logo


Με οριακή πλειοψηφία- 16 θετικών έναντι 15 λευκών και αρνητικών ψήφων- εγκρίθηκε χθες (19/4) από το Δημοτικό Συμβούλιο η αναγκαιότητα για την παροχή υπηρεσίας φύλαξης χώρων του Δήμου, ετήσιας δαπάνης 450.000 ευρώ. Ανάμεσα σ’ αυτούς που δεν πείσθηκαν από την εισήγηση της Αντιδημάρχου Β. Ρηγοπούλου, αλλά και τις διευκρινίσεις του Δημάρχου Δ. Ζαμάνη ήταν δύο Αντιδήμαρχοι (η Στ. Μαγγίνα, των Οικονομικών, που δήλωσε παρούσα και ο Η. Υφαντής, Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, που ψήφισε λευκό) καθώς και η εντεταλμένη της Πολεοδομίας Π. Ταουξή που έδωσε αρνητική ψήφο, μετά από μια συζήτηση της οποίας ένα μεγάλο κομμάτι- μετά από συμφωνία του Σώματος- πραγματοποιήθηκε με κλειστά μικρόφωνα.

Το ποσόν της δαπάνης, χωρίς αντίστοιχη εκτίμηση του προσδοκώμενου οφέλους μια που δεν παρουσιάστηκε κάποια σχετική μελέτη, καθώς και η βούληση της Δημοτικής Αρχής να εφαρμόσει το πρόγραμμα φύλαξης απ’ ευθείας σε όλο το Δήμο, χωρίς να προηγηθεί μια περίοδος δοκιμαστικής -πιλοτικής- λειτουργίας του, ώστε να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά του ήταν οι κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν τους δημοτικούς συμβούλους από τις τρεις παρατάξεις της μειοψηφίας (σ.σ. η Ζ. Σώκου από τη Λαϊκή Συσπείρωση είχε αποχωρήσει λίγο νωρίτερα) να εκφράσουν έντονες επιφυλάξεις και εν τέλει να δώσουν λευκή ψήφο. Αναγνώρισαν πάντως όλοι ως θετική την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να αντιμετωπίσει την ανασφάλεια λόγω παραβατικών συμπεριφορών στην πόλη, θέμα που- υπενθυμίζεται- συγκαταλέγεται στην ατζέντα των 5 μεγάλων ζητημάτων του Δήμου, τα οποία συζητούνται από διαπαραταξιακή επιτροπή, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου.

Ο ίδιος κάλεσε τους συναδέλφους του των μειοψηφιών “να σταματήσουν τις κοροϊδίες και τις ιστορίες για μικρά παιδιά”, μια που- όπως τόνισε- στη διαπαραταξιακή, στην οποία κλήθηκαν όχι μόνο οι επικεφαλής αλλά όλοι οι δημοτικοί συμβουλοι των μειοψηφιών, είχαν δοθεί διεξοδικά οι απαραίτητες διευκρινίσεις και αναλύσεις για τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης και της δαπάνης. Υπογράμμισε μάλιστα πως για το θέμα υπήρξε συμφωνία στη συντριπτική πλειοψηφία της δημοτικής ομάδας της Δημοτικής Αρχής, καθώς και στα μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής, με αποτέλεσμα να φέρει τη σχετική εισήγηση στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο: “Όποιος θέλει να ανασκευάσει ή να κάνει κολοτούμπες, είναι δική του απόφαση. Η Δημοτική Αρχή έψαξε το θέμα επί 1,5 χρόνο και διαπίστωσε πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος. Συμφωνήσαμε μάλιστα όλοι στη διαπαραταξιακή πως το πρόγραμμα φύλαξης δεν είναι πανάκεια αλλά ένα πρώτο βήμα. Αυτά τα γνωρίζατε, μια που όχι διαβούλευση, αλλά μίνι Δημοτικό Συμβούλιο συγκάλεσα για την ασφάλεια στην πόλη. Όσο για το προσδοκώμενο όφελος, πράγματι δεν έχει υπολογισθεί, γιατί είναι ανεκτίμητο”, δήλωσε ο κ. Ζαμάνης.

Διαφορετική εντούτοις εικόνα έδωσαν οι παρατάξεις για τα όσα συζητούνταν στην επιτροπή, μια που όπως υποστήριξαν όλοι, παρόλο τη θετική ανταπόκρισή τους, εξαρχής είχαν εκφραστεί επιφυλάξεις και για το ύψος της δαπάνης (“προκαλεί το δημόσιο αίσθημα” είπε ο Γ. Καλαφατέλης από την Ενωτική Πρωτοβουλία), και για την άκριτη υιοθέτηση μιας προκήρυξης άλλου Δήμου (σ.σ. του Ψυχικού, που παρουσιάζει τεράστιες διαφορές σε σχέση με το Διόνυσο, όπως επεσήμανε ο Γ. Φωτάκης από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο), αλλά και για τον αποκλειστικό προσανατολισμό του Δήμου σε εταιρεία φύλαξης, χωρίς να εξετάζονται και άλλα, παράλληλα, μέτρα προστασίας με τη μεγαλύτερη ενεργοποίηση των πολιτών και της γειτονιάς, όπως προσέθεσε ο Γ. Ζυγούνας από τη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου.

Οι παραπάνω συμφώνησαν επίσης και με την τοποθέτηση του Αντιδημάρχου Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, που εξαρχής- όπως είπε- είχε εκφράσει επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος και επεσήμανε πως “το τεράστιο κόστος για την υπηρεσία που επιδιώκουμε δεν μπορεί αποδειξίμως να αποδώσει τα προσδοκώμενα οφέλη. Και το βάρος της απόδειξης, εν προκειμένω, για το πώς θα πιάσουν τόπο τα χρήματα το φέρετε εσείς. Δεν μπορεί να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας στο Διόνυσο με τον προτεινόμενο τρόπο σχεδιασμού, με τις περιπολίες των οχημάτων και τη συχνότητά τους, άρα πρέπει να προσεγγίσουμε το θέμα διαφορετικά, με άλλες τεχνολογικές υποδομές”.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο Κ. Μπομπής, Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Διονύσου που πρώτος στην πόλη εδώ και ένα χρόνο ανακίνησε το θέμα εδώ. Ο κ. Μπομπής απηύθυνε έκκληση σε όλες τις παρατάξεις να στηρίξουν την προτεινόμενη λύση ώστε “να ξεκινήσουμε τώρα και διορθώνουμε στην πορεία”.

Στη διάρκεια της συζήτησης, τέλος, φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε ανάμεσα στην Α. Πέππα της Διοίκησης και σε συμβούλους της μειοψηφίας. Πιο συγκεκριμένα η κ. Πέππα, μπροστά στις επιφυλάξεις των συναδέλφων της, υπενθύμισε από μικροφώνου πως το συγκεκριμένο θέμα αφορούσε και μόνο στην αναγκαιότητα της φύλαξης και αναρωτήθηκε αν “οι δημοτικοί σύμβουλοι των άλλων παρατάξεων θεωρούν πως δεν έχει ανάγκη για φύλαξη ο Δήμος και άρα θα πρέπει οι δημότες να πληρώνουν από την τσέπη τους, όταν μάλιστα σχολεία, δεξαμενές, πλατείες βανδαλίζονται καθημερινά”.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Γ. Κανατσούλη από τη μείζονα μειοψηφία, που κατηγόρησε την κ. Πέππα πως με αυτές τις δηλώσεις της από μικροφώνου τινάζει τα πάντα στον αέρα, αλλά και του κ. Ζυγούνα, που κάλεσε τη συνάδελφό του να μη διαστρεβλώνει τα λόγια άλλων δημοτικών συμβούλων.