logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εμπειρία και εντυπώσεις μετά από 20ήμερη παραμονή και δράση στο Α.Κ.Φ.Π. Μαλακάσας.

Είμαστε περίπου 100 αλληλέγγυοι από το Δήμο Αγίου Στεφάνου, το Δήμο Τανάγρας και κυρίως το Δήμο Ωρωπού που εναλλασσόμαστε μεταξύ μας ανάλογα με το χρόνο και τις δυνατότητες του καθενός. Επικοινωνούμε μεταξύ μας, συνεργαζόμαστε, φτιάχνουμε τις βάρδιες μας και ανταλλάσσουμε τις εμπειρίες  μας  ηλεκτρονικά. Δεν είμαστε Νομικό πρόσωπο, δεν έχουμε συμβούλιο, είμαστε ανοιχτή, εθελοντική  ομάδα αλληλεγγύης.

Οι παρεμβάσεις και οι διαπιστώσεις μας είναι οι παρακάτω:
1.   Παραλαμβάνουμε και μεταφέρουμε στο Α.Κ.Φ.Π. υλικά παντός τύπου που συγκεντρώνουν σχολεία, άλλα Κέντρα και Φορείς Αλληλέγγυων, Δήμοι και μεμονωμένοι πολίτες.
2.   Όλα τα υλικά που συγκεντρώνουμε ή παραλαμβάνουμε τα ταξινομούμε και τα μοιράζουμε στους πρόσφυγες ανάλογα με τις ανάγκες τους, που σε συνεργασία μαζί τους τις καταγράφουμε. Η διανομή των υλικών  γίνεται σε συνεργασία μαζί τους και με τη βοήθειά τους (διερμηνεία και πρακτική συμμετοχή). Συναισθανόμενοι το βάρος της ευθύνης, ότι κάθε τι που παραλαμβάνουμε προέρχεται από το υστέρημα των συμπολιτών μας,  ο ρόλος μας είναι αποκλειστικά διαμεσολαβητικός για να φτάσει κάθε πράγμα στον προορισμό του.
3.   Συνεργαζόμαστε μαζί τους σε θέματα που αφορούν την υγεία τους, την καθαριότητα, τη σίτισή τους, τα προβλήματα υγείας τους κ.λπ.
4.   Ο χειμώνας έχει καταπονήσει σοβαρά την υγεία τους, κυρίως των παιδιών, και τα ασθενοφόρα πηγαινοέρχονται.
5.   Η παρουσία κρατικών, περιφερειακών ή δημοτικών δομών είναι ανύπαρκτη, εξαιρουμένης της παρουσίας του Δήμου Ωρωπού, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έβγαλε μια απόφαση θετική για την παραμονή στο Δήμο μας προσφύγων και βοήθησε κυρίως στην αποκομιδή των σκουπιδιών αλλά και στο να πάει άμεσα νερό δικτύου και εμφιαλωμένο σε παλέτες, καρέκλες, φορτηγό για μεταφορά πραγμάτων κ.λπ. Ο δε στρατός, στη μεταφορά και διανομή του φαγητού (το φαγητό από διαπίστωση των ίδιων των προσφύγων και δική μας κρίνεται ανεπαρκές και πολλές φορές υποβαθμισμένο ποιοτικά, πιθανόν και υγειονομικά.)
6.   Οι πρόσφυγες είναι αφγανικής καταγωγής και ελάχιστοι περσικής.  Μια οικογένεια Σύριων απήλθε στο Α.Κ.Φ.Π. Ριτσώνας, όπου διαμένουν Σύριοι.
7.   Η σύνθεσή τους είναι 40% παιδιά, 30% γυναίκες και 30% άνδρες (περίπου). Είναι εξαντλημένοι, φοβισμένοι και επιφυλακτικοί.
8.   Όλοι επιθυμούν να φύγουν από την Ελλάδα και αισθάνονται εγκλωβισμένοι.
9.   Αισθάνονται πολύ μεγάλη υποχρέωση στους Έλληνες για τη βοήθειά τους. Συνεργάζονται με μεγάλη και καλή θέληση μαζί μας για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
10.  Δεν ξέρουν ούτε αυτοί ούτε κι εμείς πόσους μήνες ή πόσα χρόνια θα μείνουν εδώ. Είναι άνθρωποι αξιοπρεπείς και έχουν βγει από έναν πόλεμο που ξεπερνάει τα 35 χρόνια.
11.  Διαμένουν σε σκηνές που στάζουν όταν βρέχει  χωρίς κρεβάτια ή στρώματα.
12.  Οι συνθήκες υγιεινής (μπάνια-τουαλέτες-αποχετεύσεις) κρίνουμε ότι είναι  ανεπαρκείς και εγκυμονούν κινδύνους, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ίδιων για τη σωστή διαχείρισή τους.
13.  Οι εγκατεστημένες δομές στο χώρο δεν επαρκούν ούτε κατ’ ελάχιστο για τον παρόντα πληθυσμό ούτε για μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής και πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις.
14.  Δεκάδες έγκυες γυναίκες και εκατοντάδες ανήλικα παιδιά δεν είναι αποδεκτό να ζουν και να κοιμούνται στο χαλίκι, στο χώμα και στη λάσπη. Ο ανώνυμος αλληλέγγυος Έλληνας πολίτης και εμείς δίνουμε ό,τι μπορούμε αλλά δεν φτάνει. Είναι η ώρα του πολιτισμού μας να δείξει τις πραγματικές του αξίες.

Συμπολίτες και συμπολίτισσες αυτά με όλη την εκτίμηση και το σεβασμό που έχουμε σε εσάς.

Οι αλληλέγγυοι του Α.Κ.Φ.Π. της Μαλακάσας

Μαλακάσα 28/3/2016