logo


Βασικός πυλώνας για την αντιμετώπιση της φτώχειας θα είναι στο κυβερνητικό πρόγραμμα τα «Κέντρα Κοινότητας» που θα συσταθούν σε όλους τους δήμους σύμφωνα με τα όσα είπαν σε συνέντευξη τύπου η Αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου και ο Γενικός Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς Π. Παπαγεωργίου.

Τα Κέντρα Κοινότητας θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους την 1η Ιουλίου σε 250 δήμους της χώρας που έχουν πληθυσμό πάνω από 10.000 κατοίκους. Αφορούν, κυρίως, τις ευάλωτες, οικονομικά και κοινωνικά ομάδες πολιτών, όπως άστεγοι, άποροι, ΑμΕΑ, Ρομά, μετανάστες,  και θα λειτουργούν ως συμπληρωματικές δομές των Κοινωνικών Υπηρεσιών των αντίστοιχων δήμων και οι πολίτες θα ενημερώνονται σχετικά με τις προνοιακές παροχές, τα προνοιακά επιδόματα και τις δράσεις αλληλεγγύης.
Για την λειτουργία των Κ.Κ. θα προσληφθούν 1.400 εργαζόμενοι μέσω ΑΣΕΠ.
Επίσης θα λειτουργήσουν και κινητές μονάδες Κ.Κ.

Τα Κ.Κ. θα υποστηρίζουν και τη διεκπεραίωση αιτημάτων για παραπομπή σε υπηρεσίες όπως κοινωνικοί ξενώνες αστέγων, ξενώνες κακοποιημένων γυναικών και θυμάτων διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, κοινωνικά φροντιστήρια, δομές Ψυχικής Υγείας, δομές για ΑμεΑ, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, προγράμματα για ηλικιωμένους, για Ρομά, για Μετανάστες κ.λπ.
Παράλληλα, θα παρέχεται ενημερωτική συνδρομή για θέματα νομικού χαρακτήρα σε σχέση με τις παρεχόμενες δυνατότητες, όργανα, διαδικασίες κ.λπ.

Μέσω ενός ενιαίου γεωπληροφοριακού συστήματος, ο πολίτης θα εγγράφεται απευθείας στο μητρώο ωφελουμένων το οποίο θα επικοινωνεί με άλλα δύο μητρώα, των φορέων πρόνοιας και των προγραμμάτων.
Όπως εξήγησε ο κ. Παπαγεωργίου, η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς έρχεται να παρέμβει υποστηρίζοντας το έργο, ως προς τους δικαιούχους, ως προς το υπουργείο και ως προς τους εργαζομένους που θα στελεχώσουν τα Κέντρα Κοινότητας.

Έτσι για πρώτη φορά στο νέο ΕΣΠΑ, γίνεται πράξη και επικυρώνεται με την έκδοση της ΚΥΑ για τη λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας η συνέργεια μεταξύ διαφορετικών επιχειρησιακών προγραμμάτων, δημιουργώντας νέες οικονομίες κλίμακας, αφού μειώνεται το διοικητικό κόστος του έργου των Κ.Δ.Β.Μ. ενώ αυξάνεται το ποσό που θα διατεθεί στις δράσεις για τους επωφελούμενους και υλοποιείται η βασική στρατηγική της κυβέρνησης για δημιουργία καλών πρακτικών αξιοποίησης του ΕΣΠΑ.

Στα Κέντρα Κοινότητας, θα δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο σημείο πληροφόρησης των πολιτών για δράσεις που αφορούν την κοινωνική ένταξη, την πρόνοια, τη Διά Βίου Μάθηση, την πιστοποίηση δεξιοτήτων και την πρόσβαση στην απασχόληση. Παράλληλα, η παραπάνω συνέργεια θα συνεισφέρει πολλαπλασιαστικά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών για τις δράσεις των Κέντρων Κοινότητας”.

Εξάλλου, σήμερα Πέμπτη 7 Απριλίου, ημερίδα για το ίδιο θέμα οργανώνει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, στην οποία καλεσμένοι είναι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι Κοινωνικών Υπηρεσιών, Αντιδήμαρχοι Οικονομικών Υπηρεσιών και Διευθυντές – Προϊστάμενοι των παραπάνω τομέων.

πηγή: myota.gr