logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης: Το θεσμικά κατοχυρωμένο όργανο με συμβουλευτικές- γνωμοδοτικές αρμοδιότητες, το οποίο, σύμφωνα με το νομοθέτη, μπορεί να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο μεταξύ του στόχου-προβλήματος και της υλοποίησης-λύσης των θεμάτων που απασχολούν το Δήμο και κατ’ επέκταση τους δημότες.

Δίνει το απαραίτητο βήμα στους τοπικούς φορείς, τους  κοινωνικούς  εταίρους, (Σύλλογοι Εργαζομένων, Σύλλογοι Γονέων, Εμπορικοί, Αθλητικοί, Πολιτιστικοί, Εξωραϊστικοί Σύλλογοι κ.τ.λ.) αλλά και στους απλούς δημότες,  να μπορούν από κοινού με τη Δημοτική Αρχή  να καταγράφουν και να δρομολογούν   λύσεις  στα μικρά και μεγάλα ζητήματα που  απασχολούν την τοπική κοινωνία.

Στις κύριες αρμοδιότητες της Επιτροπής συμπεριλαμβάνονται:
Α. Γνωμοδοτήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τα Αναπτυξιακά Προγράμματα Δράσης του Δήμου, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και το Τεχνικό Πρόγραμμα.
Β. Γνωμοδοτήσεις για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος.
Γ. Εξέταση των τοπικών προβλημάτων και διατύπωση γνώμης για την επίλυσή τους.”

Δυστυχώς, ο Δήμος Διονύσου, μετά την ιλαροτραγωδία του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίτης, δε θα ανήκει στους Δήμους εκείνους που διαθέτουν το σημαντικότερο ίσως όργανο συμμετοχικής αυτοδιοίκησης, την Επιτροπή Διαβούλευσης, καθώς φρόντισαν γι’ αυτό με μεγάλη σκηνοθετική μαεστρία, ο Δήμαρχος Διονύσου, κος Διονύσης Ζαμάνης, στο ρόλο του καλού και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κος Σπύρος Γιαννουλάτος, στο ρόλο του κακού, με ισάξιο σε ταλέντο συμπρωταγωνιστή τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κο Ευάγγελο Λυρούδια.

Με τη συστηματική αποχώρηση συμβούλων της πλειοψηφίας πριν τη συζήτηση του θέματος, ώστε να μην επιτευχθεί ο απαιτούμενος για την ψήφισή του αριθμός των 27 θετικών ψήφων, τη φοβική προσέγγιση του θέματος από τον κο Λυρούδια, ο οποίος απαξίωσε το κύρος των συμμετεχόντων στην Επιτροπή, και τις εξωθεσμικές παρεμβάσεις του ίδιου του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, που εκφράστηκαν με τις παραινέσεις του για τροποποίηση των όρων συγκρότησης της Επιτροπής, τους οποίους έθεσε ομόφωνα η Διαπαραταξιακή Επιτροπή, που εργάστηκε επί 18 μήνες για τη συγκρότησή της, άπαντες αντιληφθήκαμε την Τρίτη το βράδυ τις εσωπαραταξιακές αντιπαραθέσεις και τις προθέσεις της διοίκησης των … «Ανοικτών Οριζόντων»!!!

Ειρήσθω εν παρόδω, οι αρμοδιότητες συγκρότησης της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης εκχωρήθηκαν στην προαναφερθείσα Διαπαραταξιακή Επιτροπή με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου!!!

Ο επικεφαλής της δημοτικής μας κίνησης «Νέα Πνοή για τον Διόνυσο» Παναγιώτης Μπιτάκος, κατήγγειλε τη διοίκηση του Δήμου για προσχεδιασμένη μεθόδευση απαξίωσης του θεσμού και φίμωση των ενεργών δημοτών από τα δημοτικά δρώμενα κι έκανε έκκληση στο Δήμαρχο ν’ αποσύρει το θέμα, με παράλληλη πρόταση για επανεισαγωγή του ως πρώτο στην ημερήσια διάταξη του επομένου Δημοτικού Συμβουλίου.

Η εσκεμμένη αδράνεια του Δημάρχου Διονύση Ζαμάνη στο να απαντήσει στην ανωτέρω πρόταση του επικεφαλής μας και η βιασύνη του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σπύρου Γιαννουλάτου να θέσει το θέμα σε ψηφοφορία, εξανάγκασε τους συμβούλους της Νέας Πνοής, καθώς και άλλων παρατάξεων της μειοψηφίας, ν’ αποχωρήσουν ως ένδειξη διαμαρτυρίας μπροστά στο διαφαινόμενο φιάσκο.

Μετά και την παταγώδη αποτυχία της ενεργοποίησης του θεσμού του Συμπαραστάτη του Δημότη, άλλη μια ευκαιρία για άνοιγμα της Δημοτικής Αρχής προς ευρύτερες κοινωνικές ομάδες και τους πολίτες, με τη θεσμοθέτηση της Επιτροπής Διαβούλευσης, πήγε χαμένη.

Είναι πλέον φανερή σε όλους η αδυναμία της παρούσας Διοίκησης να ξεφύγει από την εσωστρέφεια και το αντικοινωνικό της προφίλ, που με τόση ευκολία έχτισε τα 2 αυτά χρόνια. Μήπως όμως τελικά δεν είναι αδυναμία, αλλά συστηματική επιδίωξή της, προκειμένου να εξυπηρετεί και να εξυπηρετείται;;;