logo


Δεκαεπτά μόλις δημοτικοί σύμβουλοι- προερχόμενοι από τη Διοίκηση και τη μείζονα μειοψηφία- πρόλαβαν να πουν ΝΑΙ στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, της οποίας η συγκρότηση ήρθε προς έγκριση στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Μπροστά στην απροθυμία της Δημοτικής Αρχής να στηρίξει όχι μόνο τη δουλειά του προηγούμενου ενάμιση χρόνου από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης και υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά και τις ίδιες τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι οι σύμβουλοι της Νέας Πνοής και της Δημοκρατικής Ανατροπής, καταγγέλλοντας τη Διοίκηση πως μπλοκάρει την ευκαιρία για συμμετοχή- και μάλιστα θεσμική- των δημοτών στις αναπτυξιακές διαδικασίες της πόλης.

photo 2-57

Πρωταγωνιστές στην εξέλιξη αυτή οι Ευ. Λυρούδιας Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Χωροταξίας και Πολεοδομίας και Σπ. Γιαννουλάτος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Μαζί τους τεράστιο μερίδιο ευθύνης φέρει και ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης: Δική του- και της παράταξής του- προεκλογική δέσμευση και εν συνεχεία εντολή ήταν η συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, την οποία είχε- και είχαν- υποχρέωση να στηρίξουν μαζικά, αν βεβαίως την ήθελαν.

Αντ’ αυτού:

Ο κ. Λυρούδιας “φοβήθηκε” την έκφραση γνώμης από εκπροσώπους τοπικών φορέων για διαδικασίες που αφορούν στην ανάπτυξη της πόλης. Οι διαδικασίες αυτές, είπε, είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και αντίστοιχα απαιτούν πολύ σοβαρή προσέγγιση: “Στην Επιτροπή δεν συμμετέχουν εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων, άρα δεν είναι αντιπροσωπευτική η εκπροσώπηση, με συνέπεια να μην εξασφαλίζεται η αντικειμενική γνώμη”. Πρότεινε μάλιστα, στη συνέχεια, ανασχεδιασμό στη σύνθεση της Επιτροπής, αν και γνώριζε- όπως είπε- πως η σχετική διαδικασία είναι ανελαστική. Μετά και την παραπάνω τοποθέτηση, πρώτη φορά από χειρογράφου, ο Αντιδήμαρχος δήλωσε πως θα ψηφίσει λευκό.

Για τρεις λόγους δήλωσε πως θα ψηφίσει αρνητικά στην Επιτροπή ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου: Ο αριθμός των 35 μελών καθιστά την Επιτροπή δυσλειτουργική, δεν εκπροσωπούνται φορείς επιστημονικοί- εμπορικοί- εργαζομένων/εργοδοτών, εκπροσωπούνται αντιθέτως- υπό το μανδύα των συλλόγων- κόμματα. Τροποποίηση του κανονισμού, ώστε η Επιτροπή να αποτελείται από 25 μέλη (σ.σ. τον κατώτατο προβλεπόμενο αριθμό) ζήτησε τέλος ο κ. Γιαννουλάτος, συμπληρώνοντας πως με εκπροσώπους συλλόγων γονέων κυρίως, η Επιτροπή- «που άλλωστε δεν λειτουργεί στην πλειονότητα των Δήμων της χώρας»- δεν θα ανταποκριθεί στο πνεύμα του νομοθέτη.

“Υπερασπίζομαι την εισήγηση, που αποτελεί υλοποίηση της εντολής του Δημάρχου, αλλά και της προεκλογικής δέσμευσης των Ανοιχτών Οριζόντων” απάντησε από την πλευρά του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Η. Υφαντής, καυτηριάζοντας τη στάση ειδικά του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, που δεν υπερασπίστηκε- αν και ώφειλε- ένα θεσμικό όργανο, όπως είναι η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, ενώ επέρριψε ευθύνες στη Δημοτική Αρχή “γιατί δεν φροντίσαμε να εξασφαλίσουμε την παρουσία όλων”. Λίγο νωρίτερα ο κ. Υφαντής είχε εκφράσει τις ευχαριστίες του τόσο προς τους εκπροσώπους των παρατάξεων που συμμετείχαν στη διαδικασία συγκρότησης της Επιτροπής, όσο και στην Ε. Κυριακούλη, υπηρεσιακή συνεργάτιδά του, για την επίπονη δουλειά των περασμένων μηνών: “Η συγκρότηση της Επιτροπής αποδείχθηκε επίπονη διαδικασία, στην οποία όμως τηρήθηκαν κατά γράμμα και η διαβούλευση και η διαφάνεια, και η οποία ολοκληρώθηκε με την επικοινωνία προς τους πολίτες που κληρώθηκαν να συμμετέχουν”, υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος.

Να μη σταθούν φοβικά απέναντι στο πείραμα, όπως το χαρακτήρισε, της Επιτροπής Διαβούλευσης, κάλεσε τους συναδέλφους του ο Δήμαρχος, διαπιστώνοντας την ίδια στιγμή ότι ο αριθμός όσων συμφωνούν υπολείπεται του απαιτούμενου (σ.σ. η εν λόγω Επιτροπή για να συγκροτηθεί απαιτεί την έγκριση των 2/3 του συνολικού αριθμού των μελών του Δ.Σ., 27 συμβούλων εν προκειμένω).

Σε μια μισοάδεια αίθουσα, μάταια ο επικεφαλής της Νέας Πνοής για το Διόνυσο Π. Μπιτάκος έκανε έκκληση, εφόσον η Διοίκηση του Δήμου πιστεύει πως ο θεσμός μπορεί να προσφέρει στον τόπο,  να αποσυρθεί το θέμα και να ξαναέρθει πρώτο πρώτο στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με μεγαλύτερες πιθανότητες έγκρισης.

Την ίδια στιγμή που η παράταξη του κ. Μπιτάκου αποχωρούσε διαμαρτυρόμενη, ο τέως Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, κατηγορούσε τη Δημοτική Αρχή πως «έδειξε το αληθινό της πρόσωπο, και απέδειξε πως εμείς πάντα θέλαμε την Επιτροπή», λησμονώντας, προφανώς, πως στη δική του θητεία και με ευθύνη της δικής του Διοίκησης καταγράφεται η πρώτη αποτυχημένη απόπειρα συγκρότησης της Επιτροπής.