logo


Την Τετάρτη 30 Μαρτίου στις 5 το απόγευμα θα συνεδριάσει με δυο θέματα το Τοπικό Συμβούλιο της Σταμάτας. Το πρώτο είναι διαδικαστικό: Τοποθέτηση φωτεινού σηματοδότη στη Λ. Σταμάτας, πριν την οδό Μακαρίου, λόγω επικινδυνότητας της στροφής.

Το δεύτερο όμως αποτελεί ερώτημα πολλών αυτοδιοικητικών, εδώ και 5 χρόνια που εφαρμόζεται ο Καλλικράτης, και αφορά στο μέλλον των Δημοτικών Κοινοτήτων. Στην εισήγησή του, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Β. Πέππας, δεν περιορίζεται στις διαπιστώσεις περί «Αυτοδιοίκησης Β’ Εθνικής», όσον αφορά στο θεσμό των Δημοτικών Κοινοτήτων, αλλά θέτει και θέμα κατάργησης των τοπικών εντεταλμένων συμβούλων, “σύστημα που απέτυχε πλήρως” και θέτει προσκόμματα στην ομαλή λειτουργία των Κοινοτήτων:

Η έλλειψη αρμοδιοτήτων, οι ασάφειες του νόμου, η απροθυμία των δημάρχων και των δημοτικών συμβουλίων να παραχωρήσουν χώρο, συνθέτουν ένα θεσμό Αυτοδιοίκησης Β’ Εθνικής που στελεχώθηκε μόνο επειδή κάποιοι το προέβλεψαν στο σχετικό νόμο.

Οι Δημοτικές Κοινότητες είναι ένας θεσμός χρήσιμος; Ή ένα αναγκαίο κακό;
Αν πρόκειται για αναγκαίο κακό, καλύτερα να καταργηθούν.

Η προχειρότητα, η έλλειψη μέσων και οι προβληματικές καταστάσεις χρήζουν άμεσης ανάγκης τροποποίησης του Νόμου Καλλλικράτη.

Στην πραγματικότητα οι Δημοτικές Κοινότητες θεσπίστηκαν ως αντίδοτο στο συγκεντρωτισμό των ενιαίων δήμων, ήταν μάλλον κίνητρο αποσόβησης αντιδράσεων για τις Κοινότητες και τους Δήμους που καταργήθηκαν.

Στην πράξη αποδείχθηκε ότι η διοικητική αποκέντρωση δεν ήταν τίποτε περισσότερο παρά περαιτέρω αποξένωση των δημοτών από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων…

… Επιδιώκουμε περισσότερες αρμοδιότητες, λύνοντας τα προβλήματα της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Αρμοδιότητες με θέμα τη διαείριση του εργατοτεχνικού και διοικητικού προσωπικού. Να γίνουν πράξεις οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας σύμφωνα με το άρθρο 83 του Καλλικράτη.

Η κατάργηση των τοπικών εντεταλμένων συμβούλων είναι ένα μείζον θέμα, το οποίο χρήζει άμεσης λύσης εδώ και τώρα. Δυστυχώς το σύστημα απέτυχε πλήρως, δημιουργώντας κόντρες στην ομαλή λειτουργία των Δημοτικών Κοινοτήτων. Οι ίδιες σχεδόν αρμοδιότητες του τοπικού προέδρου και του αντίστοιχου εντεταλμένου συμβούλου επηρεάζουν αρνητικά την εικόνα της Δημοτικής Κοινότητας, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά: Τελικά ποιος διοικεί αυτόν τον τόπο;

Αναμένουμε όλα τα ανωτέρω να βρουν θετική ανταπόκριση για τη σωστή λειτουργία του Δήμου μέσω των Δημοτικών Κοινοτήτων.