logo


Προσπάθεια αφύπνισης της Δημοτικής Αρχής για να εντείνει τις προσπάθειες, τις ενέργειες και την πίεσή της ώστε ο εργολάβος να επιταχύνει το ρυθμό του στην εκτέλεση του έργου της αποχέτευσης, χαρακτήρισε τη χθεσινή (23 Μαρτίου) ενημερωτική συνάντηση στη Σταμάτα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλης.

Ο τέως Δήμαρχος προσήλθε στη συνάντηση με ένα ακόμη στοιχείο. Μετά από την προ μηνός ερώτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο για την πορεία του έργου στο Δήμο Διονύσου, η απάντηση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Χωροταξίας και Πολεοδομίας Ευ. Λυρούδια ήταν σαφής: Ο εργολάβος (ΤΟΞΟΤΗΣ) εγκαταστάθηκε το Φεβρουάριο του 2015 και 13 μήνες αργότερα έχουν ολοκληρωθεί μόλις 5200 μέτρα από τα συνολικά 97 χιλιόμετρα δευτερεύοντος αποχετευτικού δικτύου της κύριας σύμβασης. Η σύμβαση αυτή, υπενθυμίζεται εδώ, λήγει τον Αύγουστο του 2016, σε 5 μήνες από τώρα, οπότε- και με αυτούς τους ρυθμούς εκτέλεσης- θεωρείται εξαιρετικά απίθανο ότι η αποχέτευση θα έχει ολοκληρωθεί στους προβλεπόμενους χρόνους.

apo  photo 1-56  photo 3-40

Και είναι αλήθεια, είπε ο κ. Καλαφατέλης, πως στο Διόνυσο, όπου σήμερα αναπτύσσονται δυο από τα μέτωπα του ΤΟΞΟΤΗ (σ.σ. τα άλλα δύο βρίσκονται στο Κρυονέρι), το πετρώδες έδαφος παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες με συνέπεια την καθυστέρηση στην πρόοδο των εργασιών, όμως δεν δικαιολογείται η ολιγωρία στις υπόλοιπες περιοχές. Ειδικά για τη Σταμάτα, με μήκος δευτερεύοντος αποχετευτικού δικτύου στα 12 χιλιόμετρα, η πιθανότητα τούτο να κατασκευαστεί εγκαίρως, κι έτσι να αποτελέσει μοχλό πίεσης στην ΕΥΔΑΠ για την κατασκευή του πρωτεύοντος αγωγού, στις περιοχές όπου ακόμη δεν έχει κατασκευαστεί, φαίνεται μακρινή.

Επιπλέον, στη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκαν φόβοι για πιθανή- λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων- απένταξη του έργου και απώλεια, κατά συνέπεια, της χρηματοδότησής του, ενώ επισημάνθηκε και η ανακολουθία στις δηλώσεις Λυρούδια που, πριν τρεις μόλις μήνες, εξέφραζε την αισιοδοξία του για την εγκατάσταση- μέχρι τα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου- 9 μετώπων της αποχέτευσης στην πόλη.

Όσον αφορά, τέλος, στο αντλιοστάσιο της Σταμάτας, στη συμβολή των οδών Παπανικολή και Μ. Αλεξάνδρου, στην είσοδο του Ευξείνου Πόντου, που πριν από δυο χρόνια είχε αποτελέσει αντικείμενο μιας από τις πιο θυελλώδεις συνεδριάσεις Τοπικού Συμβουλίου, φαίνεται πως η εγκατάστασή του δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα, μια που από τον περασμένο Μάρτιο ο συγκεκριμένος χώρος έχει χαρακτηριστεί ως μη δασικός από το Δασαρχείο.

photo 2-55

Πολύ χαμηλή ήταν, πάντως, η προσέλευση κατοίκων στη χθεσινή συνάντηση, στην οποία παρευρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος Γ. Κανατσούλης, Στ. Κριεμάδης, Γ. Τσουδερός, Μπ. Ιωαννίδης και Μ. Τσιλιγκίρης, ο τοπικός σύμβουλος- και τέως Πρόεδρος της Σταμάτας- Γ. Κόκκαλης και οι τέως Αντιδήμαρχοι Ν. Παππάς και Δ. Σακελλαρίου.

Σύμφωνα, τέλος, με τη δέσμευση του κ. Καλαφατέλη, θα υπάρξει προσπάθεια ώστε- σε συνεργασία και με τις υπόλοιπες παρατάξεις της μειοψηφίας- το θέμα της αποχέτευσης να έρθει συνολικά προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, και μάλιστα άμεσα.