logo


Μπορεί να μην πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου η συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Διονύσου, όμως δόθηκε η ευκαιρία σε όσους είχαν προσέλθει να ενημερωθούν απ’ ευθείας από το Δήμαρχο Διονύσου Δ. Ζαμάνη για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της ασφάλειας, που καίει ολόκληρη την πόλη.

Πιο συγκεκριμένα, με τις τοπικές συμβούλους Π. Οικονομάκου (Ενωτική Πρωτοβουλία) και Σ. Μεθενίτη (Νέα Πνοή για το Διόνυσο) να απουσιάζουν λόγω ασθένειας, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Τ. Μπάσης προτίμησε να αναβάλει τη συνεδρίαση (σ.σ. η οποία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στις 9.30 το πρωί), μια που τα θέματα που επρόκειτο να συζητηθούν ήταν ιδιαιτέρως σοβαρά. Παράλληλα κάλεσε τον κ. Ζαμάνη στο κοινοτικό κατάστημα, ώστε να υπάρξει ενημέρωση για τις μέχρι τώρα κινήσεις και ενέργειες, στις οποίες έχει προβεί ο Δήμος με στόχο την κατά το δυνατόν φύλαξη της πόλης.

photo-312

Στην ενημέρωση αυτή παρίσταντο οι τοπικοί σύμβουλοι της Διοίκησης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Τ. Μπάσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Τσουδερός από τη μείζονα μειοψηφία και Γ. Φωτάκης από τη Νέα Πνοή, καθώς και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Θ. Μπούσμπουρας.

Δέκα οχήματα για τριπλή περιπολία σε όλο το οδικό δίκτυο
Σύμφωνα με το νόμο, απολύτως υπεύθυνη για τη φύλαξη πολιτών και περιουσιών είναι η Ελληνική Αστυνομία, η οποία όμως- αν και έχει σημειωθεί έξαρση της εγκληματικότητας- αντί να ενισχύεται, αποδυναμώνεται.

Η πολύμηνη έρευνα του Δήμου Διονύσου για τις πρακτικές που ακολουθούνται από άλλους Δήμους της Αττικής, τον οδήγησε στο Ψυχικό, που με απόφασή του και μέσω διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού, έχει αναθέσει σε εταιρεία τη φύλαξη και φρούρηση κτηρίων, εγκαταστάσεων και χώρων της πόλης.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαμάνη, αντίστοιχη πρακτική- δημόσιου ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού- πρόκειται να ακολουθήσει και ο Δήμος Διονύσου, προβλέποντας ποσόν της τάξεως των 450.000 ευρώ, για 10 οχήματα με την υποχρέωση να περιπολούν σε όλο το οδικό δίκτυο της πόλης, συνολικού μήκους 400 χιλιομέτρων, τρεις φορές την ημέρα, από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί. Κάθε όχημα θα έχει ένα άτομο πλήρωμα, που θα ενημερώνει άμεσα για τυχόν περιστατικά το Αστυνομικό Τμήμα, χωρίς δικαιοδοσία περαιτέρω επέμβασης.

Η παραπάνω πρόβλεψη και η αναγκαιότητα της συγκεκριμένης υπηρεσίας- “πρωτόγνωρης για το Διόνυσο”, τόνισε ο Δήμαρχος- θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, μόλις εγκριθεί από τις αρμόδιες Αρχές ο Προϋπολογισμός του Δήμου για το 2016, μέσα στις επόμενες ημέρες.

Επιπλέον, αποκλείεται- προς το παρόν τουλάχιστον- να λειτουργήσει η υπηρεσία αυτή ανταποδοτικά, δηλαδή με χρέωση στους κατοίκους, παρόλο που η υπολογιζόμενη επιβάρυνση θα ήταν της τάξης των 6 ευρώ μόνο ανά τετράμηνο: Η έρευνα του Δήμου, τόνισε ο κ. Ζαμάνης, έδειξε πως η φύλαξη δεν περιλαμβάνεται στο πλέγμα των κοινωνικών υπηρεσιών, που μπορούν να παρέχουν οι Δήμοι επιβάλλοντας το λεγόμενο “τοπικό δυνητικό τέλος”.

Όσο για την πρόταση περί τοποθέτησης συστήματος με κάμερες στις εισόδους της πόλης, φαίνεται πως εγκαταλείπεται, μια που προσκρούει στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως στη συνάντηση προσήλθαν και κάτοικοι της περιοχής Αναγέννηση, που έπεσαν προσφάτως θύματα ληστείας, ζητώντας με τη σειρά τους από το Δήμο τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.