logo


Άτυπη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Διονύσου υπό την Προεδρία του Δημάρχου Δ. Ζαμάνη, στην οποία συμμετείχαν οι 5 Αντιδήμαρχοι (απουσίαζε ο Ευ. Λυρούδιας των Τεχνικών Υπηρεσιών, Πολεοδομίας και Χωροταξίας) πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 3 Μαρτίου το απόγευμα. Στη διάρκειά της οι 5 Αντιδήμαρχοι ενημερώθηκαν από τον κ. Ζαμάνη για τη διευρυμένη συνεδρίαση της ΠΕΔΑ με θέμα το προσφυγικό, λίγη ώρα νωρίτερα, στην οποία- όπως είχε επιβεβαιώσει η Οδός Διονύσου- συμμετείχε και ο Δήμαρχος Διονύσου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εκτελεστική Επιτροπή στην οποία παρέστησαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μ. Χρηστάκης και η ειδική σύμβουλος Δημάρχου Σ. Ευστρατίου, ενημερώθηκε από τον κ. Ζαμάνη για όσα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της ΠΕΔΑ (σ.σ. ακολουθεί το σχετικό ρεπορτάζ από το myota.gr), ενώ εκφράστηκαν προβληματισμοί για τον τρόπο διαχείρισης εκ μέρους του Δήμου της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης, στο κομμάτι που του αναλογεί.

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, που θα συζητήσει το αίτημα του ΥΠΕΣ να παραχωρηθούν οι κατασκηνώσεις των τραπεζών, ώστε να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες, ενώ εκκρεμεί η απάντηση του Δήμου Διονύσου σε αντίστοιχο αίτημα του υπουργείου προς τους Δήμους να υποδείξουν τους κατάλληλους δικούς τους χώρους. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι το στρατόπεδο της ΑΒΥΠ, στον Άγ. Στέφανο, προκρίνεται από τη Διοίκηση ως ο πλέον ενδεδειγμένος χώρος φιλοξενίας στα όρια του Διονύσου.

Το προσφυγικό, τέλος, αναμένεται να συζητηθεί εκτός Ημερησίας Διατάξεως στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 8 Μαρτίου.

Προδιαγραφές και χρόνο φιλοξενίας ζητούν οι Δήμαρχοι

Προδιαγραφές για τους χώρους φιλοξενίας που ζητάει η κυβέρνηση, αλλά και προσδιορισμό του χρόνου που θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες ζήτησαν με έντονο και επίμονο τρόπο σήμερα οι δήμαρχοι από τον διευθυντή του Υπ. Εσωτερικών Γ. Μπαλάφα στην εδική συνεδρίαση που διοργάνωσε η ΠΕΔΑ παρουσία πολλών δημάρχων της Αττικής.
Η ΠΕΔΑ αποφάσισε την ανάληψη πρωτοβουλίας από την Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής με επικεφαλής τον Δήμαρχο Αγίας Βαρβάρας Γ. Καπλάνη ώστε να συντονιστούν οι δράσεις όλων των δήμων, αλλά κυρίως να συλλεγούν οι διαθεσιμότητες σε χώρους που έχουν οι δήμοι.
Οι περισσότεροι δήμαρχοι δήλωσαν διατεθειμένοι να σηκώσουν το πολιτικό κόστος και να δηλώσουν τους χώρους που έχουν διαθέσιμους, ζήτησαν όμως επίμονα από τον κ. Μπαλάφα να τους προσδιορίσει πώς ακριβώς πρέπει να είναι αυτοί οι χώροι και κυρίως αν πρόκειται για χώρους προσωρινής φιλοξενίας ή για μακρόχρονης.
Επίσης οι δήμαρχοι επέμειναν στον σαφή διαχωρισμό μεταξύ μεταναστών και προσφύγων από μεριάς της αστυνομίας και δήλωσαν κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούν μετανάστες.
Ο κ. Μπαλάφας έκανε ξεκάθαρο ότι η ανάγκη για παραχώρηση χώρων από τους δήμους είναι επιτακτική και αναγκαία και άφησε να εννοηθεί ότι η συνεννόηση με τους δημάρχους έχει ένα όριο. Σήμερα η κατάσταση είναι ακόμη ελεγχόμενη, αλλά όταν επιδεινωθεί, τότε θα ληφθούν πιο δραστικά μέτρα. Ξεκαθάρισε πάντως ότι θα υπάρξει σε κάθε περίπτωση ενημέρωση των δημάρχων.
Δεν μπόρεσε όμως να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις των δημάρχων ούτε για τις προδιαγραφές που ζητούσαν, ούτε στον χρόνο παραμονής καθώς όπως είπε τα σχέδια και τα δεδομένα αλλάζουν ημέρα με την ημέρα.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Η. Γκότσης επεσήμανε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρξουν και πολλές νομοθετικές ρυθμίσεις όπως και απελευθέρωση των προσλήψεων για τους δήμους που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες.