logo


Ο Μ. Γεροντής, μαθητής από το ΕΠΑΛ Διονύσου Ο ΖΗΝΩΝ, και οι Μ. Κολλάρου και Γ. Ροντογιάννης από το Λύκειο Κρυονερίου θριάμβευσαν στις εργασίες της δεύτερης για την πόλη μας προσομοίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι δυο πρώτοι αναδείχθηκαν ως οι καλύτεροι ευρωβουλευτές και ο τρίτος ως καλύτερος δημοσιογράφος της εκδήλωσης, και μετά από πρόσκληση του ευρωβουλευτή Γ. Γραμματικάκη θα ταξιδέψουν- οι ίδιοι και οι καθηγητές τους- στις Βρυξέλλες, με έξοδα του Ευρωκοινοβουλίου, για να επισκεφτούν εκεί, το θεσμό που προσομοίωσαν εδώ. Η εκδήλωση οργανώθηκε σε συνεργασία του Δήμου Διονύσου με το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων – Ι.Ε.Κ.Ε.Θ και θέμα συζήτησης είχε την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

photo-282

Είναι χαρακτηριστικό πως στην επιστολή χαιρετισμού του ο ακαδημαϊκός, επιστήμονας, συγγραφέας και ευρωβουλευτής, εκλεγμένος στην Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το ΠΟΤΑΜΙ Γ. Γραμματικάκης, προσφώνησε τους μαθητές “αγαπητούς συναδέλφους”, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προσομοίωσης του μοναδικού άμεσα εκλεγμένου συλλογικού οργάνου της Ευρώπης, και μάλιστα με ευαίσθητο και επίκαιρο θέμα, μια που η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζει αστοχίες και αδυναμίες μέσα σε ένα σκηνικό που προσδιορίζεται από οικονομική και προσφυγική κρίση. Ο κ. Γραμματικάκης δεν παρέλειψε στην επιστολή του να συγχαρεί τόσο το Δήμο για την πρωτοβουλία αυτή, όσο και το Ι.Ε.Κ.Ε.Θ., του οποίου η ύπαρξη είναι, όπως τόνισε, πλεονέκτημα για τη χώρα.

photo 1-44

Τις εργασίες τής προσομοίωσης, που ξεκίνησε στο Πολιτιστικό του Αγ. Στεφάνου χθες Σάββατο 16 Ιανουαρίου, χαιρέτισε από πλευράς Δήμου ο Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Η. Υφαντής, αντί της δημοτικής συμβούλου Ε. Καγιαλή που αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας. Ο κ. Υφαντής χαρακτήρισε την προσομοίωση “πρωτοπόρα και καινοτομική διαδικασία εκπαίδευσης και ωρίμανσης” και απευθυνόμενος στα παιδιά προσέθεσε: “Συντομότερα απ’ όσο φαντάζεστε, θα πάρετε τις τύχες της χώρας στα χέρια σας, κατά συνέπεια ό, τι συμβάλλει στην καλύτερη προετοιμασία σας, είναι σημαντικότατο. Ελπίζω να συνεχιστεί αυτή η διοργάνωση και στο μέλλον ως θεσμός του Δήμου” κατέληξε ο Αντιδήμαρχος και συνέδεσε τους στόχους του στρατηγικού σχεδιασμού για την πόλη με την “επένδυση στα παιδιά και στους εφήβους”.

Εκπροσωπώντας όλα τα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου και τις χώρες της Ε.Ε., οι 34 μαθητές από 4 Λύκεια της πόλης- Διονύσου, Δροσιάς, Κρυονερίου και ΕΠΑΛ- ανέπτυξαν τον προβληματισμό τους, ενώ 3 συμμαθητές τους κατέγραφαν, φωτογράφιζαν, ανέβαζαν κείμενα στη διαδικτυακή εφημερίδα που στήθηκε για τις ανάγκες της προσομοίωσης και ενημέρωναν ηλεκτρονικά για την πορεία των εργασιών.

photo 3-30

Η τελετή λήξης και η απονομή των επαίνων και βραβείων- με τις ψήφους των παιδιών όχι μόνο στους καλύτερους ομιλητές, αλλά και στους πιο… καλοντυμένους, τους πιο… είρωνες, τους πιο καλλίφωνους, τους πιο… ωραία κοιμώμενους- έγινε σήμερα Κυριακή 17 Ιανουαρίου το μεσημέρι στο Πολιτιστικό τού Κρυονερίου από τον κ. Υφαντή, με συγχαρητήρια στους μαθητές, στους γονείς τους και στους καθηγητές και με ανανέωση τού ραντεβού για την επόμενη προσομοίωση.

photo-283