logo


Η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Κρυονερίου Δ. Χριστόπουλου να φέρει προς συζήτηση στο Τοπικό Συμβούλιο της περιοχής χθες 3 Φεβρουαρίου το πρόβλημα της παροχέτευσης βοθρολυμάτων στους δρόμους από ιδιώτες, έδωσε την ευκαιρία στους παριστάμενους συμβούλους και κατοίκους να “ανοίξουν” το φάκελο γύρω από τον Κανονισμό Καθαριότητας της πόλης, που “ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το 2013, και δείχνει τι ακριβώς ΔΕΝ γίνεται στο Κρυονέρι”, όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά.

photo-308

Πρωτοστατούντων των κατοίκων Β. Πετρόχειλου, Ε. Γεωργίου, Μ. Τσιλπιρίδη, Π. Δημητρακόπουλου και Ν. Παπαϊωάννου, που επικαλείτο ένα προς ένα τα άρθρα του Κανονισμού, αλλά και της τοπικής συμβούλου Β. Κάουλα, καταγγέλθηκε πως στο πλαίσιο του έργου της αποχέτευσης, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή:

Και δέντρα κόβονται, για να διευκολυνθεί η διέλευση των μηχανημάτων του εργολάβου

Και στοιβάζονται όγκοι χωμάτων, που μετατρέπουν τους δρόμους σε λασπωμένα μονοπάτια

Και αγωγοί νερού σπάνε συνεχώς

Και λησμονείται η καλή σήμανση των έργων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φτάσουν οι περίοικοι στα σπίτια τους.

Όλες οι παραπάνω υποχρεώσεις, και οι παραβάσεις τους που αντιμετωπίζονται με πρόστιμο ή και με κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής του εργολάβου, προβλέπονται στο άρθρο 16 του Κανονισμού Καθαριότητας για εργασίες από ΔΕΚΟ. Επιπλέον τονίσθηκε ότι δεν παρακολουθεί, ως οφείλει, το έργο ο επιβλέπων μηχανικός του Δήμου και ο εργολάβος δρα ανεξέλεγκτος.

photo-307

Μαζί με τα παραπάνω, επισημάνθηκαν επιπλέον: Η επιδείνωση στο επίπεδο καθαριότητας της πόλης, με την αποκομιδή σκουπιδιών- ακόμη και κλαδεμάτων του ίδιου του Δήμου- να γίνεται με καθυστέρηση εβδομάδων, η εκτεταμένη ρύπανση της πόλης από αφισοκόλληση, ο ελλιπέστατος και κατεστραμμένος φωτισμός που δημιουργεί το πρόσθετο πρόβλημα της ασφάλειας, η κατάληψη πεζοδρομίων και κοινοχρήστων χώρων από επιχειρήσεις εστίασης, η λειτουργία άτυπων κυνοκομείων στα όρια της πόλης, καθώς και η πιθανή εναπόθεση τοξικών (γεωργικών και άλλων, των οποίων γίνεται χρήση στην περιοχή) αποβλήτων μαζί με τα συνήθη απορρίμματα και απόβλητα, που μεγαλώνουν τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Οι κάτοικοι που είχαν προσέλθει χθες στο δημοτικό κατάστημα δεν κόμισαν γλαύκα: Ο Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου είναι εξαιρετικά κατατοπιστικός, εξετάζει όλες τις παραμέτρους προστασίας του αστικού περιβάλλοντος και επιβάλλει τα ανάλογα πρόστιμα.

Προβλέπει ακόμη και τρόπους τήρησης των διατάξεών του, οι οποίοι εντούτοις δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί: Προβλέπει, για παράδειγμα, την εξουσιοδότηση Δημάρχου σε δημοτικούς υπαλλήλους, που θα βεβαιώνουν τις παραβάσεις των ιδιωτών. Προβλέπει επίσης τον έλεγχο των έργων κοινής ωφέλειας από επιβλέποντα μηχανικό της Τεχνικής Υπηρεσίας. Προβλέπει εντεταλμένο όργανο του Δήμου για τον έλεγχο και την παρακολούθηση- σε 24ωρη βάση- τυχόν παραβάσεων στην παροχέτευση υγρών αποβλήτων. Σε περίπτωση μάλιστα υποτροπής αυτής της παράβασης, προβλέπεται μέχρι και σφράγιση του σωλήνα παροχέτευσης.

Συγκεκριμένες ενέργειες

Στις παραπάνω διαμαρτυρίες και επισημάνσεις, ανέλαβε να απαντήσει ο εντεταλμένος για το Κρυονέρι δημοτικός σύμβουλος Δ. Ράικος.

Όπως τόνισε, ήδη έχει προταθεί στο Δήμαρχο η σύσταση επιτροπής σε κάθε Δημοτική Κοινότητα που θα ελέγχει και θα βεβαιώνει την παράβαση σε περιπτώσεις παροχέτευσης υγρών αποβλήτων, αποτελούμενη από υπαλλήλους και αιρετούς. Ο κ. Ράικος υπογράμμισε πως σε έργα τέτοιας εμβέλειας και μεγέθους όπως το έργο της αποχέτευσης, οι αβαρίες είναι αναμενόμενες, παραδέχθηκε εντούτοις πως ο εργολάβος της αποχέτευσης δεν κάνει καλά τη δουλειά του, παρόλο που οι Τεχνικές Υπηρεσίες τού Δήμου έχουν επισημάνει γραπτώς τις αστοχίες, οι οποίες έχουν παρατηρηθεί. Σε αυτό το σημείο τόσο οι κάτοικοι όσο και ο παριστάμενος επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης επέμειναν να ζητήσει ο Πρόεδρος του Τοπικού «ως πρώτος πολίτης του Κυονερίου» το έγγραφο με τις επισημάνσεις αυτές από την Τεχνική Υπηρεσία και να το κοινοποιήσει στους συμβούλους.

Επιπλέον, έγινε δεκτή η εισήγηση του κ. Χριστόπουλου να αποσταλεί προειδοποιητική επιστολή σε όσους εξακολουθούν να παροχετεύουν τα βοθρολύματά τους στο δρόμο, αν και μπορούν να συνδεθούν με το δίκτυο της αποχέτευσης. Στην επιστολή θα δίδεται περιθώριο σύνδεσης δύο μηνών, σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλεται το προβλεπόμενο πρόστιμο, ενώ σε υποτροπή θα σφραγίζεται η σωλήνα.