logo


Με στόχο “να τον επικουρεί στην άσκηση αρμοδιοτήτων του και γενικότερα του έργου του” ο Δήμαρχος Διονύσου προκήρυξε την πλήρωση θέσης Ειδικού Συνεργάτη για την παροχή υπηρεσιών νομικής υποστήριξης. Στην προκήρυξη με ημερομηνία 4 Ιανουαρίου, που όμως αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 24 ημέρες αργότερα, τονίζεται πως ο νέος Ειδικός Συνεργάτης “θα είναι υπεύθυνος να παρέχει υπηρεσίες νοµικής υποστήριξης του ∆ήµου και να διατυπώνει συµβουλές και εξειδικευµένες γνώµες, σε όλο το εύρος των θεµάτων αρµοδιότητάς του και των προσόντων του”. Επιπλέον πρέπει να μπορεί να δικηγορεί παρ’ Εφετείω και να διαθέτει αποδεδειγμένη γνώση, εµπειρία και επαγγελµατική ενασχόληση σε διάφορους τοµείς του δικαίου, και ιδίως στο εργατικό, αστικό και διοικητικό δίκαιο

Η εν λόγω προκήρυξη εύλογα, εντούτοις, δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητά της:

Όπως είναι γνωστό, η Νομική Υπηρεσία του Δήμου στελεχώνεται μόνο από το δικηγόρο Γ. Βασιλείου, που είχε προσληφθεί στο Δήμο Αγ. Στεφάνου προ Καλλικράτη και έκτοτε εργάζεται με πάγια αντιμισθία. Ο κ. Βασιλείου από την 1η Ιανουαρίου του 2011, χρειάστηκε να αντιμετωπίσει- να ενημερωθεί και να χειριστεί- τον όγκο όλων των δικαστικών υποθέσεων των 7 πρώην Δήμων και Κοινοτήτων που συνενώθηκαν, και παράλληλα να ασχοληθεί με τις εργασιακές διαφορές που προέκυψαν στο Δήμο Διονύσου (ασφαλιστικά μέτρα και αγωγές εργαζομένων, που έληξαν μόλις πρόσφατα). Επί πέντε χρόνια, παραμένει μόνιμο το αίτημά του για ενίσχυση και επιπλέον στελέχωση της Νομικής Υπηρεσίας, μια που σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν ο ίδιος δήλωνε αδυναμία να ανταποκριθεί- λόγω φόρτου εργασίας- στα καθήκοντά του και ζητούσε την ανάθεση υποθέσεων σε εξωτερικό συνεργάτη- δικηγόρο. Και αυτό, αν και στον ισχύοντα Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου προβλέπονται τρεις ακόμη οργανικές θέσεις νομικών στο Δήμο.

Εντούτοις, αντί για την ενίσχυση της υπάρχουσας Νομικής Υπηρεσίας- η οποία, σημειωτέον, δεν διαθέτει ούτε γραμματειακή υποστήριξη- επελέγη η πρόσληψη ειδικού συνεργάτη Δημάρχου.

Εντύπωση, επιπλέον, προκαλεί η μη δημοσίευση της προκήρυξης στην ιστοσελίδα του Δήμου, πρακτική που είχε ακολουθηθεί τόσο για τον ειδικό σύμβουλο σε θέματα σχεδιασμού, συντονισμού και διαχείρισης συγχρηματοδοτούμενων έργων, κοινοτικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων τοπικής αυτοδιοίκησης, που αναρτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2014, όσο και για τον ειδικό συνεργάτη στο Γραφείο Τύπου (σ.σ. αναρτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2015).