logo


Γεωγραφική διασπορά και μικρά κέντρα φιλοξενίας σε ανενεργά στρατόπεδα και γενικότερα χώρους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και και σε βιομηχανικά ακίνητα, είναι ο στόχος της κυβέρνησης σχετικά με τις δομές φιλοξενίας των προσφύγων. Αυτό τονίζει μιλώντας στο αυτοδιοικητικό site aftodioikisi.gr, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού για το προσφυγικό Δ. Βίτσας. Όσον αφορά στις περιοχές που αυτά θα δημιουργηθούν, επιπλέον των 33 που ήδη λειτουργούν, τονίζει ότι “είναι κάτι ανοιχτό που προχωράει βήμα-βήμα. Άλλωστε η καταγραφή και η πιστοποίηση κάποιων τέτοιων χώρων δεν σημαίνει υποχρεωτικά πως θα δημιουργηθούν εκεί κέντρα φιλοξενίας, καθώς όλα εξαρτώνται από τις ροές”, προσθέτει. Παράλληλα εξαίρει της συνεργασία του με τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης, τονίζοντας ότι “είναι πολύ σημαντική και αποτελεσματική” και ότι “η γνώμη των τοπικών αρχόντων είναι για την κυβέρνηση πολύτιμος σύμβουλος”. Τέλος, σχετικά με το συνολικό αριθμό προσφύγων που υποχρεούται η Ελλάδα να φιλοξενήσει σε μόνιμη βάση, υποστηρίζει ότι ανέρχεται σε περίπου 20.000.

Ακολουθεί απόσπασμα από τη συνέντευξη του υπουργού:
Κύριε υπουργέ, έχετε πει πολλές φορές ότι η συνεργασία με τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι πολύ σημαντική. Καθώς βλέπουμε σε πολλές περιπτώσεις να υπάρχουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, θεωρείτε ότι αυτή η συνεργασία βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο;

Η συνεργασία μας με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, τόσο σε επίπεδο Δήμων όσο και σε επίπεδο Περιφερειών, όχι μόνο είναι πολύ σημαντική αλλά και αποτελεσματική. Πρόκειται για μια συνεργασία που εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά, η οποία άλλωστε επιβάλλεται και στη βάση του θεσμικό ρόλου που ο καθένας μας έχει. Ένα μούδιασμα, που ίσως υπήρχε αρχικά από κάποιες πλευρές, οφειλόταν στο γεγονός πως πρόκειται, για όλους μας, για μια πρωτόγνωρη εμπειρία, οπότε ορισμένοι αντέδρασαν με κάποια κεκτημένα αντανακλαστικά. Στην πορεία τα πράγματα πήραν τις αληθινές  τους διαστάσεις. Η δημιουργία των κέντρων φιλοξενίας χρειάζεται τη συνεργασία της Αυτοδιοίκησης, όχι μόνο γιατί αυτό βοηθάει στην οικοδόμηση και τη λειτουργία των κέντρων αλλά, γιατί έτσι και οι ίδιοι οι φορείς της Αυτοδιοίκησης, μπορούν να παρακολουθούν και, υπό μία έννοια, να ελέγχουν μια δραστηριότητα που εξελίσσεται στην περιοχή τους. Η συνεργασία μας, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και όλων των εμπλεκομένων υπουργείων, για τη διαχείριση του προσφυγικού, με τους Δήμους και τις Περιφέρειες, μας ανοίγει νέα κανάλια επικοινωνίας και συνεργασίας που θα φανούν και στο μέλλον χρήσιμα για την αντιμετώπιση και άλλων θεμάτων. Όσο για το ζήτημα των αντιδράσεων τοπικών κοινωνιών στη δημιουργία χώρων φιλοξενίας, ένα είναι σαφές, πως οι αντιδράσεις αυτές ήταν περιορισμένης κλίμακας και κυρίως οφείλονταν στην έλλειψη πληροφόρησης, αν και υπήρχαν και κάποιες περιπτώσεις με αντιδράσεις μεταφερόμενες από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, που έχουν σημαία τους τον ρατσισμό και την  ξενοφοβία. Σε κάθε περίπτωση, η συνεργασία που οικοδομούμε με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης λύνει τα όποια προβλήματα υπήρχαν. Προχωράμε μαζί έχοντας εξασφαλίσει αμοιβαία κατανόηση αλλά και έχοντας συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα του προβλήματος που μαζί διαχειριζόμαστε.

-Πόσα Κέντρα Φιλοξενίας λειτουργούν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας;
Αυτή τη στιγμή λειτουργούν, εκτός από τα κέντρα υποδοχής στα νησιά, 33 κέντρα φιλοξενίας στον κορμό της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ γίνονται συζητήσεις και για άλλες περιοχές. Όλα αυτά είναι κέντρα προσωρινής φιλοξενίας. Όταν βέβαια μιλάμε για προσωρινή φιλοξενία δεν εννοούμε κάποιες ημέρες ή κάποιες εβδομάδες αλλά κάποιους μήνες, για αυτό το λόγο λαμβάνουμε μέριμνα ένας αριθμός από αυτά να εξοπλίζονται με τέτοιες κατασκευές, πχ οικίσκους ή πιο σταθερές σκηνές, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το σκοπό. Μας ενδιαφέρει η γεωγραφική διασπορά, ώστε και οι όποιες τοπικές επιβαρύνσεις να είναι πολύ μικρής κλίμακας και να μη δημιουργηθούν γκέτο με μεγάλα κέντρα σε κάποιες περιοχές. Τα μεγάλα κέντρα που αυτή τη στιγμή υπάρχουν τα βλέπουμε σαν μια μεταβατική δομή και θα τα αποσυμπιέσουμε. Σε αυτά τα κέντρα προσφέρουμε στέγαση, φαγητό, καθαριότητα, υγειονομική περίθαλψη. Σε ορισμένα από αυτά υπάρχουν παιδότοποι, όπως και ειδικοί χώροι για τα λίγα ασυνόδευτα παιδιά.

-Συζητάτε με αιρετούς της Αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία νέων Κέντρων. Σε ποιες περιοχές θα γίνουν αυτά;
Τόσο η λειτουργία των υπαρχόντων κέντρων φιλοξενίας, όσο και η δημιουργία νέων αλλά και η επέκταση αυτών που λειτουργούν, είναι αντικείμενο των επαφών και των διαβουλεύσεων που έχουμε με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης. Η γνώμη των τοπικών αρχόντων είναι για εμάς ένας πολύτιμος σύμβουλος. Οι χώροι που αναζητάμε για τη δημιουργία νέων κέντρων δεν είναι μόνο ανενεργά στρατόπεδα ή χώροι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προσανατολιζόμαστε και σε βιομηχανικά ακίνητα, τα οποία έχουν τις προδιαγραφές για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας. Ήδη υπάρχουν τέτοια στις λειτουργούσες δομές σε πρώην βιομηχανικά ακίνητα. Οι περιοχές στις οποίες θα γίνουν νέα κέντρα είναι κάτι ανοιχτό που προχωράει βήμα-βήμα. Άλλωστε η καταγραφή και η πιστοποίηση κάποιων τέτοιων χώρων δεν σημαίνει υποχρεωτικά πως θα δημιουργηθούν εκεί κέντρα φιλοξενίας, καθώς όλα εξαρτώνται από τις ροές. Εμείς όμως θέλουμε να είμαστε έτοιμοι και για το δύσκολο και για το εύκολο σενάριο. Συνεπώς οι υποψήφιοι χώροι μπορεί να είναι πολύ περισσότεροι από όσους τελικά θα αξιοποιηθούν. Πάντως, σε κάθε περίπτωση προχωράμε ενημερώνοντας τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και ζητώντας τη συμβολή τους.

πηγή: aftodioikisi.gr