logo


Κατατέθηκε στο Δήμο χθες, Τρίτη 12 Ιανουαρίου, το υπόμνημα του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Διονύσου, με θέμα την σφάλεια και φύλαξη της περιοχής. Το υπόμνημα, υπενθυμίζεται, αποτελεί την πρώτη από τις παρεμβάσεις που αποφασίσθηκαν στη διάρκεια της πρόσφατης διευρυμένης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου για το ίδιο θέμα, μετά και από την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κλοπών και ληστειών σε όλο το Δήμο. Στο υπόμνημα, το οποίο απευθύνεται στο Δήμαρχο Δ. Ζαμάνη, στον τοπικό Αντιδήμαρχο Ευ. Λυρούδια και στον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Τ. Μπάση, ο Σύλλογος ζητεί τη λήψη άμεσων μέτρων από το Δήμο, τόσο βραχυπρόθεσμων, όσο και μακροπρόθεσμων, ενώ τονίζει τη συμπαράσταση των κατοίκων στην κοινή αυτή προσπάθεια:

Προς τον κ. Διονύσιο Ζαμάνη Δήμαρχο Διονύσου
Κοινοπ: κ. Ε. Λυρούδια Αντιδήμαρχο Διονύσου
κ. Α. Μπάση Πρόεδρο Δ.Κ. Διονύσου

ΘΕΜΑ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΦΥΛΑΞΗ Δ.Κ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Όπως γνωρίζετε ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διονύσου με την επιστολή του της 16.06.2015 με αριθμό πρωτοκ. 17001, είχε επισημάνει το σοβαρό πρόβλημα της ασφάλειας στην Δ.Κ. Διονύσου και είχε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα μπορούσε να πάρει ο Δήμος με δικά του μέσα και ανθρώπινο δυναμικό για να αντιμετωπίσει και αποτρέψει κατά το δυνατόν το πρόβλημα. Στη συγκεκριμένη επιστολή προτείνετο επίσης, ότι το οποιοδήποτε πλάνο ασφαλείας που θα αποφασιζόταν τελικώς από το Δήμο Διονύσου, πιθανόν να ξεκινούσε καταρχήν πιλοτικά για ένα εξάμηνο και ενδεχομένως σε συνεργασία και με εθελοντικούς συλλόγους της περιοχής μας, προκειμένου να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του, πριν μονιμοποιηθεί, μετά από την σχετική βελτίωση και διόρθωσή του.

Μετά τη παρέλευση πλέον των έξι μηνών, δυστυχώς οι Δημοτικές Αρχές δεν πήραν κανένα μέτρο προς την κατεύθυνση αυτή. Εν τω μεταξύ το πρόβλημα αυτό έχει οξυνθεί σε υπέρτατο βαθμό, με καθημερινά πλέον κρούσματα ληστειών και κλοπών, γεγονός που έχει ενσπείρει μεγάλο φόβο και ανασφάλεια στους συμπολίτες μας, οι οποίοι ανησυχούν για την σωματική ακεραιότητα, την δική τους και των οικογενειών τους, αλλά και την καταστροφή της περιουσίας τους.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι περιπολίες των Αστυνομικών Αρχών, οι οποίες είναι επιφορτισμένες με την αστυνόμευση και ασφάλεια των πολιτών, λιγοστεύουν συνεχώς, επειδή αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, λόγω έλλειψης πόρων και μέσων.

Μετά την επιδείνωση της κατάστασης αυτής ο Εξωραϊστικός Σύλλογος, μέσω του Προέδρου του, επανέφερε και πάλι το θέμα της ασφάλειας στο Δ.Σ. Διονύσου της 29.12.2015.

Στη συγκεκριμένη παρέμβαση τονίσθηκε ότι, κατά την άποψη του Συλλόγου, υπάρχει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο (άρθρο 25, παρ.14 του Ν.1828/1989-ΦΕΚ 2, τεύχος Α), με βάση το οποίο ο Δήμος μπορεί να επιβάλλει μικρό δυνητικό τέλος στους πολίτες, προκειμένου να μπορέσει να προσλάβει κάποια εταιρία φύλαξης, εφόσον ο Δήμος αδυνατεί να χρησιμοποιήσει τα υφιστάμενα δικά του μέσα και ανθρώπινο δυναμικό.

Η ασφάλεια του πολίτη είναι κοινωνικό αγαθό και το τέλος αυτό είναι πλήρως ανταποδοτικό, με την έννοια ότι παρέχει τη συγκεκριμένη υπηρεσία στο πολίτη. Επίσης ο Δήμος θα μπορούσε να αναζητήσει πετυχημένες πρακτικές που εφαρμόζουν άλλοι Δήμοι, προκειμένου να αντιμετωπίσει το θέμα της ασφάλειας.

Στο συγκεκριμένο Δ.Σ. ζητήθηκε από το Σύλλογο, ο Δήμος να ενεργήσει άμεσα, λόγω της μεγάλης πλέον επικινδυνότητος του προβλήματος.

Δυστυχώς κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων το φαινόμενο των ληστειών και κλοπών οξύνθηκε ακόμη περισσότερο. Για το λόγο αυτό ο Σύλλογος πήρε και πάλι την πρωτοβουλία, λόγω του επείγοντος του θέματος, να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη συμπολιτών μας στις 08.01.2016, στο Κοινοτικό Κατάστημα της Δ.Κ. Διονύσου, παρουσία του Αντιδημάρχου Διονύσου κ. Ευαγ. Λυρούδια, του Πρόεδρου του Δ.Κ. Διονύσου κ. Αν. Μπάση και του συμπολίτη μας Δημ. Συμβούλου Διονύσου κ. Γιαν. Φωτάκη, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και να ακουστούν ιδέες και προτάσεις για την επίλυσή του.

Κατά τη συζήτηση αυτή οι συμπολίτες μας επεσήμαναν μεταξύ των άλλων την ανάγκη λήψης συμπληρωματικών, προς τις Αστυνομικές Αρχές, μέτρων ασφαλείας, μέσω χρησιμοποίησης εξωτερικής εταιρείας φύλαξης, με τον έλεγχο και τον συντονισμό της, βεβαίως, από τις αρμόδιες Δημοτικές Αρχές, την επιβολή του πρόσθετου τέλους, την χρησιμοποίηση εθελοντικών ομάδων συμπολιτών μας και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δημοσιότητα στο θέμα για την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση όλων μας. Ιδιαιτέρως επισημάνθηκε από τους συμμετέχοντες το γεγονός ότι ο Δήμος πρέπει να κινηθεί άμεσα, τόσο με βραχυπρόθεσμα, όσο και με μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.

Κύριε Δήμαρχε,

Η ασφάλεια είναι ένα από τα βασικά κοινωνικά αγαθά που έχει υποχρέωση η Πολιτεία, μέσω των Αστυνομικών Αρχών να παρέχει στους πολίτες της. Συγχρόνως όμως και οι Δημοτικές Αρχές έχουν υποχρέωση μόνιμης μέριμνας, αφού αυτό δεν παύει να αποτελεί συγχρόνως και ένα σημαντικό τοπικό πρόβλημα. Για το λόγο αυτό, παρακαλείστε, λόγω του επείγοντος, όπως ενεργήσετε ΕΣΠΕΥΣΜΕΝΑ, προκειμένου να ξεκινήσει ΑΜΕΣΑ η λύση του.

Ο Σύλλογός μας, αλλά και όλοι οι ενεργοί συμπολίτες μας, θα είναι αρωγοί σας στην κοινή αυτή προσπάθεια.

Περιμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας.

Διόνυσος 12.01.2016

Με τιμή
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Κ. Μπομπής