logo


Όπως είναι εδώ και δυο τουλάχιστον εβδομάδες γνωστό, αύριο το πρωί, Κυριακή 10 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί δενδροφύτευση στο Κρυονέρι, στην οποία συμμετέχουν όλοι ανεξαιρέτως οι συλλογικοί φορείς της περιοχής- πολιτιστικοί, αθλητικοί, εθελοντών- η δημοτική παράταξη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας και η ανεξάρτητη τοπική σύμβουλος Β. Κάουλα (σ.σ. αξίζει να σημειωθεί εδώ πως μάλλον απορίας άξιο παραμένει γιατί η δράση δεν οργανώθηκε στο πλαίσιο του καθαρισμού της Ελλάδας Let’s do it Greece την επόμενη Κυριακή 17 Απριλίου).

Για την πρωτοβουλία τους αυτή οι φορείς, οι οποίοι εδώ και μήνες είχαν ενημερώσει- προφορικά, όμως- τους αρμόδιους για την παραπάνω δράση, ζήτησαν από το Δήμο να καθαρίσει τα σημεία, όπου θα φυτευθούν τα δεντράκια, και να τους εφοδιάσει ει δυνατόν με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Παράλληλα, και επειδή ανταπόκριση στο μεταξύ δεν έβλεπαν, φρόντισαν τουλάχιστον να εξασφαλίσουν την απαραίτητη άδεια από το Δασαρχείο. Δεν θα ήταν- άλλωστε- η πρώτη φορά που Σύλλογοι προχωρούσαν μόνοι τους σε περιβαλλοντικές δράσεις, χωρίς τη δημοτική συνδρομή. Μερικοί μάλιστα δεν την επιδιώκουν καν.

Η ιστορία όμως πήρε ανεξήγητη τροπή, όταν τη Δευτέρα 4 Απριλίου κατατέθηκε και γραπτώς στη Δημοτική Κοινότητα Κρυονερίου το αίτημα των φορέων γι’ αυτή τη συνδρομή: Δυο ημέρες αργότερα (και δυο εβδομάδες μετά από τη δημοσιοποίηση της δράσης με αφίσες, ανακοινώσεις κ.λπ.), με έγγραφό του ο Πρόεδρος της Κοινότητας Δ. Χριστόπουλος ζητεί να μάθει ποιοι φορείς οργανώνουν τη δενδροφύτευση, ώστε ο Δήμος να ανταποκριθεί σχετικά.

eva3

Πράγματι, οι σύλλογοι ενημερώνουν την Κοινότητα για τη συμμετοχή τους στη δράση, και την ίδια ημέρα λαμβάνουν μια επιστολή από το Γενικό Γραμματέα του Δήμου Μ. Χρηστάκη, από την οποία μαθαίνουν πως ο Δήμος είναι μεν αρωγός σε κάθε κοινωνική δράση που οργανώνεται από συλλογικούς φορείς, δεν είναι δυνατόν όμως να συμμετέχει σε πρωτοβουλία που οργανώνεται από “πολιτικές ή αυτοδιοικητικές παρατάξεις, τουλάχιστον όταν δεν έχει προσκληθεί να συμμετάσχει το σύνολο αυτών, και το ίδιο εκτιμούμε ότι πρέπει να ισχύει και για τους κοινωνικούς φορείς”.

IMG_3538-3

Αποδέκτες της επιστολής αυτής ήταν δύο κάτοικοι Κρυονερίου: Ο Ν. Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου της περιοχής που συμμετέχει στη δενδροφύτευση και η Ε. Γεωργίου, η οποία δεν είναι μέλος κανενός από τους Συλλόγους που συμμετέχουν στη δράση, ήταν όμως εκείνη που κατέθεσε προς τη Δημοτική Κοινότητα Κρυονερίου το γραπτό αίτημα για βοήθεια, διατηρώντας το δικαίωμα του ενεργού και ανήσυχου πολίτη.

Η ίδια, στην εν συνεχεία οξεία απάντησή της, καταγγέλλει πως τους τελευταίους τέσσερις μήνες σε αλλεπάλληλες συναντήσεις πολιτών, τόσο με τον Πρόεδρο της Κοινότητας όσο και με το Δήμαρχο Δ. Ζαμάνη, είχε ζητηθεί το αυτονόητο, δηλαδή να ανταποκριθεί ο Δήμος στο καθήκον καθαρισμού της περιοχής από τους σωρούς τα μπάζα και τα σκουπίδια (σ.σ. στη συνεδρίαση, μάλιστα, του Τοπικού Συμβουλίου στις 3 Φεβρουαρίου, είχε γίνει ευρύτατη συζήτηση για τον εφαρμογή του Κανονισμού καθαριότητας του Δήμου), επισημαίνει πως μια δράση περιβαλλοντικής ευαισθησίας μετετράπη σε αφορμή για μικροπολιτική αντιπαράθεση και εκφράζει τη λύπη της, μια που “ο όρος ‘συνειδητοποιημένος και ενεργός πολίτης’ με την απραξία σας έχει φτάσει στα όρια του γραφικού πολίτη”.

ev1 ev1a

Αξίζει, τέλος, να επισημανθεί εδώ πως στο Κρυονέρι το τελευταίο διάστημα υλοποιείται και η δράση Προϊόντα σε Αναμονή, και πάλι με πρωτοβουλία όλων των Συλλόγων, της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας και της κ. Κάουλα. Και σ’ αυτή την πρωτοβουλία ο Δήμος- και η Δημοτική Κοινότητα- παραμένει απών, ενώ στελέχη της Διοίκησης εκφράζουν την ενόχλησή τους επειδή οι φορείς προχώρησαν αυτόνομα στη δράση, χωρίς να ζητηθεί η συμμετοχή και του Δήμου.