logo


Τρία Τοπικά Συμβούλια- του Αγ. Στεφάνου, της Σταμάτας και της Ροδόπολης- συνεδρίασαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Και παρότι η Ημερήσια Διάταξη σε καθένα από αυτά περιείχε θέματα που ενδιέφεραν αποκλειστικά τη συγκεκριμένη περιοχή (προέγκριση άδειας για κατάστημα, για παράδειγμα, ή άρση μονοδρόμησης, ή διάνοιξη και συντήρηση δασικών δρόμων), και οι τρεις συνεδριάσεις παρουσίαζαν ομοιότητες, που φωτογραφίζουν επακριβώς το πώς λειτουργούν σήμερα τα Τοπικά Συμβούλια στην πόλη μας .

Τοπικό Αγ. Στεφάνου- 20 Ιανουαρίου

photo-292
Η αρχή έγινε με το Τοπικό Συμβούλιο Αγ. Στεφάνου, την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου. Με αφορμή τη χωροθέτηση της Λαϊκής Αγοράς και την κατασκευή ράμπας και υπόγειου garage σε επιχείρηση, τέθηκαν στο τραπέζι ζητήματα που αφορούσαν στη σύνδεση του Τοπικού με τις Υπηρεσίες του Δήμου, αλλά και στο ρόλο- και στη συνεργασία- του Προέδρου Μ. Κασαπάκη με την εντεταλμένη σύμβουλο Π. Ταουξή.

Τα 8 ερωτήματα που έθεσε ο τοπικός σύμβουλος Ν. Νικηφοράκης– για τα οποία μάλιστα ζήτησε γραπτή απάντηση “εντός του πλαισίου της νομιμότητας”- είναι χαρακτηριστικά:

*Γιατί εσχάτως οι συνεδριάσεις του Τοπικού Συμβουλίου κανονίζονται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των συμβούλων, κάτι που θα έδειχνε και σεβασμό προς αυτούς;

*Γιατί έρχονται συστηματικά θέματα εκτός Ημερησίας Διατάξεως, αλλά και τα εντός, έρχονται χωρίς στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου;

*Γιατί 9 στις 10 φορές ενημερώνομαι, άρα εμπλέκομαι, μόνο στις αδειοδοτήσεις καταστημάτων; Δεν έχουμε άλλα προβλήματα στη Δημοτική Κοινότητα; Οι τοπικοί σύμβουλοι είμαστε μόνο για τα μαγαζιά και τους τάφους;

*Γιατί δεν έχουν υπάρξει ενέργειες ή απαντήσεις σε τεθέντα από εμάς προβλήματα;

*Τι γίνεται με την αποχέτευση; Κανείς δεν γνωρίζει τίποτε, ούτε οι πολίτες ούτε το Τοπικό Συμβούλιο.

*Γιατί οι τοπικοί σύμβουλοι, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου, δεν συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της δημοτικής ομάδας της Διοίκησης;

*Γιατί κανείς δεν ενημερώθηκε για την κοπή της πίτας του Δήμου, στις 18 Ιανουαρίου;

*Γιατί αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου λαμβάνονται πλειοψηφικά κατά παράβαση ισχυόντων κανονισμών ή θεσμικών κειμένων;

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως τα παραπάνω ερωτήματα προέκυψαν με αφορμή την καθυστερημένη διαβίβαση εγγράφων, σχετικών με τη Λαϊκή Αγορά από τις δημοτικές Υπηρεσίες στο Τοπικό Συμβούλιο, με κίνδυνο την απώλεια προθεσμιών και ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο να ληφθεί απόφαση από την Περιφέρεια χωρίς τη θέση του Δήμου. Ή ακόμη με το αίτημα των Υπηρεσιών προς το Τοπικό να πάρει απόφαση για το υπόγειο garage στην οδό Ειρήνης, χωρίς όμως πλήρη ενημέρωση (στοιχεία για την περιοχή, κυκλοφοριακοί φόρτοι, πολεοδομικό καθεστώς κ.λπ.). Ή, τέλος, με τη μεταχείριση που επιφυλάσσει ο Δήμος για τα Τοπικά Συμβούλια και τους λειτουργούς τους. Για όλα τα παραπάνω κενά ο κ. Νικηφοράκης επέρριψε ευθύνες στις υπηρεσίες του Δήμου και στον Πρόεδρο του Τοπικού, που με τη σειρά του θεώρησε υπεύθυνη την εντεταλμένη σύμβουλο, κατηγορώντας την πως εδώ και ένα χρόνο δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με τον Άγ. Στέφανο.

Από τη συνεδρίαση του Τοπικού κρατούμε επίσης και το εξής: Η φράση “εμείς δεν αποφασίζουμε, απλά γνωμοδοτούμε” ακούγεται συχνά πυκνά στα συλλογικά όργανα του Δήμου. Αν όμως τα μέλη τους απεκδύονται της ευθύνης για κατά το δυνατόν ορθότερη γνωμοδότηση, που γίνεται μόνο μετά από ενημέρωση και έρευνα, και που- με τη σειρά της- βοηθάει στην ορθότερη τελική απόφαση, τότε ποιος ο λόγος ύπαρξης συλλογικών διαδικασιών;

Τοπικό Σταμάτας- 27 Ιανουαρίου

photo-293
Λίγες ημέρες αργότερα, σειρά είχε η συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της Σταμάτας, στην οποία μάλιστα η προσέλευση αιρετών ήταν εντυπωσιακή, μια που εκτός της εντεταλμένης για την περιοχή συμβούλου Α. Πέππα, εκεί ήσαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπ. Γιαννουλάτος και ο δημοτικός σύμβουλος της Διοίκησης Π. Τσούκας, καθώς και οι Γ. Καλαφατέλης και Στ. Κριεμάδης από τη μείζονα μειοψηφία.

Εδώ τα θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση, και μάλιστα με πρωτοβουλία του Προέδρου Β. Πέππα, άπτονταν της λειτουργίας αλλά και της δυνατότητας του Τοπικού Συμβουλίου για ουσιαστική παρέμβαση και προσφορά στη ζωή της περιοχής: Αξιοποίηση των τοπικών ιδιαιτεροτήτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας και δημιουργία κινήτρων για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, ιδιαιτέρως από τους νέους. Η σχετική πρόταση, εμπλουτισμένη με τις παρατηρήσεις των τοπικών συμβούλων, θα παραπεμφθεί στην εταιρεία του Δήμου ΕΞΕΛΙΞΗ για διερεύνηση, μελέτη και αξιοποίηση της ιδέας.

Η συνεδρίαση, πάντως, λίγο έλειψε να ματαιωθεί μια που οι τόνοι εξαρχής ανέβηκαν ανεξήγητα, μετά από συνεχή φραστική επίθεση που εξαπέλυε ο τοπικός σύμβουλος και τέως Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Γ. Κόκκαλης κατά της κ. Πέππα.

Τοπικό Ροδόπολης- 31 Ιανουαρίου

photo-294

Χθες, Κυριακή 31 Ιανουαρίου, παρουσία τής Αντιδημάρχου Οικονομικών Στ. Μαγγίνα, συνεδρίασε το Τοπικό της Ροδόπολης με τρία θέματα. Από αυτά, τα δύο αφορούσαν στις αρμοδιότητες που δίνει ο καλλικρατικός νόμος στα Τοπικά Συμβούλια- που στην ουσία είναι οι υποχρεώσεις τους προς τους πολίτες: Ενημέρωσή τους για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής αναφορικά με τα προβλήματα της περιοχής, ενημέρωσή τους για την πορεία των αποφάσεων που λαμβάνονται από το Τοπικό Συμβούλιο, αλλά και ενημέρωση των δημοτών προς το Τοπικό για ζητήματα καθημερινότητας.

Στο παραπάνω πλαίσιο, μετά από πρόταση του Προέδρου Μ. Κόκκαλη, αποφασίσθηκε ο ορισμός δυο συναντήσεων με τους πολίτες μέσα τον επόμενο μήνα, γι’ αυτήν την αμφίπλευρη ενημέρωση: Τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου από 6 έως 9 το βράδυ, οι κάτοικοι του κέντρου της περιοχής, καθώς και οι κάτοικοι της περιοχής Γαλήνη, θα μπορούν να προσέρχονται στο κοινοτικό κατάστημα και είτε να ενημερώνονται είτε με τη σειρά τους να ενημερώνουν. Αντίστοιχη συνάντηση με τους κατοίκους περιφερειακά του κέντρου της Ροδόπολης έχει ορισθεί για τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου.

Μείζον θέμα για τη Δημοτική Κοινότητα παραμένει βέβαια η εξέλιξη για το Σχέδιο Πόλης, που συζητήθηκε προσφάτως στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την κρίσιμη απόφαση να αναμένεται μέσα στο επόμενο εξάμηνο.