logo


Πάνω από μια ώρα διήρκεσε η εκτός Ημερησίας διαδικασία (που περιλαμβάνει ανακοινώσεις, ερωτήσεις, τοποθετήσεις, επισημάνσεις του Δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων όλων των παρατάξεων πριν ξεκινήσει η συζήτηση για τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης) στη χθεσινή (Τρίτη 19 Απριλίου) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (σ.σ. η οποία διεκόπη λίγο πριν τα μεσάνυχτα και θα συνεχισθεί σήμερα, 20 Απριλίου, στις 7 το βράδυ). Κεντρικό θέμα στη διαδικασία αυτή, που απασχόλησε δυο από τις τέσσερις παρατάξεις της μειοψηφίας (Ενωτική Πρωτοβουλία και Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου) ήταν η πρόσφατη εξέλιξη, που σημειώθηκε στο “μέτωπο” των Σχολικών Επιτροπών: Όπως κατήγγειλε ο Στ. Μιχιώτης (σ.σ. μέλος της Σχ. Επιτροπής Α’Βάθμιας Εκπαίδευσης μέχρι την παραίτησή του στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου και ένας εκ των 50 και πλέον κληθέντων από τον Πταισματοδίκη Αμαρουσίου, μετά και από τη μήνυση του Δημάρχου Δ. Ζαμάνη κατά παντός υπευθύνου για τις ατασθαλίες που εντοπίστηκαν στα οικονομικά στοιχεία των Σχολικών Επιτροπών), οι Πρόεδροι των δυο αυτών Νομικών Προσώπων την περασμένη εβδομάδα μοίρασαν στα σημερινά μέλη των Επιτροπών κείμενο έγγραφων εξηγήσεων, που συνέταξε ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Γ. Βασιλείου, προκειμένου να το υποβάλουν στον Πταισματοδίκη. Με λίγα λόγια, υποστήριξε στην ερώτηση-καταγγελία του ο κ. Μιχιώτης, “ο μηνυτής δια του υπαλλήλου του γράφει την απολογία εκείνων τους οποίους καταμηνύει”. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπ. Γιαννουλάτος δεν επέτρεψε στο δημότη την ανάγνωση της ερώτησής του, με αποτέλεσμα αυτή να διαβασθεί τελικώς από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλη.

Επιπλέον ο τελευταίος, με σχετική πολυσέλιδη παρέμβασή του (σ.σ. στο τέλος της οποίας ο κ. Γιαννουλάτος του αφαίρεσε το λόγο με την αιτιολογία της κατάχρησης του χρόνου), κατηγόρησε τη Διοίκηση του Δήμου και το Δήμαρχο προσωπικά ότι δεν θέλουν τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την προάσπιση των συμφερόντων του Δήμου, μια που με καθυστέρηση πολλών μηνών, και μόνο αφού οι παρατάξεις της μειοψηφίας είχαν υποβάλει αναφορά στον εισαγγελέα, υλοποιούνται οι αποφάσεις τόσο των Επιτροπών όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου για πλήρη και εξονυχιστικό έλεγχο των οικονομικών στοιχείων, ενώ ποινικοποιείται η εθελοντική συμμετοχή. Για “πρωτοφανείς μεθοδεύσεις και στρατηγικές τακτικές” μίλησε ο κ. Καλαφατέλης, αναφερόμενος με τη σειρά του στο κείμενο “προτυπωμένης κατάθεσης” και κατηγορώντας το Δήμαρχο πως φοβάται τη “διαφορετική αλήθεια” μελών των Επιτροπών που προέρχονται τόσο από τις μειοψηφίες όσο και από την ίδια την παράταξη της Διοίκησης. Απέδωσε τέλος τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής στη βούλησή της για ξεκαθάρισμα λογαριασμών με την προηγούμενη Διοίκηση, αλλά και στη δημιουργία περιρρέουσας ατμόσφαιρας στην πόλη για τα επόμενα 4-5 χρόνια “με φήμες, κατηγορίες, αθλιότητες και σενάρια συμψηφισμού”: Έτσι πιστεύετε πως θα μας στήσετε στον τοίχο αφού δεν μπορείτε να μας ασκήσετε κριτική για το έργο μας έναντι του δικού σας ανύπαρκτου έργου, κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφατέλης.

Τις επανειλημμένες και επί μήνες ερωτήσεις- χωρίς απάντηση- της ΔΑΔΙΟΝ σχετικά με τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής στην κατεύθυνση διαλεύκανσης της ίδιας υπόθεσης, υπενθύμισε με τη σειρά του ο επικεφαλής της παράταξης Γ. Ζυγούνας. Ο κ. Ζυγούνας αναφέρθηκε και αυτός στην πολύμηνη καταφανή καθυστέρηση, καθώς και σε μικροπολιτικά παιχνίδια και σε συμψηφισμούς που δεν ευοδώθηκαν και που οδήγησαν στη μηνυτήρια αναφορά του Δημάρχου, και μάλιστα ως φυσικού προσώπου. Ενώ «ατυχή επιλογή» χαρακτήρισε την κίνηση της Διοίκησης να υποδεικνύει στα μέλη των Σχολικών επιτροπών τι να πουν στην κατάθεσή τους, δίνοντάς τους το κείμενο έγγραφων εξηγήσεων. “Ήταν σοβαρό το λάθος σας να υποβάλετε μήνυση. Ποινικοποιείτε την πολιτική ζωή της πόλης και την εθελοντική συμμετοχή. Στο εξής όποιος θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά, θα φοβάται μήπως βρεθεί κατηγορούμενος” τόνισε ο κ. Ζυγούνας.

Διευκρινίσεις από την πλευρά του επιχείρησε να δώσει ο Π. Χρονόπουλος, δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α’Βάθμιας Εκπαίδευσης, χαρακτηρίζοντας το κείμενο των έγγραφων εξηγήσεων “προαιρετικό και όχι υποχρεωτικό. Όποιος θέλει, μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Εξάλλου και οι δύο Επιτροπές κάναμε αυτό που έπρεπε. Εν συνεχεία ο Δήμαρχος έκανε τη μήνυση και ο Εισαγγελέας βρήκε και κάλεσε αυτούς τους κατηγορούμενους”, υπογράμμισε ο κ. Χρονόπουλος.

Σε πολιτικά παιχνίδια, τέλος, απέδωσε τις διαμαρτυρίες ο Δήμαρχος Διονύσου διευκρινίζοντας πως “η μήνυσή του στρέφεται κατά παντός υπευθύνου και δεν δημιουργεί κατηγορούμενους”, αποφεύγοντας πάντως να απαντήσει στην κατηγορία περί ποινικοποίησης της δημόσιας ζωής στο Διόνυσο.

Η ερώτηση του κ. Μιχιώτη προς το Δήμαρχο έχει ως εξής:

Κύριε δήμαρχε
Την περασμένη εβδομάδα, οι πρόεδροι των δύο Σχολικών Επιτροπών κ. Χρονόπουλος και κ. Νταγκαλή μοίρασαν ένα δισέλιδο κείμενο «Έγγραφων Εξηγήσεων» στα σημερινά μέλη των Επιτροπών, προκειμένου αυτά να το υποβάλλουν στην Πταισματοδίκη Αμαρουσίου, όπου έχουν κληθεί να καταθέσουν ανωμοτί (ως ύποπτοι) για την μήνυση που εσείς υποβάλατε για την υπόθεση των ατασθαλιών στις Σχολικές Επιτροπές. Όπως είπαν οι δύο πρόεδροι, το κείμενο το είχε συντάξει ο νομικός σύμβουλος του δήμου κ. Βασιλείου.

Πέραν της παγκόσμιας πρωτοτυπίας μιας τέτοιας ιδέας (ο μηνυτής δια του υπαλλήλου του γράφει την απολογία εκείνων τους οποίους καταμηνύει!), η συγκεκριμένη πράξη δημιουργεί τα εξής σοβαρά ερωτήματα:
1.   Πιστεύετε πως είναι δυνατό τρεις άνθρωποι (Βασιλείου, Χρονόπουλος, Νταγκαλή) να ξέρουν εκ των προτέρων όλα όσα γνωρίζουν για την υπόθεση τα πενήντα και πλέον άτομα που έχουν κληθεί από την Πταισματοδίκη;
2.  Πιστεύετε πώς είναι ηθικά θεμιτό κάποιοι να προσπαθούν να προκαταλάβουν ή και να περιορίσουν τα όσα πρόκειται να καταθέσουν για την υπόθεση δεκάδες άλλοι άνθρωποι;
3. Ήσασταν ή όχι σε γνώση της ενέργειας του νομικού συμβούλου και των προέδρων; Κι αν όχι, εξακολουθούν οι εν λόγω συνεργάτες σας να χαίρουν της εμπιστοσύνης σας;
4.  Κατανοείτε και αποδέχεστε την απορρέουσα από την πράξη αυτή εικονικότητα της μήνυσής σας, όσον αφορά τα πρόσωπα που ήταν μέλη Σχολικής Επιτροπής και στο παρελθόν και σήμερα;

Σας γνωστοποιώ δε ότι οι απαντήσεις που θα δώσετε (ή που θα αποφύγετε να δώσετε) στα ερωτήματα αυτά, θα χρησιμοποιηθούν στα πλαίσια των δικών μου Έγγραφων Εξηγήσεων.