logo


Μετά από τη σχετική συζήτηση και απόφαση από το Τοπικό Συμβούλιο Αγ. Στεφάνου, και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου αποφάσισε κατά πλειοψηφία την εκ περιτροπής διεξαγωγή της Λαϊκής Αγοράς στον Άγ. Στέφανο ανά 6μηνο στην Ηρώων Πολυτεχνείου, όπου γίνεται σήμερα, και στην 25ης Μαρτίου.

Το θέμα και στα δυο συλλογικά όργανα του Δήμου ήρθε με πρωτοβουλία της εντεταλμένης για τον Άγ. Στέφανο Π. Ταουξή, μετά από διαμαρτυρίες περιοίκων, αλλά και του ΟΑΣΑ: Την Παρασκευή, ημέρα Λαϊκής, τα άναρχα σταθμευμένα οχήματα καταναλωτών και παραγωγών εμποδίζουν την κυκλοφορία και τη στροφή των λεωφορείων που κινούνται στην Κοιμήσεως Θεοτόκου. Η κ. Ταουξή στην τοποθέτησή της υπογράμμισε πάντως πως δεν έχει εγκαταλειφθεί η πρόθεση του Δήμου να χωροθετηθεί μόνιμα η Λαϊκή Αγορά σε αδόμητη έκταση της πόλης και μέχρι τότε η εκ περιτροπής διεξαγωγή θα πρέπει να θεωρείται προσωρινή λύση.

photo 3-36 H Ηρ. Πολυτεχνείου, όπου γίνεται σήμερα κάθε Παρασκευή η Λαϊκή στον Άγ. Στέφανο

photo 1-49  Η 25ης Μαρτίου, όπου προτείνεται η εκ περιτροπής λειτουργία της

Τοπικοί και δημοτικοί σύμβουλοι, επιπλέον, διατύπωσαν την πεποίθηση πως η Λαϊκή Αγορά, σε μια από τις κεντρικές εισόδους της πόλης, κόβει για μια ημέρα τον Άγ. Στέφανο στη μέση, ενώ παρατηρείται και το φαινόμενο της υπερβολικής ρύπανσης από τους παραγωγούς στο πρανές των σιδηροδρομικών γραμμών. Από την άλλη πλευρά, αντιδράσεις παρατηρήθηκαν και για την επιλογή της 25ης Μαρτίου, που είναι δρόμος στενός και με καταστήματα και κατοικίες και από τις δυο πλευρές, με αποτέλεσμα “αν συμβεί κάτι την ημέρα της Λαϊκής, ασθενοφόρο για παράδειγμα δεν μπορεί να μπει”.

Η απόφαση και στο Τοπικό (20/1/2016) και στην ΕΠΖ (16/2) ελήφθη κατά πλειοψηφία: Ο τοπικός σύμβουλος Ν. Νικηφοράκης, όπως έχει ήδη αναφέρει η Οδός Διονύσου, διαφώνησε τόσο με την καθυστέρηση στη συζήτηση του θέματος (σ.σ. εκκρεμεί από τον περασμένο Νοέμβριο) όσο και με την έλλειψη συνοδευτικής μελέτης, που θα στοιχειοθετεί τη σκοπιμότητα της μεταφοράς της Λαϊκής, αλλά και τις κυκλοφοριακές επιπτώσεις.

Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η Β. Ζώτου ψήφισε λευκό διαφωνώντας με την κατάληψη του δρόμου, ενώ ο Θ. Κρητικός ΟΧΙ, θεωρώντας τήν προσωρινή λύση, μη λύση, τασσόμενος υπέρ μιας μόνιμης χωροθέτησης που θα εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους και διατύπωσε επιφυλάξεις για την επιλογή της 25ης Μαρτίου, πιστεύοντας πως τίθενται θέματα ασφάλειας.

Αξίζει εδώ να σημειωθούν και τα εξής: Η Λαϊκή Αγορά Αγ. Στεφάνου ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1981, μια εβδομάδα στην Κων/λεως και μια εβδομάδα στη Γρ. Λαμπράκη εναλλάξ. Εν συνεχεία μεταφέρθηκε στην 25ης Μαρτίου, στην καρδιά του κέντρου της πόλης, με αποτέλεσμα τη συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας από τους περίοικους και την απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου το 1999, επί Δημαρχίας Στ. Κοροβέση, που την χωροθετούσε μόνιμα στην Ηρ. Πολυτεχνείου. Σήμερα οι καταχωρημένες άδειες παραγωγών είναι πάνω από 120, με τη Δημοτική Κοινότητα να ζητεί επανειλημμένως αρίθμηση των πάγκων, αλλά και τήρηση του ωραρίου.

Ο κ. Κοροβέσης θα ασχοληθεί και πάλι με το θέμα, μια που είναι ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για τις Λαϊκές Αγορές. Ο ίδιος επισημαίνει στην Οδό Διονύσου πως η πρόσφατη απόφαση της ΕΠΖ του Δήμου θα πάει στην αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας για την πραγματοποίηση αυτοψίας στην 25ης Μαρτίου, και εν συνεχεία στην Τροχαία για να εξετασθούν οι κυκλοφοριακές παράμετροι. Στην τελική απόφαση της Περιφέρειας θα συνυπολογισθεί και η θέση και η βούληση των παραγωγών.