logo


Ένα πακέτο με καταγγελίες και διαμαρτυρίες δημοτών και κατοίκων για αγέλες αδέσποτων σκυλιών, κάποια από τα οποία αναφέρονται ως επιθετικά, σε διάφορα σημεία του Δήμου, από το Κρυονέρι μέχρι το Διόνυσο, προσκόμισε στη χθεσινή, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, συνεδρίαση της 5μελούς Επιτροπής για τα αδέσποτα η Πρόεδρος Ε. Καγιαλή. Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, με την παρουσία του Δημάρχου Διονύσου Δ. Ζαμάνη και του αρμόδιου Αντιδήμαρχου Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Η. Υφαντή, φάνηκε να σημοδοτεί δυναμική επανεκκίνηση του προγράμματος διαχείρισης για τα αδέσποτα μετά από την πολύμηνη απραξία της Επιτροπής, ενώ ανέδειξε ξεκάθαρα πως το πρόβλημα στην πόλη μας έχει τουλάχιστον δυο παραμέτρους:

Από τη μια πλευρά τη φροντίδα τους (στείρωση, εμβολιασμοί, θεραπεία, κ.λπ.) μέσα από τη σύμβαση που ο Δήμος έχει με κτηνίατρο. Και από την άλλη πλευρά την καταγραφή των ζώων, τον έλεγχο του πληθυσμού, την επανένταξη και τη ρύθμιση της πυκνότητάς τους ανά περιοχή, αλλά και την ευρεία ενημέρωση των κατοίκων σε ζητήματα φιλοζωίας, που μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τη συνεργασία ανάμεσα στην Επιτροπή, τα τρία Φιλοζωικά Σωματεία (Διονύσου, Κρυονερίου και Αγ. Στεφάνου), εθελοντές φιλόζωους και δημοτικές υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα στο Δήμο μόνο ένας υπάλληλος είναι αρμόδιος για τα αδέσποτα, και τα καθήκοντά του περιορίζονται στο να παραλαμβάνει τα αιτήματα των δημοτών, αλλά και τις καταγγελίες τους για αδέσποτα ζώα, και να τα προωθεί στον κτηνίατρο.

photo 1-46

Ανεπαρκής η σύμβαση
Όπως αποδείχθηκε, η σύμβαση που υπέγραψε ο Δήμος με τον κτηνίατρο Χρ. Κτενά, συνολικού ύψους 40.000 ευρώ, αποδείχθηκε λίγη για το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων, ιδιαιτέρως μάλιστα μετά από την έκρηξη- κυριολεκτικά- των περιστατικών με γάτες που σημειώθηκε το τελευταίο δίμηνο του 2015, με αποτέλεσμα να εξανεμισθεί το ποσόν που είχε προβλεφθεί. Η εμπειρία αυτή προσανατολίζει το Δήμο σε νέα μορφή χρηματοδότησης του προγράμματος με κατ’ αποκοπή αμοιβή του κτηνίατρου, κατόπιν μειοδοτικού διαγωνισμού, και με ιεράρχηση των προτεραιοτήτων στην αντιμετώπιση των περιστατικών. Το ενδεικτικό ύψος της προϋπολογιζόμενης δαπάνης φτάνει στα 80- 90.000 ευρώ περίπου για ένα χρόνο, ποσόν που αντικατοπτρίζεται και σε σχετική μελέτη από την Υπηρεσία του Δήμου. Η παραπάνω πρόταση θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, μόλις εγκριθεί ο Προϋπολογισμός του Δήμου για το 2016, συνοδευόμενη από γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας αναφορικά με τη θεσμική κατοχύρωση της προτεραιοποίησης.
Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, πως- σύμφωνα με τον κ. Κτενά- τα περιστατικά όπου χρειάστηκε μέχρι στιγμής να επέμβει, αφορούσαν όχι μόνο τα καθαρά ιατρικής φύσης προβλεπόμενα από τη σύμβασή του με το Δήμο, αλλά και φιλοξενία ζώων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επιστημονική Επιτροπή
Στη χθεσινή συνάντηση της πενταμελούς αποφασίσθηκε επιπλέον η σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής, αποτελούμενης από τρεις ανεξάρτητους κτηνιάτρους, όπως ο Ν. 4235/14 επιβάλλει, που θα γνωμοδοτεί κάθε φορά σε περίπτωση διχογνωμίας για την επικινδυνότητα αδέσποτου ζώου και θα αποφασίζει τυχόν ευθανασία. Η Επιτροπή αυτή συστήνεται με απόφαση Δημάρχου.

photo 2-47

Σελίδα υιοθεσίας στο facebook και ενημερωτικές καμπάνιες
Παράλληλα, δημιουργείται στον “τοίχο” του Δήμου στο facebook, ειδική σελίδα με τον τίτλο Αδέσποτα Δήμου Διονύσου, που θα ενθαρρύνει την υιοθεσία των αδέσποτων, ενώ θα αναρτώνται και σχετικά άρθρα και ανακοινώσεις. Μαζί με τα παραπάνω, προγραμματίστηκαν τακτικές ενημερωτικές- εκπαιδευτικές ομιλίες στα σχολεία της πόλης σε συνεργασία με τη ΜΚΟ SAPT Hellas, που αποτελείται από εθελοντές φιλόζωους, οι οποίοι με εκπαιδευμένους σκύλους επισκέπτονται σχολεία και ιδρύματα για ΑΜΕΑ και διαδίδουν το μήνυμα της φιλοζωίας, καθώς και κεντρική εκδήλωση στις αρχές του καλοκαιριού.

Καταγραφή και έλεγχος
Για τα παραπάνω, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καταγραφή και το ηλεκτρονικό τσιπάρισμα των αδέσποτων, ώστε να υπάρχει έλεγχος στον πληθυσμό τους, αλλά και στην πυκνότητά τους μέσα στην πόλη, για την αποτροπή δημιουργίας αγέλης. Για το σκοπό αυτό πρέπει να τηρείται Βιβλίο Καταγραφής στο Δήμο, ενώ έχει τεθεί σε λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου θα καταχωρούνται όλα τα στοιχεία ζώων συντροφιάς και ιδιοκτητών. Στον τομέα αυτόν απαραίτητη είναι η συνεργασία με τα τρία Φιλοζωικά Σωματεία της πόλης, που κρατούν αρχείο για τα αδέσποτα της περιοχής τους, ενώ θα αναζητηθεί- μέσω των Τοπικών Συμβουλίων- η συνδρομή εθελοντών φιλόζωων και για τις υπόλοιπες Δημοτικές Κοινότητες. Επιτακτική είναι βέβαια στο σημείο αυτό και η συνδρομή των Υπηρεσιών του Δήμου, καθώς και η ενίσχυση του Τμήματος για τα αδέσποτα με ανθρώπινο δυναμικό.

Δεν είναι ορατή, πάντως, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, η δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων στο Διόνυσο, μια που όλες οι Δημοτικές Κοινότητες έχουν απαντήσει αρνητικά στο ερώτημα αν υπάρχει χώρος επαρκής και διαθέσιμος για τη συγκεκριμένη χρήση, ενώ και το κόστος ίδρυσης και συντήρησης τέτοιου χώρου είναι τεράστιο. Από την άλλη πλευρά, ατελέσφορη υπήρξε, σύμφωνα με το Δήμαρχο Διονύσου, η επαφή που είχε με τον ομόλογό του στην Κηφισιά Γ. Θωμάκο, για τη διερεύνηση δυναντότητας ίδρυσης διαδημοτικού καταφυγίου. Όπως και ο Διόνυσος, έτσι και ο γειτονικός Δήμος ψάχνει, αλλά δεν βρίσκει, έκταση που να πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές, χωρίς να γίνει “κολαστήριο ζώων”.

Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί και το αίτημα του νεοσύστατου Σωματείου Εθελοντές Αρωγοί Αγ. Στεφάνου να συμμετάσχει στην 5μελή Επιτροπή, θεωρώντας πως είναι το δεύτερο, μετά τον Φιλοζωικό Διονύσου, νόμιμο φιλοζωικό σωματείο της πόλης. Το αίτημα προκάλεσε την αντίδραση της Ι. Σιώκου, από τη Φιλοζωική Ένωση Κρυονερίου, που παραδέχτηκε μεν πως η Ένωση έχει πρόβλημα φορολογικής ενημερότητας, αλλά όχι και νομιμότητας μια που διαθέτει εδώ και χρόνια σχετική απόφαση Πρωτοδικείου. Εξάλλου, όπως τόνισε τόσο ο κ. Ζαμάνης όσο και η κ. Καγιαλή, η Επιτροπή συστάθηκε πολύ πριν την ίδρυση των Αρωγών, με τους οποίους πάντως ευκταία είναι η στενή συνεργασία για την αποτελεσματικότερη ροή του προγράμμματος διαχείρισης των αδέσποτων στο Διόνυσο.