logo


Τη Μ. Δευτέρα, 25 Απριλίου, στις 7 το βράδυ, θα συνεδριάσει το Τοπικό Συμβούλιο της Ροδόπολης με 4 θέματα στην Ημερήσια Διάταξη, από τα οποία τρία αφορούν σε αιτήσεις δημοτών σχετικά με το Κοιμητήριο (διόρθωση στον αριθμό παραχωρητηρίου, αλλαγή σημείου οικογενειακού τάφου, παραχώρηση δικαιώματος διαρκούς χρήσης τάφου). Το τέταρτο είναι αυτό που “καίει” τους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου: Πρόκειται για την τροποποίηση του Κανονισμού Προστασίας Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του Δήμου, ειδικά στο άρθρο που αναφέρεται στην υποχρέωση των ιδιοκτητών αδόμητων οικοπέδων να τα καθαρίσουν, καθώς και στο πρόστιμο που υποχρεούνται να καταβάλλουν σε περίπτωση αμέλειάς τους, ώστε η εφαρμογή του- που ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει επιβληθεί- να γίνει εφικτή.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ Ι∆ΙΩΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ-ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ
ΑΡΘΡΟ 31
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΟΙΚΟΠΕ∆ΩΝ
1. Οι ιδιοκτήτες ή οι νομείς οικοπέδων ή λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται μέσα σε κατοικημένες περιοχές ή κοντά σε αυτές και μέχρι απόσταση 100 μέτρων υποχρεούνται (σύμφωνα με την πυροσβεστική διάταξη ΦΕΚ 724/87 τεύχος Β ́) στην αποψίλωση αυτών από τα ξηρά χόρτα και στην απομάκρυνση τυχόν εύφλεκτων υλικών που βρίσκονται μέσα σ’ αυτά προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς.
2. Αν οι υπεύθυνοι εξακολουθούν να αδιαφορούν και μετά τις σχετικές συστάσεις, ο ∆ήμος έχει το δικαίωμα να παρέμβει καθαρίζοντας το οικόπεδο και επιβάλλοντας χρέωση και πρόστιμο στους οικοπεδούχους για τον καθαρισμό και αποψίλωση των οικοπέδων τους, εφόσον οι ιδιοκτήτες δε φροντίζουν από μόνοι τους γι’ αυτό.
3. Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης είναι άγνωστος στον ∆ήμο και στους περίοικους, η ειδοποίηση τοιχοκολλείται στην ιδιοκτησία και μετά την παρέλευση προθεσμίας εφαρμόζονται τα ανωτέρω.

Και είναι αλήθεια πως ο Δήμος Διονύσου είναι αδύνατον να μπει και να καθαρίσει με ίδια μέσα χιλιάδες οικοπέδων (σ.σ. εκτιμήσεις τα ανεβάζουν σε 10.000!!!), ενώ και η χρέωση που προβλέπεται, χαρακτηρίζεται από όλους αστρονομική, περίπου 4 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ιδιοκτησίας. Από την άλλη πλευρά, το παρακάτω σενάριο λίγο απέχει από τα όρια του πραγματικού: Σπίτι καίγεται επειδή το παρακείμενο οικόπεδο ήταν ακαθάριστο και ο ιδιοκτήτης στρέφεται κατά του αμελούς οικοπεδούχου, ζητώντας αποζημίωση. Ο οποίος με τη σειρά του στρέφεται κατά του Δήμου, επισημαίνοντας πως και αν ο ίδιος επέδειξε αμέλεια και αδιαφορία, τότε ο Δήμος- σύμφωνα με τον Κανονισμό και τη σχετική επιστολή που κάθε χρόνο αποστέλλεται- έπρεπε να έχει επέμβει για να καθαρίσει το οικόπεδο!