logo


Συναγερμό προκάλεσε η σημερινή είδηση πως ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής απηύθυνε αίτημα προς τις Τράπεζες της χώρας να παραχωρήσουν εγκαταστάσεις ιδιοκτησίας τους, ώστε να δημιουργηθούν χώροι υποδοχής και παραμονής των προσφύγων.

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την είδηση όπως παρουσιάζεται στο capital.gr, ο κ. Κουρουμπλής, επικαλούμενος σε επιστολή του τα φιλάνθρωπα αισθήματα, την ευαισθησία και την αλληλεγγύη των τραπεζικών, ζητεί από τις τράπεζες να παραχωρήσουν τις κατασκηνώσεις που διαθέτουν για τα παιδιά των υπαλλήλων τους, προκειμένου σε αυτές να φιλοξενηθούν πρόσφυγες.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο κ. Κουρουμπλής επισημαίνει τις επείγουσες ανάγκες στέγασης και σίτισης των προσφύγων και ζητά από το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (σ.σ. το οποίο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Οδού Διονύσου, πρόκειται να συνεδριάσει μεθαύριο Παρασκευή 4 Μαρτίου με θέμα το αίτημα του υπουργού) τη θετική του εισήγηση, προκειμένου να τεθούν άμεσα στη διάθεση της κυβέρνησης οι κατασκηνώσεις για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, στην επιστολή του, ο κ. Κουρουμπλής δεν θέτει συγκεκριμένο χρονικό όριο διαμονής των προσφύγων, αλλά ούτε και όρους ή προβλέψεις για το πώς θα επαναχρησιμοποιηθούν -από άποψη υγιεινής και ασφάλειας- οι κατασκηνώσεις από τα παιδιά, καταλήγει το ρεπορτάζ.

Η είδηση αφορά άμεσα και στην πόλη μας, μια που στο κέντρο του οικιστικού ιστού της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου λειτουργούν οι κατασκηνώσεις του ΤΥΠΕΤ, δηλαδή του Ταμείου Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας, δίπλα ακριβώς από το αιωνόβιο Δάσος, ιδιοκτησίας επίσης της Εθνικής.

Με θέμα το προσφυγικό, εξάλλου, συνεδριάζει αύριο Πέμπτη 3 Μαρτίου διευρυμένο το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), συνεδρίαση στην οποία- μετά και από τις παραπάνω εξελίξεις- επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του ο Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης, σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός είχε προ διημέρου απευθύνει έκκληση και προς τους Δήμους της Αττικής ζητώντας να αποστείλουν μέσα στα επόμενα δύο με τρία 24ωρα όλους τους πιθανούς διαθέσιμους χώρους (συνεδριακά κέντρα, κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, κάμπινγκ, κατασκηνώσεις, εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα κ.λπ.) των περιφερειών τους, ώστε να μπορέσουν να δεχτούν το κύμα των προσφύγων που αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας.