logo


της Ε. Κουτρουμάνου- Κουρεμένου*

eirini-koutroumanou-koureme

Εδώ και λίγο καιρό αποφάσισα να ασχοληθώ με τα προβλήματα των απροστάτευτων ζώων του Δήμου Διονύσου, όπου κατοικώ. Είτε ατομικά είτε μέσω του νεοσύστατου σωματείου «Εθελοντές Αρωγοί Ζώων Αγίου Στεφάνου Αττικής» διεκδίκησα και διεκδικώ τα αυτονόητα για τα ζώα της περιοχής.

Επειδή διαπιστώνω ότι ο όρος φιλόζωος έχει παρεξηγηθεί, γράφω αυτή την επιστολή ώστε να διευκρινιστούν ορισμένα πράγματα και να λυθούν κάποιες παρεξηγήσεις. Ο συνειδητός φιλόζωος είναι αυτός που αγαπάει την ζωή, σε όλες τις μορφές της. Δεν είναι φίλος μόνο των σκύλων ή των γάτων ή άλλων ζώων. Συνήθως μάλιστα είναι χορτοφάγος. Αυτοδήλως λοιπόν είναι φιλάνθρωπος.

Σαν φιλόζωος δεν θα διεκδικούσα ποτέ κάποια παροχή υπέρ των απροστάτευτων ζώων συντροφιάς, εις βάρος των κοινωνικών παροχών του Δήμου. Δεν θα έλεγα ποτέ να μειωθεί το κονδύλι που καλύπτει ανάγκες του κοινωνικού παντοπωλείου, των ιατρείων ή του κοινωνικού φαρμακείου, πολύ περισσότερο των σχολικών δομών.  Απ’ εναντίας θα πρότεινα σε όσους προσφέρουν στις κοινωνικές αυτές δομές, να εκμεταλλευτούν τις δικές μου διεκδικήσεις για να πουν «αφού το πρόγραμμα αδέσποτων είναι 100.000 ευρώ, και το κοινωνικό παντοπωλείο θα έπρεπε να είναι το ίδιο ή και περισσότερο». Και εγώ προσωπικά θα διαδήλωνα μαζί τους.

Η διοικούσα αρχή εφαρμόζει το «διαίρει και βασίλευε» εις βάρος αυτών που είναι περισσότερο μαχητικοί και διεκδικητικοί. Γιατί δεν αντιπαραθέτει κάποιο άλλο κωδικό εξόδων από τον προϋπολογισμό;

Τέλος θα ήθελα να εξηγήσω την προσωπική μου απόφαση να βοηθήσω τα ζώα. Οι άνθρωποι έχουν φωνή και πολλούς τρόπους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, αρκεί να το καταλάβουν και να σηκωθούν από τον καναπέ. Έχουν επίσης και την ευθύνη των πράξεών τους. Τα ζώα δεν έχουν τίποτα από αυτά, ούτε την ευθύνη γιατί βρέθηκαν στο δρόμο. Γι αυτό θέλησα να γίνω η φωνή τους. Αν συμφωνείτε ελάτε να συμπορευτούμε και όχι να αντιπαρατεθούμε.

* Η Ειρήνη Κουτρουμάνου-Κουρεμένου είναι μέλος της «Νέας Πνοής για τον Διόνυσο» από την Δ.Ε Αγ. Στεφάνου. Είναι διπλωματούχος ξεναγός (σχολή ξεναγών Αθηνών 1980), κατέχει δίπλωμα Marketing και Accounting Finance (Deree College 1987) και μιλάει τρεις ξένες γλώσσες. Κατοικεί στον Αγ. Στέφανο από το 1987 και έχει ενεργή συμμετοχή στο φιλοζωικό κίνημα στο Δήμο Διονύσου. Είναι από τους συνιδρυτές του νεοσύστατου σωματείου «Εθελοντές Αρωγοί Ζώων Αγίου Στεφάνου Αττικής».