logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με το θέμα της αναζήτησης κατάλληλων χώρων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών προσωρινής στέγασης προσφύγων που συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, τονίζουμε ότι η θέση της Δημοκρατικής Ανατροπής Διονύσου (ΔΑΔΙΟΝ) όπως εκφράστηκε τόσο στις διαπαραταξιακές συναντήσεις, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου, όσο και στο δημοτικό συμβούλιο είναι ξεκάθαρη και υπέρ των δράσεων που προωθούν μια φιλοπροσφυγική προσέγγιση.

Συγκεκριμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο τονίσαμε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε όσους αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον, να ξεχνάμε ένα ατελείωτο πλήθος προσφύγων και μεταναστών, μεταξύ των οποίων και παιδιά, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, την πείνα, τη φτώχεια και την κοινωνική αδικία.Τονίσαμε ότι η αιτία του προβλήματος βρίσκεται σε μία πολιτική εξυπηρέτησης οικονομικών συμφερόντων που διευκολύνονται από τις πολεμικές αναμετρήσεις.

Επιτακτική είναι η ανάγκη ο Δήμος μας να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπό του, να ενισχύσει μορφές αλληλεγγύης, όπως συγκέντρωση αναγκαίων αγαθών, που πραγματοποιείται με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής.

Να αναπτυχθεί προσπάθεια ενημέρωσης φορέων, κατοίκων και της νεολαίας για την αντιμετώπιση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού που εμφανίζονται σε μεμονωμένες περιπτώσεις στο Δήμο Διονύσου.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη δράση των εθελοντών που βοηθούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν οι πρόσφυγες, δράση η οποία δεν πρέπει να οικειοποιείται από συγκεκριμένες οργανώσεις. Γενικότερα απαιτείται η δημιουργία δικτύου αλληεγγύης που θα αντιμετωπίσει συντονισμένα και αποτελεσματικά τα προβλήματα των μεταναστών.

Όσον αφορά την προφορική εισήγηση του Δημάρχου για την έλλειψη χώρου στο Δήμο που να πληροί τις προυποθέσεις που αναφέρονται στην εγκύκλιο (16.3.2016) του υφυπουργού εσωτερικών, ο Δημοτικός Σύμβουλος, που μας εκπροσωπεί, ζήτησε διευκρινίσεις για ποιο λόγο δεν προτείνεται ο χώρος της ΑΒΥΠ για τον οποίο είχαμε συζητήσει στην διαπαραταξιακή στις 19.3.2016. Ο Δήμαρχος επικαλέστηκε λόγους ασφαλείας του στρατιωτικού αυτού χώρου, τους οποίους δεν μπορεί να αναλύσει δημοσίως.

Με την εξήγηση αυτή του Δημάρχου αποδεχτήκαμε την πρότασή του, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να επανεξετάσει ο Δήμος όλους τους πιθανούς χώρους που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο πιθανής επιλογής της πολιτείας χώρου φιλοξενίας προσφύγων στο Δήμο μας για την αποσυμφόρηση περιοχών, όπως της Μαλακάσας, αίτημα που διατυπώνει διαρκώς ο γειτονικός δήμος Ωρωπού.