logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην 4η συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης την Παρασκευή 4 Μαρτίου, η Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου καταγγέλλει τα παρακάτω:

Στο 1ο θέμα που αφορούσε την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά αγνώστων για τον εμπρησμό στα γραφεία της Σχολικής Επιτροπής τον Απρίλιο του 2015

1. Ενώ στα μέλη της Επιτροπής αναγνώστηκε στο σύνολό της η μηνυτήρια αναφορά που συντάχθηκε από τον Νομικό Σύμβουλο του Δήμου κ. Ι. Βασιλείου, όχι μόνο δεν δόθηκαν αλλά ούτε καν διαβάστηκαν τα συνημμένα που αναφέρονταν σε αυτή.
2. Ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου εκπροσωπείται από τον Πρόεδρό του ενώπιον οποιαδήποτε Δημόσιας Αρχής. Ο Πρόεδρος από την συστατική πράξη έχει την θεσμική υποχρέωση και το δικαίωμα να εκπροσωπεί το νομικό πρόσωπο και στα δικαστήρια. Η μήνυση αφορά το Νομικό Πρόσωπο, επομένως από πού προκύπτει ότι τα μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου θα έπρεπε να υπογράψουν σελίδα σελίδα την μηνυτήρια αναφορά; Ερώτημα στο οποίο ο κ. Βασιλείου, ερωτηθείς τηλεφωνικά κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, δεν απάντησε επαρκώς μη αναφερόμενος στην νομοθεσία που το προβλέπει. Μετά και από τα παραπάνω, τα οποία επεσήμανε η εκπρόσωπος της ΔΑΔΙΟΝ στη Σχολική Επιτροπή κ. Αναστασία Κώνστα, δέχτηκε να υπογράψει, εφόσον και μόνο επρόκειτο για εξουσιοδότηση προς τον Πρόεδρο ώστε να καταθέσει τη μηνυτήρια αναφορά. Η πρότασή της δεν έγινε δεκτή, οπότε και αποχώρησε από τη συνεδρίαση, μετά τη συζήτηση του θέματος.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που σημειώνονται παρόμοια περιστατικά. Η Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου, ήδη από τον Ιούνιο του 2015, είχε δημόσια καταγγείλει πως ειδικά σε θέματα νομικής υποστήριξης, τα μέλη της Σχολικής Επιτροπής ενημερώνονται και καλούνται να αποφασίσουν μέσα σε διάστημα μιας ημέρας ή και μερικών ωρών- και προχθές επιτόπου.

Είναι πλέον φανερό πως πάγια τακτική της δημοτικής αρχής είναι να φέρνει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής προ τετελεσμένων γεγονότων, με την ανοχή μάλιστα και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, που είναι μέλος.

Η τακτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα να δοκιμάζεται σοβαρά και εντέλει να καταστρατηγείται η δημοκρατική και συλλογική λειτουργία στη Σχολική Επιτροπή, φαινόμενα που έρχονται να προστεθούν στις οικονομικές ατασθαλίες του παρελθόντος και τη φωτιά στα γραφεία της πριν από ένα χρόνο.