logo


Κεκλεισμένων των θυρών έγινε- στην πρόσφατη (4/3) έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίαση- η ανάγνωση του περιεχομένου της μηνυτήριας αναφοράς, που η Σχολική Επιτροπή Α’Βάθμιας Εκπαίδευσης θα καταθέσει κατά αγνώστων για την περυσινή φωτιά στα γραφεία των Επιτροπών στην Άνοιξη. Η απόφαση για μυστικότητα στην ανάγνωση του κειμένου ελήφθη μετά από σχετική γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου Γ. Βασιλείου, από την οποία διαβάστηκε αρχικά ένα απόσπασμα και εν συνεχεία- μετά και από την επιμονή των εκπροσώπων από τις παρατάξεις της μειοψηφίας- το πλήρες κείμενο. Και αυτό γιατί ο κ. Βασιλείου, μαζί με την εμπιστευτικότητα, ζητούσε και την υπογραφή του κάθε μέλους σε κάθε σελίδα της μηνυτήριας αναφοράς.

Η ανάγνωση εντούτοις της γνωμοδότησης, που είχε σταλεί ηλεκτρονικά στη διοικητική υπάλληλο της Σχολικής Επιτροπής αλλά δεν είχε κοινοποιηθεί στα μέλη, αποκάλυψε πως ο νομικός σύμβουλος προέκρινε δυο τρόπους υποβολής της μήνυσης- είτε με τη διαδικασία που περιγράφηκε παραπάνω (ανάγνωση κειμένου, έγκρισή του από τα μέλη και υπογραφή τους) είτε με την εξουσιοδότηση προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής.

Τη γνωμοδότησή του κλήθηκε να υποστηρίξει και τηλεφωνικά ο κ. Βασιλείου, μια που πιεστικό ήταν το ερώτημα από τις Α. Τόκα, Α. Χατζηαθανασίου, Α. Κώνστα και Β. Πεντζερίδου σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο που επιβάλλει αφενός τη μυστικότητα και αφετέρου την υπογραφή τους. Σ’ αυτό το ερώτημα, απάντηση δεν υπήρξε: Σε ανοιχτή τηλεφωνική ακρόαση ο νομικός σύμβουλος του Δήμου αρκέστηκε να επικαλεστεί τον εμπιστευτικό χαρακτήρα που έχει συνήθως μια μήνυση και που αφορά στον εντολέα- την Επιτροπή- και στον εντολοδόχο- τον ίδιο, ως δικηγόρο. “Δεν είναι ορθό και δεν ενδείκνυται να δημοσιοποιηθεί η αναφορά, επειδή τα δικαστικά πράγματα δεν τίθενται σε κοινή θέα” υποστήριξε ο κ. Βασιλείου.

Παρόμοια πρακτική είχε ακολουθηθεί και μια εβδομάδα νωρίτερα, όταν και η Σχολική Επιτροπή Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης ενέκρινε το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς κεκλεισμένων των θυρών.

Αξίζει εντούτοις να αναφερθούν και τα παρακάτω:

*Η μηνυτήρια αναφορά στηρίζεται σε δυο πορίσματα, που ήδη έχουν διενεργηθεί για τις συνθήκες της φωτιάς τον περασμένο Απρίλιο, σε αυτό της ΕΔΕ εκ μέρους του Δήμου και σε αυτό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Για το μεν πρώτο τα μέλη έχουν αποσπασματική και μόνο γνώση, μια που μόνο κομμάτια του έχουν διαβαστεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής. Ενώ το δεύτερο αναγνώστηκε μεν, αλλά εκ των υστέρων.

*Μέλη της Επιτροπής, προερχόμενα από τις παρατάξεις της μειοψηφίας έχουν ζητήσει επανειλημμένα τα πορίσματα αυτά και παραπέμφθηκαν στο Δήμο: “Κάνετε μια αίτηση και θα τα πάρετε” ήταν και τότε (από τον Πρόεδρο Π. Χρονόπουλο) αλλά και τώρα (από την προεδρεύουσα Ε. Καγιαλή) η απάντηση. Όπως όμως κατήγγειλε η κ. Τόκα, Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων, η αίτηση αυτή έγινε- και απορρίφθηκε με έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Μ. Χρηστάκη, που βάσει γνωμοδότησης του νομικού συμβούλου, επικαλέστηκε τη μη ύπαρξη προσωπικής έννομης σχέσης, που να συνδέεται με το περιεχόμενο των διοικητικών στοιχείων, στα οποία ζητήθηκε πρόσβαση.

*Έτσι τα μέλη της Σχολικής Επιτροπής κλήθηκαν να εγκρίνουν μια μηνυτήρια αναφορά, την οποία διάβασαν εκεί και τότε, που στηρίζεται σε δυο πορίσματα διαβασμένα κυριολεκτικά στο πόδι και με μια διαδικασία ασυνήθιστη, την οποία δεν είχαν το χρόνο να ελέγξουν, μια που η Επιτροπή συγκλήθηκε εκτάκτως και επειγόντως.*

*“Μην το ψηφίζετε” ήταν η επωδός του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και μέλους της Επιτροπής Σπ. Γιαννουλάτου στα ερωτήματα των συναδέλφων του, αναγκάζοντας την κ. Χατζηαθανασίου να μιλήσει για αντιδημοκρατική και συνοπτική διαδικασία.

*Κανονισμό λειτουργίας, τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολικής Επιτροπής δεν έχει, παρόλο που προβλέπεται από τη νομοθεσία (Ν.3463/2006, άρθρο 240). Πολλές φορές εντούτοις ο κ. Γιαννουλάτος έχει αναφερθεί στην κατ’ αναλογία εφαρμογή του αντίστοιχου Κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου. Ενδιαφέρον, συνεπώς, θα είχε να αναζητηθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για τη διεξαγωγή μιας μυστικής συνεδρίασης. Πάντως για το Δημοτικό Συμβούλιο- και μετά από αιτιολογημένη απόφαση- είναι ιδιαιτέρως αυξημένη, φτάνοντας τα 4/5 των μελών, δηλαδή -και κατ’ αναλογία- τα 10 επί των 13 της Επιτροπής. Η απόφαση την περασμένη Παρασκευή ελήφθη με 6 υπέρ της μυστικότητας και 4 κατά.