logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή την πρόσφατη μηνυτήρια αναφορά κατά μελών ή μη των Σχολικών Επιτροπών από τον κ. Ζαμάνη, δήμαρχο Διονύσου:

1. Τουλάχιστον από τα τέλη Μαρτίου 2015 και ενόψει της σύνταξης του Οικονομικού Απολογισμού του 2014 διαπιστώθηκε, όπως προκύπτει από την απόφαση της Β/Βάθμιας Σχολικής Επιτροπής της 2/4/2015, ότι υφίστατο πρόβλημα με την Οικονομική Διαχείριση του Νομικού Προσώπου. Το θέμα παραπέμφθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 7/4/2015 για να ληφθεί σχετική απόφαση με βάση τα αιτήματα της Σχολικής Επιτροπής (άμεσο κατασταλτικό έλεγχο, έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, έλεγχο από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, νομική διερεύνηση από την Νομική Υπηρεσία του Δήμου για τυχόν άσκηση μηνύσεων, έλεγχος των οικονομικών στοιχείων από 1/11/2011 μέχρι 3/3/2015). Το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την παραπάνω συνεδρίαση αποφάσισε μία σειρά ενεργειών ώστε να καταστεί εφικτή η σύνταξη του Οικονομικού Απολογισμού. Ενέργειες οι οποίες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί με αποκλειστική ευθύνη της Διοίκησης.
2. Στις 11/4/2015 ακολούθησε πυρκαγιά στα γραφεία των Σχολικών Επιτροπών, στην οδό Κανάρη 3 στην Άνοιξη, κατά την οποία μεγάλο μέρος των παραστατικών, έγγραφων και οικονομικών στοιχείων, κατά δήλωση του Δημάρχου «έχουν καταστραφεί και τα υπόλοιπα φυλάσσονται σε ασφαλές μέρος».
3. Στις 21/4/2015 κατά την 5η /2015 συνεδρίαση της Α/Βάθμιας Σχολικής Επιτροπής υπήρξε ανάλογη απόφαση για διαχειριστικό έλεγχο από 1/11/2011 μέχρι και 21/4/ 2015, καθώς μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο που έγινε από τον πρόεδρο κ. Χρονόπουλο βρέθηκαν διπλοεγγραφές τιμολογίων στο βιβλίο του ταμείου για το 2014 και ζητήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο να προβεί στις αντίστοιχες με την Β/Βάθμια Σχολική Επιτροπή ενέργειες, οι οποίες ούτε και αυτές έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.

Από εκείνη την ημερομηνία και μετά η Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου – ΔΑΔΙΟΝ ζητούσε επίμονα διευκρινίσεις για την πορεία των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την διαλεύκανση της υπόθεσης, χωρίς να λαμβάνει απάντηση. Επιπλέον έντονη ήταν η ανησυχία μας και για την πλημμελή φύλαξη των αρχείων που διασώθηκαν από τη φωτιά και γι΄αυτό το λόγο άλλωστε η ΔΑΔΙΟΝ μαζί και με άλλες παρατάξεις της μειοψηφίας κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της Δημοτικής Αρχής. Στις 1/12/2015 επανήλθαμε, για μία ακόμα φορά, με ερώτησή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο και πάλι δεν πήραμε καμία απάντηση.

Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, και μετά από ένα χρόνο αδράνειας ο κ. Ζαμάνης ως δήμαρχος Διονύσου κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά «κατά μελών ή μη των προηγούμενων Σχολικών Επιτροπών (Α & Β/Βάθμιας)». Οι αποφάσεις τόσο του δημοτικού συμβουλίου όσο και οι αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των Σχολικών Επιτροπών έπρεπε να έχουν ήδη υλοποιηθεί.

Η καταφανής και απαράδεκτη αυτή καθυστέρηση δημιουργεί ευθέως ερωτήματα για σκοπιμότητες, μικροπολιτικά παιχνίδια ή ακόμη και συμψηφισμούς. Είναι πλέον σαφές ότι πρόκειται για ανεπάρκεια και ανικανότητα της διαχείρισης των προβλημάτων του Δήμου από τον Δήμαρχο, και κατά επέκταση της Διοίκησης του Δήμου, που δεν επιλέγει να εκτελεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά επιλέγει να κινείται αυτόνομα ως προς την επίλυση των προβλημάτων.

Η Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου θεωρεί απαραίτητη τη σε βάθος δικαστική διερεύνηση χωρίς παρεμβάσεις και καταγγέλλει τις πρακτικές εκφοβισμού σε βάρος μελών των Σχολικών Επιτροπών.

Η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι οι δικές τους πράξεις και παραλείψεις τραυμάτισαν ανεπανόρθωτα όχι μόνο τη λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών αλλά και τη διάθεση συμμετοχής των δημοτών, να ασχοληθούν εθελοντικά και ανιδιοτελώς με τα κοινά.

Η Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου- ΔΑΔΙΟΝ απαιτεί να διαλευκανθεί πλήρως και το ταχύτερο δυνατόν η υπόθεση.