logo


Πάνω από 14 μήνες έχουν περάσει από την πρώτη- μετά από χρόνια- μαζική συγκέντρωση και συζήτηση για τα προβλήματα της εκπαίδευσης στην πόλη μας, που είχε πραγματοποιηθεί στη Δροσιά το Δεκέμβριο του 2014. Σ’ εκείνη την πολυπληθή συγκέντρωση, η κτηριακή ασφυξία που ήδη απειλούσε την εύρυθμη λειτουργία των 33 σχολείων του Διονύσου είχε προβάλει ως το πλέον σοβαρό πρόβλημα που αναζητούσε επιτακτική λύση.

Κομμάτι αυτού του εκρηκτικού κιόλας προβλήματος ήρθε σήμερα Τρίτη 23 Φεβρουαρίου στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, μια που οι Διευθυντές του Γυμνασίου και του Λυκείου Δροσιάς Ε. Πολίτη και Γ. Μαγκανιώτης αντιστοίχως, αλλά και οι δύο Σύλλογοι Γονέων, δηλώνουν με έγγραφά τους προς το Δήμο πως αν δεν βρεθεί λύση που να αποφορτίζει το κτήριο, όπου συστεγάζονται οι σχολικές μονάδες, ένα από τα δυο σχολεία δεν πρόκειται να λειτουργήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο: Περίπου τετρακόσιοι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου μοιράζονται σήμερα κάθε ελεύθερο εκατοστό του κτηρίου, οι αίθουσες πληροφορικής και φυσικών επιστημών, αλλά και οι τουαλέτες των ΑΜΕΑ, χρησιμοποιούνται ως αίθουσες διδασκαλίας, ενώ το γραφείο των καθηγητών του Γυμνασίου είναι ένα… τραπέζι σε διάδρομο.

dsc04567

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής, δια του Αντιδημάρχου Παιδείας Β. Κοκμοτού, για άμεση λύση στο επιτακτικό πρόβλημα της συστέγασης των δύο σχολείων είναι η μίσθωση κτηρίου, ώστε να στεγαστεί το Λύκειο από την επόμενη σχολική περίοδο. Η αναγκαιότητα αυτής της μίσθωσης ήρθε σήμερα προς ψήφιση στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας. Και χώρισε την Επιτροπή ακριβώς στη μέση, με αποτέλεσμα να ληφθεί απόφαση με τη διπλή ψήφο του Προέδρου: Από τη μια πλευρά οι Β. Παπαϊωάννου, Ε. Μουλού και Γ. Γάκης ζητούσαν τη συνολική και όχι αποσπασματική και κατά περίπτωση αντιμετώπιση του σχολικού κτηριακού προβλήματος της πόλης. Και από την άλλη πλευρά οι Μ. Ματοπούλου, Γ. Μαγκανιώτης και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Β. Δαρδαμάνης επέμεναν στην υιοθέτηση της εισήγησης, μια που τα συγκεκριμένα σχολεία της Δροσιάς δηλώνουν αδυναμία να συνεχίσουν τη λειτουργία τους με τις σημερινές συνθήκες.

Επιπλέον παραμέτρους έβαλε στη συζήτηση η κ. Παπαϊωάννου, τέως Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Διονύσου: Φήμες θέλουν τη Δημοτική Αρχή να προσανατολίζεται στην ενοικίαση κτηρίου (σ.σ. οι ίδιες φήμες μιλούν για το Ζάννειο, που όμως ανήκει χωροταξικά στο Δήμο Κηφισιάς) με πολύ υψηλό μίσθωμα- που θα προστεθεί σε αυτό που σήμερα καταβάλλεται για του Καργάκου. Και ασχέτως αν τα χρήματα πληρώνονται από το Δήμο ή άλλον φορέα, είναι χρήματα των εργαζομένων, που πηγαίνουν σε ιδιώτη. Επιπλέον η οποιαδήποτε μεταβολή σε μια σχολική μονάδα δημιουργεί αλλεπάλληλες επιπτώσεις στα υπόλοιπα σχολεία, που μπορούν να προβλεφθούν μόνο μέσα από μια σοβαρή μελέτη και προγραμματισμό, με αρμοδιότητα του Δήμου, και μάλιστα με διαπαραταξιακή εκπροσώπηση.

Ανάλογος ήταν και ο προβληματισμός του κ. Γάκη, που από τον περασμένο Ιανουάριο έχει καταθέσει ανοιχτή επιστολή για το διακοσμητικό, όπως τον χαρακτήριζε, ρόλο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας. Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Δημοτικού και του Γυμνασίου Διονύσου χαρακτήρισε τη μίσθωση ως “μπάλωμα της τελευταίας στιγμής” και, ζητώντας με τη σειρά του προγραμματισμό, επικαλέστηκε το πρόβλημα με τα σχολεία στο Διόνυσο, όπου εκκρεμεί η κατασκευή του Λυκείου (σ.σ. δίπλα στο Κλειστό Γυμναστήριο) με μια επιπλέον παρατήρηση: Σύμφωνα με προφορικές δηλώσεις των αρμοδίων του ΟΣΚ, όπως υποστήριξε, ουδείς εκ μέρους του Δήμου έχει επικοινωνήσει με τον Οργανισμό για την προώθηση του θέματος. Ενώ η κ. Μουλού, Διευθύντρια στο 1ο Δημοτικό Αγ. Στεφάνου, με επίσης τεράστιο κτηριακό πρόβλημα, ζήτησε αντί για μίσθωση νέου κτηρίου, να εξεταστεί κατά πόσο δημοτικά κτήρια μπορούν να φιλοξενήσουν σχολικά τμήματα.

Μονόδρομο, πάντως, χαρακτήρισαν τη μίσθωση τόσο η κ. Ματοπούλου, από το Γυμνάσιο Αγ. Στεφάνου, όσο και ο Λυκειάρχης της Δροσιάς, που προσέθεσε πως στα θέματα των σχολείων η Δροσιά είναι η πιο παραμελημένη περιοχή του Δήμου, ενώ διαφώνησε με την πρόταση για διασπορά μαθητών στα υπόλοιπα σχολεία ως προσωρινή λύση.

Η αγωνία όλων των παραπάνω, με όποια λύση και αν τάχθηκαν, δείχνει τις παραμέτρους του προβλήματος, που είναι γνωστές σε όλους εδώ και καιρό: Όλο και περισσότεροι μαθητές στρέφονται στη δημόσια εκπαίδευση, νέο σχολείο δεν έχει χτισθεί στο Δήμο Διονύσου τα τελευταία είκοσι χρόνια, αντιθέτως καταργήθηκε το Γυμνάσιο Ροδόπολης, εκκρεμεί η κατασκευή του 1ου Δημοτικού στο Κρυονέρι και του Δημοτικού στη Δροσιά, μαθητές και από άλλους Δήμους γράφονται στο δυναμικό Δημοτικών και Γυμνασίων Διονύσου, εντωμεταξύ τα παιδιά κάνουν μάθημα και σε τουαλέτες, σχολεία επιδίδονται σε εγγραφές περισσότερων μαθητών για να αποκτήσουν υποδιευθύνσεις. Και ενώ όλα τα παραπάνω οξύνονται κάθε χρόνο και περισσότερο, το αίτημα για μια εφ΄όλης της ύλης σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει ακόμη πάρει αριθμό προτεραιότητας, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα η δέσμευση του Αντιδημάρχου Παιδείας πριν ενάμιση χρόνο πως κοινή σύσκεψη για την παιδεία, ανάλογη αυτής του 2014, θα επαναλαμβανόταν άμεσα με περιορισμένη μάλιστα ατζέντα, ώστε τα προβλήματα να συζητηθούν ένα ένα και αναλυτικότερα.