logo


Λιγότερο από μια ώρα. Τόσο διήρκεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο, την Τρίτη 29 Μαρτίου, η συζήτηση γύρω από το έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών που ζητούσε από τους Δήμους της χώρας να υποδείξουν χώρους κατάλληλους για τη φιλοξενία προσφύγων. Συγκεκριμένο το αίτημα- πιο συγκεκριμένη δεν θα μπορούσε να είναι η απάντηση: Ο Δήμος Διονύσου των 68 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, μετά από έρευνα της Δημοτικής του Αρχής, αποφάσισε σχεδόν ομόφωνα πως χώρος τέτοιος δεν υπάρχει, “ανεξαρτήτως του αν θέλουμε ή όχι τους πρόσφυγες” όπως από όλους τονίστηκε σε κάθε ευκαιρία.
Πολύ ωραία.

“Ανεξαρτήτως αν θέλουμε ή όχι τους πρόσφυγες” οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Διονύσου- λάθος, οι επικεφαλής των παρατάξεων, δηλαδή πέντε άνθρωποι όλοι κι όλοι, σε σύνολο 30 παρόντων- σε λιγότερο από μια ώρα ανέπτυξαν ο καθένας τα ανθρωπιστικά τους αισθήματα, καταδικάζοντας τον πόλεμο, την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, τις διαχρονικές αιτίες της προσφυγιάς δηλαδή, αλλά και τις κυβερνητικές ευθύνες στο χειρισμό του προσφυγικού. Κάποιοι ψέλλισαν και κάποιες προτάσεις για να καταγραφούν στα πρακτικά και ξεπέταξαν, κυριολεκτικά το θέμα, ήσυχοι πως “σε συγκεκριμένο ερώτημα έδωσαν συγκεκριμένη απάντηση”. Πιο συγκεκριμένη δεν γινόταν: Εικοσιεπτά στους 30 δημοτικούς συμβούλους συμφώνησαν πως χώρο ο Διόνυσος για πρόσφυγες δεν έχει.
Πολύ ωραία.

Θα αρκεστεί λοιπόν ο Δήμος Διονύσου, δίκην ακόμη ενός Συλλόγου, στη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου, και μάλιστα με καθυστερημένα ανακλαστικά, χωρίς την ανάληψη καμιάς περαιτέρω πρωτοβουλίας. Έτσι μεταφράζει το βάρος που του αναλογεί. Μην λησμονήσει βεβαίως να εκδώσει και σχετικό Δελτίο Τύπου, για να αποτρέψει τυχόν φαινόμενα πανικού και σεναριολογίας, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν στο απευκταίο πολιτικό κόστος.
Όσο για τους αλληλέγγυους και τους ανθρωπιστές, φαίνεται πως δεν ήξεραν. Δεν ρώταγαν;

Λίγη ώρα αργότερα, το ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο, με απόλυτη ευθύνη της Διοίκησης, έδωσε ένα ακόμη ηχηρό ΟΧΙ- αυτή τη φορά στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης. Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν από δυο κορυφαία στελέχη της Δημοτικής Αρχής, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών υπηρεσιών- Χωροταξίας και Πολεοδομίας Ευ. Λυρούδια και τον ίδιο τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σπ. Γιαννουλάτο– για να την αρνηθούν, προσβάλλουν όλους τους Συλλόγους και όλους τους πολίτες, που προσκλήθηκαν- από την ίδια αυτή Διοίκηση- να πλαισιώσουν την Επιτροπή.

Όχι μόνο γιατί τους θεωρούν κατά τεκμήριο αδαείς και ανίκανους να εκφέρουν την οποιαδήποτε γνώμη για τα προβλήματα της πόλης, την οποία μοιράζονται με τους επαϊοντες τεχνοκράτες και τους θεσμικούς παράγοντες. Αλλά γιατί τους επιφυλάσσουν ρόλο πρόβατου στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Περιττό να επισημανθεί εδώ πως η διαβούλευση από υπουργεία για μείζονα κεντρικά ζητήματα- ανάμεσά τους σχετικά πρόσφατα, υπενθυμίζεται, η μελέτη για το Τατόι- είναι ανοιχτή σε όλους, υπό οιαδήποτε ιδιότητα. Γιατί αυτό τον σκοπό εξυπηρετεί. Να δώσει βήμα στον πολίτη- ως μέλος συλλογικότητας ή ως άτομο- ώστε να ακουστεί. Αλλά στο Δήμο Διονύσου φαίνεται πως η πολλή δημοκρατία βλάπτει.