταγράφεται υπέρμετρη καθυστέρηση, αφού έχουν περάσει περίπου έξι (6) μήνες από τότε και ουδέποτε, μέχρι σήμερα, συζητήθηκε το θέμα, ώστε να βρει και τη σειρά της, η θεσμοθέτηση της πολιτικής ενιαίων τελών και να αρθούν οι παραπάνω αδικίες.
Αξότιμε κύριε Δημαρχε,
Η πολιτική για τα Κοιμητήρια αποτελεί ευαίσθητο ζήτημα που, ταυτόχρονα, η οικονομική της πλευρά, πρέπει να τυχαίνει δίκαιης αντιμετώπισης απέναντι στους Δημότες μας.
Μετά από αυτά ερωτάσθε:
Πότε, επιτέλους, θα έρθει προς συζήτηση το θέμα του ενιαίου Κανονισμού στο Δημ. Συμβούλιο για να ακολουθήσει, αμέσως μετά, η συζήτηση για τη θεσμοθέτηση της πολιτικής εναίων τελών;
Σχεδιάζετε κάποιες παρεμβάσεις, ειδικά για το κοιμητήριο της Δ.Κ. Διονύσου, που παρά τα υπέρμετρα τέλη που εισπράττονται, η εικόνα του κρίνεται μη παραδεκτή; Ποιες συγκεκριμένα και πότε, υπενθυμίζοντας ότι το Τοπικό Συμβούλιο της Δ.Κ. έχει κάνει επανειλημμένα, τα τελευταία χρόνια, σχετικές προτάσεις;