logo


Με στόχο την αποφυγή προβλημάτων αλλά και μακρόχρονων καθυστερήσεων στα ζητήματα των πολεοδομικών υποθέσεων, ο Συνήγορος του Πολίτη κατέθεσε νομοθετικές προτάσεις λύσεων στους αρμόδιους Υπουργούς.

Σύμφωνα με το κείμενο των προτάσεων, τα προβλήματα στα θέματα πολεοδομίας προκύπτουν κυρίως απο την μη εφαρμογή του αντίστοιχου νομοθετικού πλαισίου, την ελλιπή στελέχωση αλλά και τα οργανωτικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι πολεοδομικές υπηρεσίες. Επομένως λόγω αυτής της προβληματικής οργάνωσης των πολεοδομιών εκ μέρους των Δήμων, προκύπτουν θέματα διοίκησης όπως η μη τήρηση των διαδικασιών για τα αυθαίρετα αλλά και η καθυστέρηση έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει πως τα προβλήματα αυτά κάθε άλλο παρά λύση βρίσκουν, αφού λόγω των συνεχών παρατάσεων των μεταβατικών διατάξεων για τη σύσταση των δημοτικών υπηρεσιών δόμησης, διαιωνίζονται χωρίς να αντιμετωπίζονται ποτέ αποτελεσματικά.

Συνεχίζοντας ο Συνήγορος τονίζει πως σύντομα πρέπει να ξεκινήσουν οι Δήμοι να ασκούν τις θεσμοθετημένες πολεοδομικές αρμοδιότητές τους αλλά και να θεσπιστεί ημερομηνία προθεσμίας για την υποχρεωτική υλοποίηση των νέων δημοτικών υπηρεσιών.

Τέλος η Αρχή θεωρεί σημαντική την βοήθεια που θα προσφέρει η βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών για την συγκέντρωση πληροφοριών ώστε να γίνεται σωστή λειτουργία των Δημοτικών υπηρεσιών. Οι θέσεις της Αρχής βασίζονται στην εµπειρία που αποκόµισε από το χειρισµό σχετικών αναφορών.

πηγή: myota.gr