logo


Στη διαπίστωση πως χωρίς επίσημα δεδομένα εκ μέρους της πολιτείας, δεν είναι δυνατόν προς το παρόν να καταστρωθεί σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού από το Δήμο Διονύσου, κατέληξε η έκτακτη συνάντηση των επικεφαλής των παρατάξεων που πραγματοποιήθηκε γι’ αυτό το λόγο το μεσημέρι του Σαββάτου, μετά από σχετική πρόσκληση του Δημάρχου Δ. Ζαμάνη.

Στη συνάντηση, ο κ. Ζαμάνης προσήλθε με την επιδίωξη έκδοσης κοινού ψηφίσματος. Τούτο γρήγορα εκτιμήθηκε ως αδύνατο, μια που δεν υπάρχει ακόμη επίσημη πρόσκληση για υποβολή οιασδήποτε πρότασης περί χώρου φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη μας. Από την άλλη πλευρά πάντως όλες οι παρατάξεις συμφώνησαν πως θα πρέπει ο Δήμος να έχει αποφασιστικό και όχι απλά γνωμοδοτικό ρόλο στη διαχείριση του ζητήματος, ενώ κοινή ήταν η γραμμή τους στη θέση “ναι στη φιλοξενία, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και προδιαγραφές, συντεταγμένα και οργανωμένα”.

Αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν η έκδοση ανακοίνωσης, η οποία αναφέρει τα εξής:

Διαπαραταξιακή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση του Δημάρχου Διονύσου Δ. Ζαμάνη στο Δημαρχείο το Σάββατο 5 Μαρτίου, με αντικείμενο το προσφυγικό ζήτημα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κ.κ. Γ. Καλαφατέλης (Ενωτική Πρωτοβουλία), Π. Μπιτάκος και Μ. Λουκάτος (Νέα Πνοή για το Διόνυσο), Σπ. Σπηλιώτης και Ρ. Πανουργιά (Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου) και Α. Λουκάτου (Λαϊκή Συσπείρωση- σ.σ. πρόκειται για συγγενή της Γραμματέως του Δημοτικού Συμβουλίου, που ανήκει στη Νέα Πνοή).
Ο κ. Ζαμάνης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων σχετικά με όσα συζητήθηκαν για τις εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα, στην πρόσφατη συνεδρίαση του διευρυμένου Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔΑ την Πέμπτη 3 Μαρτίου, παρουσία πολλών Δημάρχων, του Προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Γιώργου Πατούλη, καθώς και του κ. Γιώργου Μπαλάφα, Διευθυντή του γρaφείου του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μπαλάφα και αρμόδιου από την πλευρά της κυβέρνησης για τις επαφές με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Κατόπιν διαλογικής συζήτησης και με δεδομένο ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα που να αφορούν τον Δήμο Διονύσου, αποφασίστηκε ότι για οποιαδήποτε νεότερη εξέλιξη θα επανασυγκληθεί διαπαραταξιακή επιτροπή προκειμένου να εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση και αν χρειαστεί να συγκληθεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η ανακοίνωση αυτή θα διαβαστεί στην αυριανή (Τρίτη 8 Μαρτίου) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς όμως τελικά περαιτέρω συζήτηση του θέματος.

Στις παραπάνω εξελίξεις, που ανακοινώθηκαν και στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, έρχεται να προστεθεί και η είδηση για τη δημιουργία 15 νέων χώρων φιλοξενίας προσφύγων, οι δύο από αυτούς σε Μαλακάσα και Κιούρκα, συνολικής χωρητικότητας 7000 ανθρώπων.

Εντωμεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις από μερίδα κατοίκων, που καλούν τη Δημοτική Αρχή να μην δεχθεί εγκατάσταση προσφύγων στην πόλη, τη στιγμή που- όπως πληροφορούμαστε- πολίτες του Δήμου που ήδη κινούνται υποστηρικτικά σε δομές αλληλεγγύης, έχουν εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή τους σε όσες και όποιες δομές υπάρχουν ή θα δημιουργηθούν στην περιοχή μας.