logo


Το θέμα στο Τοπικό Συμβούλιο της Σταμάτας χθες 30 Μαρτίου ήταν εξ αρχής αγκάθι- και έτσι εξελίχτηκε: “Το μέλλον των Δημοτικών Κοινοτήτων” έγραφε η εισήγηση- και αναφερόταν από τη μια πλευρά στην προβληματική- όπως έχει εξελιχθεί στις περισσότερες περιπτώσεις ανά την επικράτεια- λειτουργία του θεσμού και από την άλλη πλευρά στην αλληλοεπικάλυψη, και κάποιες φορές σύγκρουση, αρμοδιοτήτων που παρατηρείται ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας και τον εντεταλμένο σύμβουλο για την εκάστοτε περιοχή.

photo 3-41

Η αίθουσα του Κοινοτικού καταστήματος χθες θύμιζε μίνι Δημοτικό Συμβούλιο, μια που παρίσταντο σύμβουλοι όλων σχεδόν των παρατάξεων- με εξαίρεση τη Λαϊκή Συσπείρωση- με τη Δημοτική Αρχή να καταγράφει τις περισσότερες παρουσίες- από το Δήμαρχο Δ. Ζαμάνη και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σπ. Γιαννουλάτο μέχρι τους εντεταλμένους για το πράσινο Α. Πέππα και την Πολιτική Προστασία Π. Τσούκα. Παρόντες και οι Γ. Καλαφατέλης και Στ. Κριεμάδης από τη μείζονα μειοψηφία, Γ. Φωτάκης από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο και Σπ. Σπηλιώτης από τη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου.

Οι τελευταίοι έγιναν- αμήχανοι, κατά δικήτους ομολογία- μάρτυρες σφοδρής σύγκρουσης ανάμεσα στον Πρόεδρο της Σταμάτας Β. Πέππα και το Δήμαρχο, αλλά και έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Πρόεδρο και την εντεταλμένη σύμβουλο. Στη διάρκειά τους επιβεβαιώθηκε η προ καιρού πρόθεση διαγραφής του κ. Πέππα από την ομάδα της Δημοτικής Αρχής, η οποία όμως δεν υλοποιήθηκε “για να του δοθεί πίστωση χρόνου”, αντηλλάγησαν χαρακτηρισμοί ανοίκειοι για αυτοδιοικητικούς, και μάλιστα της ίδιας δημοτικής παράταξης, ενώ σαφώς και ρητώς ο Δήμαρχος έδειξε την πόρτα εξόδου στον Πρόεδρο “αν δεν του αρέσει”.

Ποιος, τι και με ποιο εύρος;
Αντικείμενο των αντεγκλήσεων, όπως αναμενόταν, οι αρμοδιότητες: Πού σταματάει η εξουσιοδότηση Δημάρχου προς εντεταλμένο «για την εποπτεία και το συντονισμό δράσεων του Δήμου» (σ.σ. αυτός είναι ο ρόλος των εντεταλμένων συμβούλων σύμφωνα με ερμηνευτική εγκύκλιο του 2014), και πού ξεκινάει η αρμοδιότητα- και η δουλειά- του Προέδρου;

photo 1-60

Στο ερώτημα αυτό υπήρξαν, όπως αποδείχτηκε από τη συζήτηση, διαφορετικές προσεγγίσεις:
“Χωρίς μηχανήματα, χωρίς προσωπικό, χωρίς κανέναν έλεγχο στα τοπικά ζητήματα, ποια ακριβώς είναι η θέση μου ως Προέδρου; Μάλλον επιστάτης είμαι, και χρήσιμος για να υπογράφω μερικά χαρτιά την ημέρα”, είπε συνοπτικά ο Β. Πέππας, που ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως το πρόβλημα που έφερε προς συζήτηση δεν ήταν προσωπική διαφορά του με την εντεταλμένη σύμβουλο, αλλά διαφωνία του με το “ολιγαρχικό” σύστημα όπως εφαρμόζεται στο Διόνυσο: “Καμιά απάντηση δεν πήρα σε ερώτημά μου ποιες είναι αρμοδιότητες οι δικές μου και της εντεταλμένης. Τελικά ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;”

«Εγώ, σύμφωνα με το νόμο, και μέχρι τις 19 Μαϊου του 2019», απάντησε ο Δήμαρχος και συνέχισε: “Παρόλο που υπάρχουν συγκρούσεις, εντούτοις έχει πραγματοποιηθεί μεγάλος όγκος μετρήσιμου έργου στη Σταμάτα, που από πολλές απόψεις είναι το κέντρο της πόλης. Έργο σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που παίρνουμε τα εύσημα από την αντιπολίτευση. Σκέψου τι θα γινόταν αν υπήρχε και συνεργασία”, είπε από την πλευρά του ο Δ. Ζαμάνης, προχωρώντας σε μίνι απολογισμό των έργων που έχουν ήδη δρομολογηθεί ή προγραμματίζονται για τη Σταμάτα. “Αυτή η καλή παραγωγή έργων είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής δουλειάς του Προέδρου και της εντεταλμένης, της εντεταλμένης και του Προέδρου, χωρίς να ξεχωρίζω κανέναν από τους δύο, και εσύ Πρόεδρε αρνείσαι να το πιστωθείς”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, προσθέτοντας ότι το ίδιο θέμα, των αρμοδιοτήτων, ανακινείται εκ μέρους του κ. Πέππα από τον Οκτώβριο του 2014, ενάμιση μόλις μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα Διοίκηση: “Περισσότερη πίστωση χρόνου μού έδωσε η αντιπολίτευση παρά εσύ” είπε ο κ. Ζαμάνης, θεωρώντας «το πρόβλημα καθαρά προσωπικό, μια που δεν έχει προκύψει σε καμιά άλλη Δημοτική Κοινότητα».

“Δεν θα σταματήσω να παρεμβαίνω, τιμώντας την ψήφο των συμπολιτών μου, και θα προσπαθώ να παράγω έργο, χωρίς να αποβλέπω σε οφίκια ούτε στη θέση σου Πρόεδρε. Δεν καταλαβαίνω συνεπώς γιατί με βλέπεις ανταγωνιστικά”, είπε από την πλευρά της η Α. Πέππα, τονίζοντας την τραγική κατάσταση της Σταμάτας πριν από 1,5 χρόνο και τη διαφορά της σήμερα. Και αμέσως μετά κατηγόρησε τον Πρόεδρο για δυσλειτουργία της Δημοτικής Κοινότητας, για παντελή έλλειψη συνεργασίας μαζί της, για εξωθεσμικές παρεμβάσεις, για μεταχρονολογημένες εισηγήσεις, αλλά και για απροθυμία να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις της Σταμάτας, όπως έγινε πρόσφατα με την αναβίωση του εθίμου της Βάλεζας: “Θα συνεχίσω να δρω συμβουλευτικά για να προλαβαίνω καταστάσεις” κατέληξε η κ. Πέππα.

photo 2-58

Η αναφορά της εντεταλμένης συμβούλου στη Βάλεζα υπήρξε η αφορμή να ανοίξει νέος κύκλος οξύτατης, αυτή τη φορά, αντιπαράθεσης, μια που στο “τραπέζι” εμφανίστηκε η Ένορκη Διοικητική Εξέταση αναφορικά με την απομάκρυνση των βιβλίων του Συνεταιρισμού Σταμάτας από το Δημοτικό κατάστημα, στο πλαίσιο της οποίας έχει κληθεί να καταθέσει και ο κ. Πέππας, οι προεκλογικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις που οδήγησαν στη συνεργασία του με τη Διοίκηση και η παραδοχή για πρόθεση διαγραφής του  από τη δημοτική ομάδα, τα οποία με τη σειρά τους οδήγησαν σε ανταλλαγή χαρακτηρισμών και κατηγοριών.

«Σε δύσκολη θέση»

Ενδεικτικά για την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί είναι τα λόγια του Γ. Φωτάκη από τη Νέα Πνοή που παρενέβη στη συζήτηση: “Σ’ ένα τέτοιο κλίμα δυσκολεύεται κανείς να αρθρώσει σωστό πολιτικό λόγο. Κι εγώ σήμερα εδώ ήρθα σε δύσκολη θέση”. Στην τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας επεσήμανε πως ουσιαστική αποκέντρωση, όπως την περιγράφει και τη θέλει ο καλλικρατικός νόμος με τις όποιες θεσμικές αδυναμίες του, δεν μπορεί να γίνει αν δεν εκχωρηθούν αρμοδιότητες και πόροι. Στο πλαίσιο αυτό, οι συγκρούσεις που παρατηρούνται στη Σταμάτα είναι θεσμικές και όχι προσωπικές, συνεπώς απαραίτητη είναι η σαφής και ρητή διάκριση των επιπέδων διοίκησης: “Συμφωνείστε με τα στελέχη σας να έχουν τυπική παρουσία στις Δημοτικές Κοινότητες” παρότρυνε τη Δημοτική Αρχή.

Για συγκεντρωτισμό του καλλικρατικού νόμου που καταστρατηγεί τη δημοκρατική λειτουργία, μίλησε από την πλευρά του ο Σπ. Σπηλιώτης της ΔΑΔΙΟΝ, ο οποίος πάντως δεν παρέλειψε να επισημάνει πως εν προκειμένω υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα σε έναν αιρετό, εκλεγμένο από τους συμπολίτες του, και σε έναν εντεταλμένο (σ.σ. επίσης αιρετό) που ορίσθηκε στη θέση αυτή με απόφαση Δημάρχου.

Για την ιστορία, τέλος, αξίζει να σημειωθούν και τα παρακάτω:
*Υποχρεωτικοί είναι οι εντεταλμένοι, με τοπικές αρμοδιότητες, εκεί που δεν έχουν οριστεί τοπικοί Αντιδήμαρχοι, υποστήριξε ο Δήμαρχος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Φωτάκη: “Το ψάξαμε αμέσως μόλις αναλάβαμε, ενώ έχουμε πάρει και σχετική γνωμοδότηση από το νομικό σύμβουλο του Δήμου”, είπε ο κ. Ζαμάνης, παραδεχόμενος εντούτοις πως “πράγματι σε κάποιες περιπτώσεις οι αρμοδιότητες μπορεί να είναι αλληλοεπικαλυπτόμενες”.

*»Η εισήγηση του Προέδρου για το μέλλον των Δημοτικών Κοινοτήτων ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (3-2) από τον ίδιο, τον Γ. Κόκκαλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας και τη Γ. Χρήστου της Νέας Πνοής.
Ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε επίμονα στις υπερεξουσίες των εντεταλμένων συμβούλων, ενώ κατήγγειλε περιστατικά σε βάρος του, προκαλώντας την “επί του προσωπικού” απάντηση του κ. Τσούκα της Πολιτικής Προστασίας.
Ενώ η κ. Χρήστου, πιστή στην προεκλογική δέσμευση της παράταξής της, υπενθύμισε πως από νωρίς είχε υποβάλει ερώτημα και αίτημα για απόδοση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων και πόρων στις Δημοτικές Κοινότητες, ώστε να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η καθημερινότητά τους.

Τα δύο ΟΧΙ ανήκουν στην Α. Μαραθιά, που δεν πείστηκε- όπως είπε- από την ορθότητα της εισήγησης του συναδέλφου της, και στον Γ. Πέππα. Ο τελευταίος κάλεσε το Τοπικό Συμβούλιο να δώσει τα χέρια και μονιασμένο στο εξής να δουλέψει για το καλό του τόπου. Όπως εξηγούσε λίγο αργότερα, στο περιθώριο της συνεδρίασης, αυτή η ευχή φαντάζει ίσως εξωπραγματική για τη Σταμάτα, που επί χρόνια ταλαιπωρείται από συγκρούσεις.