logo


Με την ευχή να υπάρξουν φέτος λιγότερα συμβάντα πυρκαγιών και η αντιπυρική περίοδος που ξεκινάει σε λίγες ημέρες (1 Μαϊου- 31 Οκτωβρίου) να κυλήσει “αναίμακτα”, παρά την κοινή πεποίθηση πως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δύσκολο καλοκαίρι, ολοκληρώθηκε η πρώτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου χθες Πέμπτη 21 Απριλίου, στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων: Δήμου Διονύσου, Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Δασαρχείου Πάρνηθας, Δασονομείου Αγ. Στεφάνου, ΣΠΑΠ, Τροχαίας, Στρατοπέδου ΑΒΥΠ, Περιφέρειας, και βέβαια των πέντε κλιμακίων Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας της πόλης.

photo-358

Στη συζήτηση και ενημέρωση, που διήρκεσε πάνω από δυόμιση ώρες, παρουσιάστηκε η προετοιμασία κάθε φορέα, ενώ εντοπίστηκαν τα προβλήματα και οι λύσεις που θα εφαρμοστούν, των οποίων η πορεία θα συζητηθεί σε επόμενη σύσκεψη, που προσδιορίστηκε σε ενάμιση μήνα από σήμερα.

photo-359

Ειδικότερα στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η καλύτερη επάνδρωση των πυροφυλακίων, η διάνοιξη και συντήρηση των δασικών δρόμων για να εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα των πυροσβεστικών οχημάτων, ο καθαρισμός των αδόμητων οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες τους, αλλά και η συντήρηση των κρουνών και των δεξαμενών ανεφοδιασμού, η δυνατότητα κυκλοφορίας όσων πυροσβεστικών οχημάτων δεν έχουν -και δεν μπορούν να πάρουν- πινακίδες λόγω παλαιάς τεχνολογίας, καθώς και ο καθαρισμός και η αποψίλωση των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου και ο καλύτερος εξοπλισμός των κλιμακίων Εθελοντών.

“Δύσκολο καλοκαίρι”

Την εκτίμησή του πως μας περιμένει δύσκολο καλοκαίρι, κατέθεσε ο Κ. Ασημακόπουλος, νέος Διοικητής του 9ου Πυροσβεστικού Σταθμού, όπου υπάγεται ο Δήμος Διονύσου, προσθέτοντας πως ο σχεδιασμός και φέτος- παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που δημιουργεί ελλείψεις κυρίως σε προσωπικό, αλλά και τη γραφειοκρατία που έχει επίπτωση στην έγκαιρη προμήθεια ατομικού εξοπλισμού- είναι σε καλά επίπεδα, περιλαμβάνοντας το επικαιροποιημένο σχέδιο επέμβασης και την ένταξη σε αυτό όλων των φορέων και των εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πυροπροστασίας.

Από την πλευρά του ο Δασάρχης Πάρνηθας Γ. Ζαρίφης επεσήμανε την άμεση ανάγκη να επανδρωθεί πάση θυσία, και κυρίως με νυχτερινή βάρδια, το πυροφυλάκιο που βρίσκεται στη θέση Κατσιμίδι, το οποίο λόγω της θέσης του έχει στρατηγική σημασία, αλλά και να ενισχυθεί ο Αστυνομικός Σταθμός μέσα στο Τατόι με ένα περιπολικό. Ο κ. Ζαρίφης επιπλέον υπενθύμισε πως στις 3 Μαϊου, ημέρα που φέτος μετατίθεται ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς, θα πρέπει να υπάρξει αυξημένη εγρήγορση, για υπαίθρια μαγειρέματα μέσα στα Κτήματα, ενώ επέστησε την προσοχή όλων στους αυτοσχέδιους αγώνες motocross.

Τη συνδρομή του Δήμου στη συντήρηση των δασικών δρόμων της Πεντέλης, πολλοί από τους οποίους είναι αδιάβατοι, ζήτησε ο Κ. Μούγιος από το Δασονομείο Αγ. Στεφάνου. Ενώ ο Α. Γιώτης έδωσε την εικόνα από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής, που φέτος προχωρεί σε πλήρη καταγραφή των οργανώσεων πυροπροστασίας και των οχημάτων τους, ενώ ξεκινά η τήρηση μητρώου με τα λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, ώστε να εκπονηθεί σχέδιο πιθανής εκκένωσης πληθυσμού.

photo-363

Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ, τέλος, Γ. Σιώμος τόνισε την καλή συνεργασία ανάμεσα στο Σύνδεσμο, το Δήμο και τους εθελοντές που αποτυπώθηκε σε σειρά ενεργειών, όπως η προμήθεια νέου πυροφυλάκιου στο Διονυσοβούνι, η συντήρηση των ελαστικών όλων των πυροσβεστικών οχημάτων του Δήμου, η εξασφάλιση επάρκειας σε πυροφύλακες, καθώς και η συνδρομή στον καθαρισμό των κοινοχρήστων.

Ο σχεδιασμός του Δήμου

Από την πλευρά του Δήμου, ο εντεταλμένος Πολιτικής Προστασίας Π. Τσούκας περιέγραψε όλες τις κινήσεις που μέχρι στιγμής έχουν γίνει ή προγραμματίζονται, ώστε να θωρακισθεί κατά το δυνατόν η πόλη απέναντι σε πυρκαγιές. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Νοέμβριο συστάθηκε και το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, που στεγάζεται σε χώρο της Δημοτικής Κοινότητας Σταμάτας, ενώ η υπηρεσία στελεχώνεται από έναν μόνο υπάλληλο με ειδικότητα δασοφύλακα και ένα οδηγό, ο οποίος όμως- λόγω έλλειψης προσωπικού- χρειάστηκε να μετακινηθεί σε καλαθοφόρο. Αυτή η έλλειψη προσωπικού (σ.σ. 21 υπάλληλοι αποχώρησαν από την υπηρεσία για διάφορους λόγους) οδηγεί το Δήμο στην πρόσληψη 3 πυροφυλάκων και 5-6 οδηγών με τρίμηνες συμβάσεις, για το καλοκαίρι, που θα επανδρώσουν τα πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου με βάρδιες.

photo-360

Εκπονήθηκε μελέτη και ήδη διεξάγεται διαγωνισμός για την αποψίλωση των χόρτων στους δρόμους και τους Κοινόχρηστους Χώρους, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ.

Απολύτως συναφής με την παραπάνω ενέργεια είναι και η αποστολή επιστολής- πρόσκλησης προς τους ιδιοκτήτες αδόμητων ακινήτων του Δήμου, να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ πως η επιστολή στέλνεται κάθε χρόνο, δεν ανταποκρίνεται παρά ένα μόνο ποσοστό των υπόχρεων ιδιοκτητών, ενώ ουδέποτε ο Δήμος- είτε οι επιμέρους Κοινότητες είτε ο καλλικρατικός- έχει προχωρήσει σε αυτό που ο νόμος προβλέπει: καθαρισμό των “πυριτιδαποθηκών” με δημοτικά μέσα και εν συνεχεία χρέωση των αμελών ιδιοκτητών και πρόστιμο- κάτι που εξετάζεται να ξεκινήσει από φέτος.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως το συγκεκριμένο πρόβλημα απασχολεί τους Προέδρους όλων των Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου, η αντιμετώπισή του προβλέπεται και στον Κανονισμό Καθαριότητας και Προστασίας Περιβάλλοντος του Δήμου, με τα πρόστιμα να είναι αρκετά τσουχτερά, γι’ αυτό και δρομολογείται άμεση αναμόρφωση του Κανονισμού, σύμφωνα με δήλωση του Δημάρχου Δ. Ζαμάνη.

photo-357

Παράλληλα ο κ. Τσούκας βρίσκεται σε αναμονή για την εικόνα του πυροσβεστικού εξοπλισμού του Δήμου- μηχανημάτων και οχημάτων- ο οποίος, κατά περίπτωση λειτουργεί και ως εκχιονιστικός, και ο οποίος έχει παραχωρηθεί στα κλιμάκια εθελοντών, με το Δήμο να διατηρεί το συντονιστικό ρόλο. Πρόβλημα εδώ αποτελούν τα τρία οχήματα παλαιάς τεχνολογίας, τα οποία δεν μπορούν να φέρουν πινακίδες, άρα δεν μπορούν να αξιοποιηθούν. Το θέμα, που απασχόλησε Δήμο, εθελοντές, Περιφέρεια, ΣΠΑΠ, για να επιλυθεί απαιτεί νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα επιδιωχθεί με την παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Π. Φιλίπππου στο αρμόδιο Υπουργείο.

Τρία πυροφυλάκια θα εποπτεύουν την περιοχή- “η καλύτερη καταστολή είναι η πρόληψη”- με το ένα από αυτά, στο Διονυσοβούνι της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου, να είναι ολοκαίνουργιο, παραχωρημένο από τον ΣΠΑΠ. Τα άλλα δύο βρίσκονται στον Προφ. Ηλία στην Άνοιξη και στη θέση Κατσιμίδι στο Τατόι. To πυροφυλάκιο στο Διονυσοβούνι θα έχει τρεις οκτάωρες βάρδιες, από τον ΣΠΑΠ, τα Λατομεία Μαρμάρου και το Δήμο- ενώ σχετική έκκληση έχουν απευθύνει και οι Εθελοντές του Διονύσου-, αυτό της Άνοιξης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το τρίτο στο Τατόι από το Σύνδεσμο Πάρνηθας. Το παλιό πυροφυλάκιο θα επισκευασθεί και θα τοποθετηθεί και πάλι σε περιοχή του Δήμου.

pyrofylakio

Όσον αφορά στους δασικούς δρόμους- κρίσιμο μέγεθος για τη δυνατότητα προσέγγισης των πυροσβεστικών οχημάτων σε τυχόν συμβάν- εκκρεμεί απάντηση από το Δασαρχείο σε σχετική επιστολή του Δήμου Διονύσου από τις αρχές Μαρτίου.

Προγραμματίζεται επιπλέον έλεγχος και συντήρηση των κρουνών και των δεξαμενών ανεφοδιασμού των οχημάτων αλλά και των ελικοπτέρων, ενώ στα πέντε κλιμάκια Εθελοντών φέτος αναμένεται να δοθεί επιχορήγηση συνολικού ύψους 22.000 ευρώ, καθώς και εξοπλισμός αξίας 25.000 ευρώ.

Όσον αφορά τέλος τα κλαδέματα από τους δημότες, σύντομα – και αφού περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο- θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από το Δήμο για την απαγόρευσή τους, πιθανό για το τρίμηνο 15/6-15/9, με στόχο και να “ξεκουραστούν” τα οχήματα, και να γίνουν τυχόν επισκευές και συντηρήσεις, αλλά και να δοθούν άδειες στο προσωπικό.

Ο εθελοντισμός φθίνει

Ο λόγος στη συνέχεια δόθηκε στους εκπροσώπους των εθελοντών από το κλιμάκιο Κρυονερίου (Γ. Μαυράκη), Ροδόπολης (Μ. Ποντίκη και Α. Κούνη), Αγ. Στεφάνου (Γ. Χριστιανίδη), Άνοιξης (Χ. Τσακουμάκη) και Διονύσου (Δ. Πιτιανούδη) που εξέθεσαν τα επιμέρους προβλήματα για τις περιοχές ευθύνης τους. Διαπίστωση ανησυχητική πάντως ήταν πως το κίνημα του εθελοντισμού φθίνει. Τόσο στη χθεσινή σύσκεψη, όσο και στην ενημέρωση της Οδού Διονύσου από τους Εθελοντές, στο πλαίσιο σχετικού ρεπορτάζ, εκφράστηκε η ανησυχία πως ο αριθμός τους μειώνεται μια που οι νέοι κυρίως, και ιδιαίτερα σήμερα, δεν ανταποκρίνονται θετικά στο κάλεσμα να βοηθήσουν εθελοντικά, παρά τις προσπάθειες των κλιμακίων μέσα από ενημερωτικές επισκέψεις, κυρίως στα σχολεία. Το πρόβλημα επιτείνεται μια που κίνητρα, όπως καλοσυντηρημένα και αξιόμαχα οχήματα ή άρτιος εξοπλισμός, παρουσιάζουν ακόμη έλλειμμα. Θετικό στοιχείο πάντως είναι η ασφάλιση των εξειδικευμένων και πιστοποιημένων εθελοντών Πολιτικής Προστασίας, μετά και από τη σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

photo-365

Στη σύσκεψη, εκτός των παραπάνω, συμμετείχαν οι Τ. Μπάσης Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, Τ. Μπάσης (Πρόεδρος της Δ.Κ. Διονύσου), Δ. Χριστόπουλος (Κρυονερίου), Χ. Ποτίδης (Δροσιάς), Μ. Κασαπάκης (Αγ. Στεφάνου), Β. Πέππας (Σταμάτας), Θ. Κρητικός δημοτικός σύμβουλος και Αντιπρόεδρος του ΣΠΑΠ, Δ. Ράικος δημοτικός σύμβουλος και Μ. Χρηστάκης Γεν. Γραμματέας του Δήμου.