logo


Της Γεωργίας Καϊμενάκη*

kaymenaki

Διόνυσος 12/4/2016

Γνωρίζουμε όλοι πως ο Δήμος Διονύσου αποφάσισε στα πλαίσια της κοινωνικής του πολιτικής, να διαθέσει ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό (165.000 ευρώ) για προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, μέσα στις σχολικές μονάδες μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου για το έτος 2015 – 2016. Την απόφαση αυτή έλαβε, χωρίς βέβαια να συμβουλευτεί εκπαιδευτικούς, συλλόγους γονέων και δημότες .

Υλοποιήθηκε λοιπόν ένα πρόγραμμα σχεδόν σε όλα τα σχολεία του Δήμου και αναρωτιόμαστε, εάν τώρα που οδεύουμε προς το τέλος της σχολικής χρονιάς, θα υπάρξει ο απολογισμός; Πόσα παιδιά τελικά απασχολήθηκαν ανά Δημοτική Ενότητα; Πόσο απαραίτητη ήταν η δράση αυτή;

Αν αναλογιστούμε ότι ο Δήμος μέσω του ΘΕΣΠΙΣ αλλά και διάφοροι σύλλογοι (πολιτιστικοί, γυναικών, γονέων αθλητικοί κ.τ.λ.), λειτουργούν σε κάθε Δημοτική Ενότητα τμήματα χορού, γυμναστικής, ζωγραφικής, αθλητισμού και πολλά άλλα με ελάχιστο κόστος, τότε πραγματικά πρέπει να σκεφτούμε εάν πρέπει να συνεχίσει αυτός ο θεσμός.

Αντίθετα θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα κέντρο λογοθεραπείας για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, που οι δημότες θα μπορούσαν να λαμβάνουν τις υπηρεσίες αρχικής διάγνωσης ή και μικρών προγραμμάτων αποκατάστασης δωρεάν και έτσι να ανακουφίζονται από το δυσβάσταχτο πια κόστος, το οποίο πολλές φορές μπορεί να είναι και απαγορευτικό με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην λαμβάνουν την βοήθεια που χρειάζονται. Πολλοί είναι οι δήμοι που προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες και μάλιστα στον Δήμο Κηφισιάς πολύ πρόσφατα δημιουργήθηκε το «Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο Πνοή» το οποίο λειτουργεί  ως πρότυπο κέντρο πρόληψης, αξιολόγησης και αποκατάστασης, παρέχοντας υπηρεσίες σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και τις οικογένειές τους, που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγου, μάθησης ή σχολικής ένταξης. Πρόκειται για ένα Κέντρο που συμπληρώνει τις υπάρχουσες κοινωνικές δομές και απευθύνεται σε όλους τους πολίτες. Τα εξατομικευμένα προγράμματα του κάθε μαθητή θα έχουν ως στόχο τη βελτίωση και την αποκατάσταση των δυσκολιών του.

Το Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο στελεχώνεται από μια διεπιστημονική ομάδα, η οποία συνεργάζεται  για τις ανάγκες των περιστατικών που αντιμετωπίζει και την  απαρτίζουν  επαγγελματίες ψυχικής υγείας όπως κοινωνικός λειτουργός,   ψυχολόγος,  ειδικοί παιδαγωγοί, λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές.

Στο Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο παρέχονται υπηρεσίες με την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων των εξυπηρετούμενων και των οικογενειών τους  χωρίς την επιπλέον οικονομική τους συμμετοχή. Αυτές οι υπηρεσίες είναι:  Αποκατάσταση μαθησιακών δυσκολιών, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, εικαστική θεραπεία. ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική γονέων.

Το γεγονός ότι είμαι μητέρα τριών παιδιών (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο) αλλά και η ενεργή συμμετοχή μου στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, μου επιτρέπουν να έχω άποψη για τις ουσιαστικές ανάγκες των γονιών. Εδώ θα μπορούσε να σταθεί ο Δήμος αρωγός, ώστε να προσφέρει βοήθεια στους δημότες του και οικονομική ανακούφιση. Το ερώτημα είναι, εάν τελικά ο στόχος είναι η ουσιαστική παρέμβαση και κοινωνική πολιτική, ή η πολιτική εντυπωσιασμού, ψηφοθηρίας και αλόγιστων δαπανών ;

* Η Γεωργία Καϊμενάκη Ντοά είναι μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης και Οικονομικός Διαχειριστής της «Νέας Πνοής για τον Διόνυσο». Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Δημοτικού Άνοιξης, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Λυκείου Άνοιξης και ενεργό μέλος εθελοντικών και αιμοδοτικών συλλόγων της περιοχής. Είναι απόφοιτη της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας με εξειδίκευση στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας και υπηρετεί ως Προϊσταμένη στον ΟΑΕΕ στο κατάστημα Αμαρουσίου-Ν. Ερυθραίας. Ζει στην Άνοιξη από το 1991 και είναι μητέρα 3 παιδιών.