logo


Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνεδρίαση του διευρυμένου Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) με θέμα την ενημέρωση και συζήτηση για τις εξελίξεις του Προσφυγικού, ιδιαίτερα στην περιοχή της  Αττικής. Στη συνεδρίαση έχουν κληθεί να συμμετέχουν και όλοι οι Δήμαρχοι της Αττικής.

Η συνεδρίαση αναμένεται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς η Αττική θα κληθεί τις επόμενες ημέρες- σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης- να σηκώσει ένα τεράστιο βάρος μεταναστών.
Η συνεδρίαση πραγματοποιείται μετά την έκκληση του Αν. Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα να βοηθήσουν οι δήμαρχοι και να υποδείξουν χώρους φιλοξενίας των προσφύγων, αλλά και μετά από την επιστολή του δημάρχου Ηλιούπολης Β. Βαλασόπουλου που καλεί την ΠΕΔΑ να αναλάβει ρόλο συντονιστή και να ορίσει δίκαιη κατανομή των βαρών, αναθέτοντας στους δήμους συγκεκριμένους ρόλους και ευθύνες.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Βαλασόπουλος προτείνει στην ΠΕΔΑ:
*Να καλέσετε τους δήμους να παραχωρήσουν χώρους φιλοξενίας των προσφύγων.
*Να κινητοποιήσουν και να οργανώσουν τα εθελοντικά δίκτυα αλληλεγγύης της περιοχής τους.
*Να ενεργοποιήσουν το επιστημονικό δυναμικό τους όπου χρειάζεται (γιατρούς, ψυχολόγους, παιδαγωγούς, νοσηλευτές, Κοιν. Λειτουργούς κ.λπ.)
*Να προσφέρουν τις δομές αλληλεγγύης και πρόνοιας που διαθέτουν
*Να συντονιστούν με κεντρικό φορέα που πρέπει να δημιουργήσετε για την παροχή του απαραίτητου υλικού
*Να δημιουργηθεί ειδικό ταμείο αλληλεγγύης της Τ.Α στην Αττική με την συμβολή όλων των δήμων και ιδιωτών για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
*Να συντονιστεί η μεταφορά των προσφύγων από τα hot spots
*Να οργανωθεί ειδική μέριμνα για τα παιδιά.
*Να οργανωθεί η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και ειδικότερα των σχολείων, των επαγγελματιών, των συλλόγων και των ενοριών.

Δεν αποκλείεται επιπλέον η ΠΕΔΑ σήμερα να δοκιμαστεί ως συλλογικό όργανο, αφού ίσως χρειαστεί ακόμη και να συγκρουστεί με δημάρχους μέλη της, που θα προσπαθήσουν για μια ακόμη φορά να διαφύγουν.

πηγή: myota.gr