logo


Την πρόταση του Γ. Φωτάκη από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο για τη δημιουργία μαζικού κινήματος αντίδρασης στα διόδια, υιοθέτησε ομόφωνα το Τοπικό Συμβούλιο Διονύσου στη χθεσινή (Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου) συνεδρίασή του, που είχε αναβληθεί την περασμένη Πέμπτη 11/2. Το θέμα προστέθηκε στην Ημερήσια Διάταξη, μια που κλιμακώνεται η ανησυχία στην πόλη, μετά και από τις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χ. Σπίρτζη, που δείχνουν την απόφαση της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, και μάλιστα άμεσα, την τοποθέτηση των παράπλευρων διοδίων στη Βαρυμπόμπη και τον Αγ. Στέφανο.

photo-319

Παρών στη συζήτηση του Τοπικού Συμβουλίου και ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Διονύσου Κ. Μπομπής, που ενημέρωσε τους παριστάμενους για τη συνεργασία του με τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο της Κηφισιάς Κηφισιά SOS, και την κοινή απόφαση για άμεσες ενέργειες και κινητοποιήσεις, μια που το θέμα είναι επείγον.

dio

Ειδικότερα ο Εξωραϊστικός Διονύσου, έστειλε την περασμένη εβδομάδα επιστολή προς το Υπουργείο με το ερώτημα αν έχει συνταχθεί και εγκριθεί μελέτη περιβαλλοντικών όρων για την τοποθέτηση των διοδίων, η έλλειψη της οποίας σημαίνει πως τα διόδια στους παράπλευρους της Εθνικής Οδού είναι αντισυνταγματικά.

Για την κίνηση αυτή είναι ενήμερος και ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης, ενώ παρέμβαση και ενημέρωση από τον κ. Μπομπή για το θέμα αναμένεται στη σημερινή (16/2) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αναγκαία εξάλλου κρίθηκε η κινητοποίηση και των βουλευτών της περιοχής, με στόχο την κατάθεση επερώτησης στη Βουλή.

Τον κίδυνο να τιναχτεί στον αέρα ο οικιστικός ιστός των πόλεων, στις εισόδους των οποίων θα μπουν τα διόδια, μια που θα επιβαρυνθεί υπέρμετρα το εσωτερικό κυκλοφοριακό τους δίκτυο, επεσήμανε ο κ. Φωτάκης, προσθέτοντας πως στη σύμβαση που υπεγράφη επί υπουργίας Γ. Σουφλιά το 2007, υπάρχει ρήτρα που, για την τοποθέτηση των διοδίων, προβλέπει αποκατάσταση των παράπλευρων δρόμων. Ο υπουργός εντούτοις στις πρόσφατες δηλώσεις του αναφέρεται αόριστα στην εξασφάλιση ασφαλούς κυκλοφορίας, χωρίς να προσδιορίζει επακριβώς ή να εξειδικεύει τους παράπλευρους που θα δεχτούν την αναμενόμενη επιπλέον κυκλοφορία.

Για την αποτροπή αυτής της εξέλιξης απαραίτητο είναι το μαζικό κίνημα, μια που «τα διόδια μας ενώνουν όλους- κατέχοντες και μη κατέχοντες», κατέληξε ο κ. Φωτάκης.

Στη θέση αυτή προσχώρησε και ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Ανατροπής Διονύσου Γ. Ζυγούνας, τονίζοντας πως “είναι αναγκαία η αλλαγή των όρων της ληστρικής σύμβασης, γιατί αλλιώς τα διόδια θα σημάνουν το θάνατο για τις περιοχές μας”. Πρότεινε επίσης να προσκληθεί ο υπουργός, ώστε να παρουσιάσει τις κυβερνητικές προθέσεις καθώς και το περιεχόμενο των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη με τις παραχωρησιούχους εταιρείες.

Μετά από τα παραπάνω ήταν αυτονόητη η ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου κατά των διοδίων, με την επιπλέον δέσμευση για ευρεία, ευρύτατη, ενημέρωση των κατοίκων με κάθε τρόπο, καθώς και για πιθανή γενική συνέλευσή τους, με στόχο την οργάνωση δυναμικού και μαζικού κινήματος.