logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ιδιαίτερα χρήσιμα και ουσιαστικά ήταν τα συμπεράσματα της ενημερωτικής ημερίδας με θέμα «Εγκληματικότητα στο Δήμο Διονύσου- Ανασφάλεια στη Γειτονιά», που διοργάνωσε η Δημοτική Κίνηση «Νέα Πνοή για τον Διόνυσο» την Κυριακή 6 Μαρτίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δροσιάς.

1 (44)

Η μεγάλη προσέλευση και συμμετοχή δημοτών, φορέων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Δήμου μας στην εκδήλωση, ανέδειξε τη σπουδαιότητα του θέματος, που φάνηκε ότι απασχολεί όλους μας περισσότερο από ποτέ.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της «Νέας Πνοής για τον Διόνυσο», κος Παναγιώτης Μπιτάκος, έθεσε το πλαίσιο των επιδιώξεων της ημερίδας, οι οποίες επιγραμματικά είχαν ως εξής:
* Ενημέρωση των δημοτών για το πώς μπορούν, μέσω συλλογικών δράσεων, κοινωνικής αλληλεγγύης και εθελοντισμού, να συνεργαστούν μεταξύ τους και με τους υπόλοιπους φορείς, αλλά και ποιες είναι οι ευθύνες που έχουμε όλοι μας σαν πολίτες σε ατομικό επίπεδο.
* Ενημέρωση των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου για τους τρόπους και τα μέσα παρέμβασης, αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να κινηθεί.
*Ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ. για το πότε και πώς παρεμβαίνει η πολιτεία, αλλά και για τους τρόπους που μπορεί ο καθένας από μας να αυτοπροστατευθεί.
*Ανάδειξη του θεσμικού πλαισίου και του πλαισίου συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων.

1 (52)

Ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Νέας Ερυθραίας, κος Αθανάσιος Δημητρίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΟΠΠΕΠ, κος Σταύρος Καραγκούνης, ο Αντιδήμαρχος Κηφισιάς, κος Δημήτρης Λιανός, η τέως Αντιδήμαρχος Πειραιά, κα Μίνα Σαμαρά και η καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Πρόεδρος του ΚΕΜΕ, κα Αναστασία Χαλκιά, ανέλυσαν σε βάθος, ο καθένας από την πλευρά του, με βάση την ειδικότητά του και την πολύχρονη επαγγελματική του εμπειρία, τις πτυχές του θέματος της εγκληματικότητας και τους τρόπους αντιμετώπισής της συλλογικά και ατομικά.

Σημαντικές παρεμβάσεις στον τομέα της πρόληψης έγιναν από το Γενικό Γραμματέα του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτών Σκύλων, κο Γιάννη Γεωργιάκο και την εκπρόσωπο της ΜΚΟ PRAKSIS, κα Ιωάννα Περτσινίδη.

Την ημερίδα παρακολούθησε ο Δήμαρχος Διονύσου, κος Διονύσης Ζαμάνης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Νέας Πνοής για τον Διόνυσο, κ.κ. Κατερίνα Αυγέρη, Ανθή Λουκάτου και Γιάννης Φωτάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος και εκπρόσωπος της ΔΑΔΙΟΝ, κος Σπύρος Σπηλιώτης, ο Δημοτικός Σύμβουλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, κος Γιάννης Τσουδερός, ο Πρόεδρος της Δ.Ε Δροσιάς κος Χρήστος Ποτίδης, η Τοπική Σύμβουλος της Νέας Πνοής στην Δ.Ε. Σταμάτας, κα Γεωργία Ντέλη και ο τέως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπρόσωπος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, κος Τάσος Καρασαρλής.

Αξιομνημόνευτη και δείγμα εποικοδομητικής περαιτέρω συνεργασίας για αξιοποίηση, ήταν η παρουσία των Προέδρων συλλόγων και φορέων του δήμου Διονύσου κ.κ. Κώστα Μπομπή (Εξωραϊστικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Διονύσου), Κέλλυς Σαββοπούλου (Μορφωτικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ευξείνου Πόντου), Πέτρου Τσουκαλά (Εξωραϊστικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Οικιστών «Η Άνοιξη»), Λεωνίδα Ρόμπου (Εξωραϊστικός Σύλλογος «Η Πρόοδος»), Λένας Παπαπαναγιώτου (Σύλλογος Γυναικών Αγ. Στεφάνου), Βάσως Χατζηκωνσταντίνου (Πολιτιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Δροσιάς), Δημήτρη Καραφωτίου (Πολιτιστικός Σύλλογος «Θέασις»), Γεωργίας Καϊμενάκη Ντοά (Σύλλογος Γονέων Δημοτικού Άνοιξης), Ελένης Καππή (Σύλλογος Γονέων Γυμνασίου Άνοιξης), Λαμπρινής Μήλα (Σύλλογος Γονέων Λυκείου Δροσιάς) και Αλεξάνδρας Τόκα (Ένωση Συλλόγων Γονέων Διονύσου).

«Αποφυγή ανοίγματος της πόρτας εισόδου χωρίς επιβεβαίωση της ταυτότητας του προσώπου που θέλει να εισέλθει, χρήση εξωτερικού φωτισμού στην αυλή, επικοινωνία με τους γείτονές σας, απομάκρυνση από την οικία οποιουδήποτε αντικειμένου βοηθάει τους ληστές να σκαρφαλώσουν, τοποθέτηση πινακίδας, ότι η οικία προστατεύεται από σύστημα συναγερμού, ανεξάρτητα αν προστατεύεται ή όχι, χρήση συναγερμού και ενεργοποίησή του ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου», ήταν μερικές από τις συμβουλές που έδωσε ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας κ. Αθανάσιος Δημητρίου.

«Ενεργοποίηση των συμβουλίων Παραβατικότητας στους Δήμους σε συνδυασμό με την επαναφορά του αισθήματος της γειτονιάς και την δραστηριοποίηση του καθενός μας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο για την μείωση της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας» ανέφερε μεταξύ άλλων η καθηγήτρια εγκληματολογίας κα Αναστασία Χαλκιά που με την τοποθέτησή της κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων.

«Η δημιουργία του ‘Αστυνομικού της Γειτονιάς’, σε συνδυασμό με την λειτουργία του Εθνικού Δικτύου Ασφαλείας Πόλεων, αποτελούν ένα σημαντικό βήμα της τοπικής αυτοδιοίκησης, κλειδί για να κινητοποιήσει τον δημότη να αναλάβει δράση σε ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των φορέων» επισήμανε στην τοποθέτησή της η κα Μίνα Σαμαρά.

Το θεσμικό πλαίσιο Πιστοποίησης για την ασφαλέστερη και αρτιότερη παροχή υπηρεσιών από εξειδικευμένο προσωπικό ασφαλείας security, κατέθεσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΟΠΠΕΠ κ. Σταύρος Καραγκούνης.

«Ο καθένας με το τρόπο του, κάθε φορέας αλλά και κάθε δημότης μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της εγκληματικότητας. Να καλλιεργηθεί η αίσθηση της συνεργασίας, να νιώθουμε τις περιοχές σαν γειτονιά και να γνωρίσουμε τους ανθρώπους που μένουν δίπλα μας. Να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης ως τοπική αυτοδιοίκηση, μέτρα αυτοπροστασίας ως δημότες, σύμφωνα με τις συμβουλές της αστυνομίας, και να ενισχυθεί η αστυνομία σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, για να επιτελέσει το καθήκον της» ανέφερε στα συμπεράσματα της ημερίδας ο κος Παναγιώτης Μπιτάκος και στη συνέχεια δόθηκε η ευκαιρία στους δημότες να καταθέσουν ερωτήματα και προτάσεις, στο πλαίσιο ενός δημιουργικού διαλόγου.

Οι τοποθετήσεις της ημερίδας έχουν βιντεοσκοπηθεί και θα δοθούν στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες μέσω της ιστοσελίδας της Νέας Πνοής www.neapnoidionisos.gr . Η δημοτική κίνηση «Νέα Πνοή για τον Διόνυσο», μετά από επεξεργασία των θέσεων και των προτάσεων που διατυπώθηκαν, αξιοποιώντας την εμπειρία των άλλων Δήμων, τις προτάσεις των δημοτών αλλά και το υφιστάμενο νομικό και θεσμικό πλαίσιο, θα καταθέσει τις προτάσεις της στην Δημοτική Αρχή για περαιτέρω αξιοποίηση.