logo


Με την προοπτική να μεταφερθούν- μεσούντος του σχολικού έτους- τμήματα του Δημοτικού Δροσιάς από το πρώην σχολικό συγκρότημα Καργάκου, όπου συστεγάζονται σήμερα με το 3ο Δημοτικό Διονύσου, στο παλιό κτήριο επί της Αργυρουπόλεως, όπου το σχολείο στεγαζόταν μέχρι πριν από 3 χρόνια, διαφωνεί με επιστολή του προς τη Δημοτική Αρχή ο ενιαίος Σύλλογος Γονέων των δυο Σχολείων. Στην επιστολή ο Σύλλογος περιγράφει μια σειρά προβλημάτων που προκύπτουν από την απόφαση για πιθανή μεταστέγαση του Δημοτικού Δροσιάς (απαράδεκτη κατάσταση του παλιού κτηρίου, ανεπαρκές για να χωρέσει τα 10 τμήματα του Δημοτικού Δροσιάς, αδόκιμη η μεταστέγαση στη μέση της σχολικής χρονιάς κ.λπ.) και οδηγούν σε επιδείνωση του σχολικού περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα ζητεί ολοκληρωμένο σχεδιασμό για σύγχρονες εγκαταστάσεις, μεταστέγαση με διαφάνεια στην αρχή και όχι στη μέση της σχολικής χρονιάς, καθώς και έλεγχο του παλιού κτηρίου τόσο από τον (πρώην) ΟΣΚ όσο και από ανεξάρτητο μηχανικό διαπιστευμένο στο ΤΕΕ. Υπενθυμίζεται πως για το σχολικό κτήριο της οδού Αργυρουπόλεως έχουν από τη νυν Δημοτική Αρχή δρομολογηθεί σειρά παρεμβάσεων με πιο πρόσφατη αυτή της ανακατασκευής του κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και της ενεργειακής αναβάθμισής του με ανοιχτό διαγωνισμό το περασμένο καλοκαίρι.

Προβλήματα ενδεχόμενης άμεσης επαναλειτουργίας σχολικού κτιρίου στην οδό Αργυρουπόλεως

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Όπως γνωρίζετε, με ομόφωνη απόφαση κοινής Γενικής Συνέλευσης των Γονέων & Κηδεμόνων των συστεγαζόμενων 1ου Δημοτικού Δροσιάς και 3ου Δημοτικού Διονύσου λειτουργούμε ως ενιαίος Σύλλογος Γονέων με ΔΣ που εκπροσωπεί γονείς με μαθητές και στα δυο συστεγαζόμενα σχολεία.

Πρόσφατα λάβαμε ενημέρωσή σας για ενδεχόμενη μετακίνηση τμημάτων του Δημοτικού Δροσιάς στο κτίριο της οδού Αργυρουπόλεως, μάλιστα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Μετά την αυτοψία μας στο χώρο του κτιρίου επί της οδού Αργυρουπόλεως αλλά και την συνεκτίμηση όλων των δεδομένων, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω ανυπέρβλητα προβλήματα που προκύπτουν από ενδεχόμενη υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης.

1. Το κτίριο επί της Αργυρουπόλεως είναι σε απολύτως απαράδεκτη κατάσταση για λειτουργία Δημοτικού Σχολείου. Επιπλέον, οι εργασίες που έχουν προδιαγραφεί ως σήμερα για αυτό, σύμφωνα με τη σχετική δημοσιευμένη έκθεση έργου, δεν είναι επαρκείς. Ακόμα κι αν υλοποιηθούν οι εργασίες που έχουν ανατεθεί σε εργολάβο έναντι συνολικής αμοιβής ~70 χιλ. ευρώ, σύμφωνα με γνωμοδότηση έμπειρου μηχανικού που λάβαμε, οι εγκαταστάσεις δεν θα καταστούν επαρκείς. Ενδεικτικά επισημαίνουμε πως οι εργασίες δεν περιλαμβάνουν μια σειρά από σοβαρές εκκρεμότητες του κτιρίου (π.χ. προβληματική ηλεκτρολογική εγκατάσταση, ανυπαρξία σκεπής, ανυπαρξία αντικεραυνικής προστασίας, ανυπαρξία χώρου πολλαπλών χρήσεων, προβλήματα υγρομονώσεων, ανυπαρξία επίπεδου και οριζόντιου χώρου γυμναστικής, ανυπαρξία χώρου γραφείων διδασκόντων, κατασκευή με πολύ παλαιό και πλέον παρωχημένο αντισεισμικό κώδικα και άλλα πολλά).
Τα θέματα αυτά είναι σε γνώση του Δήμου βάσει σειράς σχετικών εγγράφων μας με πιο πρόσφατο το από 17/12/2012 έγγραφό μας όπου έχουμε αναλύσει σειρά από εκκρεμότητες οι περισσότερες των οποίων παραμένουν ως είχαν, αν όχι σε ακόμα δυσμενέστερη κατάσταση, συνεπεία των βανδαλισμών που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στον χώρο.

2. Το έργο επισκευών του δεν έχει καν ξεκινήσει. Πιθανότατα μάλιστα αν υλοποιηθεί απομονωμένα κι όχι ενταγμένο σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό, η σχετική με αυτό δαπάνη θα αποτελέσει άσκοπη σπατάλη χρημάτων των δημοτών καθώς σύντομα θα διαπιστωθεί η ανάγκη νέων έργων στο ίδιο κτίριο, όχι απόλυτα συμβατών με το ήδη δρομολογημένο.

3. Ακόμα κι αν υλοποιηθούν όλες οι αναγκαίες εργασίες στο πλαίσιο ολοκληρωμένου σχεδιασμού, πράγμα μάλλον αδύνατο εν μέσω σχολικής χρονιάς, το κτίριο επί της Αργυρουπόλεως δεν χωράει σχολείο 10 τμημάτων όπως είναι το 1ο Δημοτικό Δροσιάς. Ελέγχεται η επάρκειά του ακόμα και για 6 τμήματα με πλήρη σύνθεση, καθώς για παράδειγμα οι τουαλέτες του και άλλοι χώροι του εμφανέστατα δεν έχουν τις προδιαγραφές για 150 μαθητές, όπως διαμορφώνεται ένα 6/θέσιο δημοτικό σχολείο με πλήρη σύνθεση τμημάτων (μέχρι 25 μαθητές ανά τμήμα).

4. Αν πραγματοποιηθεί μεταστέγαση στη μέση της σχολικής χρονιάς με τις τρέχουσες δυνάμεις των τμημάτων των σχολείων μας, αυτή η αλλαγή θα διαταράξει την ομαλή σχολική χρονιά για μαθητές, γονείς και δασκάλους καθώς:
• Περισσότεροι από 100 μαθητές θα αλλάξουν σχολικό περιβάλλον στη μέση της χρονιάς.
• Εκ των πραγμάτων δεν θα μεταφερθούν όλα τα τμήματα του 1ου Δροσιάς καθώς δεν χωράνε, άρα ορισμένα θα παραμείνουν στη Λ. Σταμάτας, υπαγόμενα όμως διοικητικά στο 1ο Δημοτικό Δροσιάς. Με ποια κριτήρια θα μπορούσε να γίνει αυτή η επιλογή; Γιατί το σχολείο να λειτουργήσει με δυο παραρτήματα σε διαφορετικές εγκαταστάσεις;
• Θα προκύψουν πρακτικά προβλήματα με αδέρφια κ.λπ. που δεν θα φοιτούν πλέον στο ίδιο κτίριο.
• Θα προκύψουν πρακτικά προβλήματα με το ολοήμερο καθώς σήμερα είναι ενιαίο και για τα δυο συστεγαζόμενα σχολεία, υπό το 1ο Δημοτικό Δροσιάς, φιλοξενώντας όμως και παιδιά του 3ου Δημοτικού Διονύσου.
• Θα προκύψουν πιθανότατα αλλαγές στην κατανομή παιδιών σε τμήματα/δασκάλους καθώς είναι απίθανο να υλοποιηθεί η αλλαγή χωρίς μεγάλες αντιδράσεις για όσους βρεθούν θιγόμενοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Με ποια κριτήρια θα υλοποιηθούν αυτές οι αλλαγές; Πώς θα αποφευχθούν μαθησιακά ζητήματα όταν διαφορετικά τμήματα βρίσκονται σε άλλο σημείο της ύλης;
• Αν γίνει ενδιαμέσως της χρονιάς αλλαγή, το καλοκαίρι θα απαιτηθεί νέα, καθώς δεν νοείται να διατηρηθεί οργανικότητα 10 τμημάτων στο 1ο Δροσιάς αν η οριστική του στέγαση έχει μόνο 6 αίθουσες διδασκαλίας, άρα θα χρειαστεί νέα μετακίνηση διδακτικού προσωπικού και μαθητών (π.χ. είτε θα μειωθεί η οργανικότητα του 1ου Δροσιάς σε 6 και θα αυξηθεί του 3ου Διονύσου, είτε θα γίνει αντιμετάθεση των εδρών των σχολείων (1ο Δροσιάς με 3ο Διονύσου), είτε θα εφαρμοστεί η παλιά δοκιμασμένη συνταγή των λύσεων ανάγκης, βάσει των οποίων στήνονται προκάτ αίθουσες ή μετατρέπονται βοηθητικοί χώροι σε αίθουσες διδασκαλίας). Σε κάθε περίπτωση θα έχουμε δυο σοβαρές ανακατανομές μέσα σε λίγους μήνες, πράγμα απαράδεκτο για τη σχολική κοινότητα.
• Ενδεχόμενη μείωση οργανικότητας θα οδηγήσει σε απώλεια μόνιμων δασκάλων από τα συστεγαζόμενα σχολεία μας με κίνδυνο διασποράς τους σε άλλα σχολεία και υποστελέχωσης των δημοτικών σχολείων μας την επόμενη χρονιά κλπ. Για ποιο λόγο να διακινδυνεύσουμε εκπαιδευτικά κενά όταν σήμερα τα έχουμε σε γενικές γραμμές καλύψει;

Όπως γίνεται αντιληπτό, η αλλαγή, ιδιαίτερα στη μέση της χρονιάς, χωρίς τον αναγκαίο προσχεδιασμό και προετοιμασία έχει δυσμενέστατες συνέπειες. Η ανάγκη για πρόσθετες σχολικές αίθουσες στον Δήμο μας και ιδιαίτερα στην περιοχή μας, αν και αδιαμφισβήτητη, δεν έχει καλυφθεί εδώ και πολλά χρόνια. Προφανώς πολύ κακώς οι Δημοτικές αρχές δεν έχουν προχωρήσει έγκαιρα στις (ανα)κατασκευές σχολικών κτιρίων, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες, τόσο σε χωρητικότητα όσο και σε προδιαγραφές. Αυτές όμως οι καθυστερήσεις δεν δικαιολογούν τώρα πρόχειρες αποφάσεις όπως η ενδεχόμενη άτακτη μεταφορά μέρος των 15 τμημάτων των συστεγαζόμενων σχολείων μας σε ένα κτίριο καταφανώς χειρότερο από αυτό που σήμερα χρησιμοποιείται, εις βάρος των παιδιών, των δασκάλων και των γονέων, με μόνο στόχο την θεραπεία διοικητικών εκκρεμοτήτων προηγούμενων περιόδων.

Ζητούμε λοιπόν:

1. Ολοκληρωμένο σχεδιασμό ώστε στην οδό Αργυρουπόλεως να έχουμε σύντομα σύγχρονες εγκαταστάσεις με πλήρη επάρκεια για τη στέγαση 6/θέσιου δημοτικού σχολείο σύμφωνα με όλες τις προδιαγραφές που προβλέπονται από τη νομοθεσία και την κοινή λογική.

2. Εφόσον το (1) δρομολογηθεί, να γίνει σχεδιασμός ως προς το πώς θα γίνει η ανακατανομή μαθητών και σχολικών μονάδων και σε κάθε περίπτωση η μετάβαση να γίνει σε έναρξη σχολικού έτους με διαφανείς διαδικασίες κι όχι εν μέσω σχολικής χρονιάς υπό αδιαφανή κριτήρια.

3. Σε κάθε περίπτωση πριν την ολοκλήρωση της μετάβασης, αφού ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του κτιρίου στην Αργυροπόλεως, να διενεργηθεί έλεγχος τόσο από την Σχολικά Κτίρια Α.Ε. (πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) όσο και από ανεξάρτητο έμπειρο διαπιστευμένο από το ΤΕΕ μηχανικό, ώστε να πιστοποιηθεί ότι το κτίριο είναι από όλες τις πλευρές εντάξει.

Όπως γνωρίζετε οι γονείς είμαστε διαρκώς δίπλα σε όλους τους αρμόδιους για τη λειτουργία των σχολείων, υποστηρίζουμε εμπράκτως εθελοντικά οτιδήποτε χρειάζεται, παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, συχνά συμπληρώνοντας αυτά που θα όφειλε ο Δήμος δια των υπηρεσιών του να καλύπτει. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε την επιδείνωση του σχολικού περιβάλλοντος ή τη διαταραχή της σχολικής ζωής, πόσο μάλλον το να διακινδυνεύσουμε την υγεία ή την ασφάλεια των παιδιών μας με την μεταφορά τους σε ένα σχολικό κτίριο πολύ χειρότερο από το σημερινό.
Εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου μας
Ο Πρόεδρος
Σεραφείμ Κοτρώτσος
Η Γραμματέας
Αιμιλία Πανταζή