logo


Έκτακτη διαπαραταξιακή συνάντηση για το προσφυγικό ζήτημα θα ζητήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης, όπως ο ίδιος δήλωσε στην Οδό Διονύσου (σ.σ. μέχρι τη στιγμή αυτή, πάντως, κανείς από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων δεν έχει λάβει σχετική πρόσκληση). Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις του Δημάρχου, η θέση που υποστήριξε στη χθεσινή (3/3/) συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δημάρχων Αττικής ήταν ο αποφασιστικός και όχι απλά γνωμοδοτικός ρόλος των Δήμων, που θα κληθούν να “βάλουν πλάτη” για το θέμα.

“Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε ειλημμένες αποφάσεις, στη διαμόρφωση των οποίων δεν θα έχουμε λόγο, μια που θα είμαστε αυτοί που θα διαχειριστούμε τους χώρους και την προσφυγική ροή” τόνισε ο κ. Ζαμάνης, προσθέτοντας πως καμιά απόφαση προς το παρόν δεν έχει γνωστοποιηθεί στο Δήμο Διονύσου αναφορικά με τα σημεία φιλοξενίας των προσφύγων. Επιπλέον, δεν έχει φτάσει στο Δήμο επίσημο έγγραφο εκ μέρους του ΥΠΕΣ με το αίτημα υπόδειξης τέτοιων χώρων. Επιβεβαίωσε, τέλος, τη σχετική συζήτηση στην προσεχή τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 8 Μαρτίου.

Εντωμεταξύ, έντονες φαίνεται πως είναι οι αντιδράσεις, ιδιαιτέρως από τη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου, μια που ως ένα από τα τρία πιθανά σημεία φιλοξενίας των προσφύγων αναφέρεται το ΤΥΠΕΤ και οι κατασκηνώσεις του. Ορισμένοι μιλούν ακόμη και για οργανωμένες κινητοποιήσεις αντίδρασης, ενώ επιφυλάξεις εκφράζονται από κατοίκους των υπολοίπων Δημοτικών Κοινοτήτων, από τις οποίες τρεις, ως γνωστό- ο Άγ. Στέφανος, η Δροσιά και το Κρυονέρι- είναι προσφυγοχώρια, με νωπές σε πολλούς τις μνήμες του ξεριζωμού αλλά και της αντιμετώπισης τότε από μεγάλη μερίδα Ελλαδιτών. Οι επιφυλάξεις εστιάζονται στο κατά πόσο μπορεί ο Δήμος να διαχειριστεί μια προσφυγική ροή, αγνώστου μεγέθους και με άγνωστο χρονικό ορίζοντα, με το επιπλέον δεδομένο πως αμφίβολος παραμένει ο έλεγχος και ο διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων- με προσωρινή διαμονή- και μεταναστών που ζητούν μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα.