logo


Την οριοθέτηση της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης που ετοιμάζουν με το νέο Καλλικράτη στο Υπ. Εσωτερικών περιγράφει με άρθρο του στο περιοδικό Πόλη και Πολιτικές ο Υφυπουγός ΕΣ.ΔΑ. Γ. Μπαλάφας.

Σημαντικό είναι ότι ο κ. Μπαλάφας οριοθετεί και την δημόσια διαβούλευση που θα γίνει, πέραν των ορίων των συλλογικών οργάνων ΚΕΔΕ και ΠΕΔΑ. Γράφει χαρακτηριστικά:
“Όλα τα παραπάνω δεν αρκεί να νομοθετηθούν, χρειάζεται να θεσμοποιηθούν, δηλαδή να γίνουν πολιτικά και κοινωνικά αποδεκτοί θεσμοί. Αυτό προϋποθέτει όχι μόνο διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς (ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ), αλλά και με τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, τους κοινωνικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών.”

Στο άρθρο του ο κ. Μπαλάφας αναφέρει ότι ο νέος Καλλικράτης θα περιέχει:
1. Επαναοριοθέτηση των αρμοδιοτήτων με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
2. Πρέπει να είναι σαφές σε όλους πως οι Δήμοι και οι Περιφέρειες:
• Υλοποιούν δημόσιες πολιτικές
• Παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες
• Προωθούν αναπτυξιακά προγράμματα
Συνεπώς, στη Νέα Μεταρρύθμιση δεν μπορούν παρά να εμπλέκονται και τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός και η μέγιστη αποτελεσματικότητα.
3. Σύνδεση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τα δημόσια έσοδα της χώρας, τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των ιδίων πόρων της και αναπτυξιακές παρεμβάσεις, χωρίς επιβάρυνση των δημοτών.
4. Χρηματοδότηση έργων με έμφαση στην κοινωνική οικονομία και τις πολιτικές κοινωνικής πρόνοιας και προώθησης της απασχόλησης.
5. «Πρόγραμμα Οργάνωσης και Λειτουργικού Εκσυγχρονισμού των 13 Περιφερειών και των 325 Δήμων», από το «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα»
Ενίσχυση της δημοκρατικής και αποτελεσματικής λειτουργίας των οργάνων των ΟΤΑ, όπως ο συμμετοχικός προϋπολογισμός, τα τοπικά δημοψηφίσματα και η ενίσχυση της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης.
6. Η Νέα Μεταρρύθμιση είναι αναγκαίο όχι μόνο να βελτιώσει τις νομικές ρυθμίσεις που αφορούν την καταστατική θέση των αιρετών, αλλά να συνδέσει λειτουργικά την ενημέρωση των αιρετών, την κατάρτιση των υπαλλήλων και γενικότερα την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της με τις αλλαγές του εργασιακού περιβάλλοντος
7. Να οργανωθούν οι υπηρεσίες εποπτείας, με μείωση του εξωτερικού ελέγχου
8. Κώδικα Δήμων και Περιφερειών με χωριστά κεφάλαια για τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους, και τη Μητροπολιτική Διακυβέρνηση, και με διοικητικά εργαλεία για την άσκησή τους.
9. Πρόγραμμα Υποστήριξης της Εφαρμογής του νέου Καλλικράτη με τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους, οργάνωση, αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών, πρόγραμμα κατάρτισης και σύστημα διοίκησης και αξιολόγησης της εφαρμογής τους.

Όπως έχει ειπωθεί, η Κυβέρνηση έχει ήδη επεξεργαστεί ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων που σκοπεύει να το βγάλει στον αέρα και να εκκινήσει και την επιτροπή επεξεργασίας μαζί με την ΚΕΔΕ, αλλά περιμένει την υπόθεση της Αξιολόγησης με τους θεσμούς για να σιγουρέψει ότι μπορεί να το υλοποιήσει.

πηγή: myota.gr