logo


Η τελευταία για το 2015 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη 29 Δεκεμβρίου στις 6 το βράδυ, με 10 θέματα στην Ημερήσια Διάταξη. Το πρώτο από αυτά, η αναμόρφωση του Προϋπολογισμού, οδήγησε ουσιαστικά στη διεξαγωγή συνεδρίασης στην εκπνοή του έτους, μια που έτσι κλείνουν οι εκκρεμότητες της φετινής οικονομικής χρήσης.

Όσον αφορά στη συνέχιση λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας, υπενθυμίζεται πως- σύμφωνα με την εισήγηση- στο Δήμο Διονύσου φιλοξενούνται πολύ σημαντικές ∆ομές Κοινωνικής Οικονομίας, των οποίων οι δράσεις έχουν αμιγώς ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και προσφέρουν σημαντικό έργο σε συμπολίτες μας που έχουν, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, ανάγκη από ουσιαστική ανθρώπινη υποστήριξη και καθοδήγηση.
Ανάμεσά τους το Γραφείο ∆ιαμεσολάβησης το οποίο παρέχει πληροφόρηση σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες για την αντιμετώπιση της φτώχειας, ενώ παράλληλα διευκολύνει την επικοινωνία των ωφελουμένων με τους κρατικούς φορείς σε θέματα που αφορούν την υγεία και την εργασία τους.
Επίσης, η Τράπεζα Χρόνου παρέχει τη δυνατότητα, σε όσους το επιθυμούν, να συναλλάσσονται μεταξύ τους για τις ανταλλαγές αγαθών και υπηρεσιών, χρησιμοποιώντας μονάδες εναλλακτικού συστήματος.
Οι παραπάνω δομές λειτουργούν και φιλοξενούνται με μεγάλη επιτυχία στο ∆ήμο μας, σε συνέργεια με τις κοινωνικές δομές που φιλοξενούνται σε όμορους ∆ήμους όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Συσσίτιο του ∆ήμου Μαραθώνα, και το Κοινωνικό Φαρμακείο και το ∆ημοτικό Λαχανόκηπο του ∆ήμου Ωρωπού, στο πλαίσιο του ίδιου εταιρικού σχήματος με συντονιστή τη Λαογραφική Εταιρεία Βαρνάβα ∆ήμου Μαραθώνα.
Επιπλέον, υποβοηθούν και συνεργάζονται με τις υπηρεσίες του ∆ήμου μας, το Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Αθλητισμού, τη Συμβουλευτική & Ψυχολογική Υπηρεσία, το Αυτοτελές Τμήμα ∆ιαβούλευσης & Εθελοντισμού κ.ά.
Η εισήγηση, όπως έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον Αντιδήμαρχο Η. Υφαντή, προτείνει αφενός τη συνέχιση λειτουργίας των παραπάνω Δομών και τη χρηματοδότησή τους από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος ∆ημοσίων Επενδύσεων με συντονιστή τη Λαογραφική Εταιρεία Βαρνάβα ∆ήμου Μαραθώνα, στους ∆ήμους Μαραθώνα, Ωρωπού και ∆ιονύσου από 1.1-30.6.2016 και αφετέρου τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης για την υλοποίηση του Σχεδίου ∆ράσης που αφορά στη συνέχιση της λειτουργίας των Δομών αυτών για την ίδια χρονική περίοδο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επιπλέον, παρουσιάζουν και τα θέματα που έρχονται με εισήγηση της ίδιας Αντιδημαρχίας, για την ίδρυση Κέντρου Μελέτης του Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού (ΚΜΜ&ΠΕ), αλλά και τη δημιουργία Ψυχοπαιδαγωγικού Κέντρου του Δήμου.

Στην εισήγησή του ο κ. Υφαντής υπενθυμίζει πως στο Δήμο Διονύσου σε τρεις από τις 7 Δημοτικές Κοινότητες- Αγ. Στέφανο, Δροσιά, Κρυονέρι- εντοπίζονται βαθιές ρίζες με αναγωγή στον μικρασιατικό και ποντιακό ελληνισμό. Οι πρώτοι Μικρασιάτες, Πόντιοι και Κωνσταντινουπολίτες, έφθασαν εδώ στις αρχές του 20ού αιώνα, ενώ σήμερα κάτοικοι με μικρασιατική και ποντιακή καταγωγή βρίσκονται σε όλες τις περιοχές της πόλης, όπου συλλογικές οντότητες (πολιτιστικοί σύλλογοι και σωματεία) αλλά και μεμονωμένοι πολίτες ή άτυπες ομάδες συντηρούν τη μνήμη και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία αυτού του τμήματος του ελληνισμού.
Σύμφωνα με την εισήγηση, το Κέντρο που σχεδιάζει να ιδρύσει ο Δήμος Διονύσου θα δίνει έμφαση στην ιστορική πορεία των Μικρασιατών και Ποντίων Ελλήνων από την εγκατάσταση τους στην περιοχή μέχρι σήμερα και θα αποτυπώνει τη δυναμική της μικρασιατικής και ποντιακής παρουσίας στην τοπική κοινωνία.
Στην αρχική του μορφή το ΚΜΜ&ΠΕ θα έχει τη μορφή μικρού εντευκτηρίου με συμβατική και ψηφιακή βιβλιοθήκη, συλλογή φωτογραφιών και αναγνωστήριο – σπουδαστήριο. Σταδιακά θα αναπτυχθεί με εμπλουτισμό του υλικού και συστηματική καταγραφή, επεξεργασία και μελέτη αρχειακού υλικού και ιστορικών πηγών.

Ανάλογο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δημιουργία Ψυχοπαιδαγωγικού Κέντρου, όπου- σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Συμβουλευτικής Υπηρεσίας του Δήμου- θα αντιμετωπίζονται, μεταξύ άλλων, μαθησιακές δυσκολίες, αναπτυξιακές και ψυχοσυναισθηματικές διαταραχές, δυσκολίες προσαρμογής παιδιών και εφήβων, ενώ θα παρέχεται συμβουλευτική γονέων και οικογενειακή θεραπεία. Στην εισήγηση, επιπλέον, τονίζεται ρητά πως “οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και δεν θα επιβαρύνεται οικονομικά ο ασφαλισμένος. Δεν επιφέρει καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς. Ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη οι δημότες θα εξυπηρετούνται δωρεάν, παροχή που αποτελεί σημαντική Κοινωνική Προσφορά του Δήμου προς τους Δημότες του”.

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ 1ο: 8η Αναμόρφωση Προϋπολογισμού ο.ε 2015. ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΑΝΤΙ∆ΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑ ΣΤΕΛΛΑ-ΣΟΦΙΑ.
ΘΕΜΑ 2ο: Χορήγηση θέσης στάθμευσης Α.Μ.Ε.Α επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου 38 στη ∆.Ε Άνοιξης. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΤΙ∆ΗΜΑΡΧΟΣ ΛΥΡΟΥ∆ΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ.
ΘΕΜΑ 3ο: Εξέταση ενστάσεων κατά της υπ’ αριθ 218/2014 απόφασης ∆ημοτικού Συμβουλίου περί τροποποιήσεως υψομέτρων σε τμήματα οδών Ευξείνου Πόντου, Ξούθου και Σκουφά. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΤΙ∆ΗΜΑΡΧΟΣ ΛΥΡΟΥ∆ΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ.
ΘΕΜΑ 4ο: ∆έσμευση εκτάσεων για τα αντλιοστάσια Α/Σ1,Α/Σ2,Α/Σ3 και Α/Σ4 της μελέτης του έργου Μελέτη εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στις περιοχές Αγ.Παρασκευής-Φασίδερι-Αγ.Αγγέλων ∆.Κ Άνοιξης. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΤΙ∆ΗΜΑΡΧΟΣ ΛΥΡΟΥ∆ΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ .
ΘΕΜΑ 5ο: Συνέχιση λειτουργίας Κοινωνικών ∆ομών Άμεσης αντιμετώπισης της Φτώχειας στο ∆ήμο ∆ιονύσου και σύναψη προγραμματικής σύμβασης ∆ήμων Μαραθώνα, Ωρωπού, ∆ιονύσου και Λαογραφικής Εταιρείας Βαρνάβα ∆ήμου Μαραθώνα. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΤΙ∆ΗΜΑΡΧΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ ΗΛΙΑΣ.
ΘΕΜΑ 6ο: ∆ημιουργία Κέντρου Μελέτης του Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού (ΚΜΜ&ΠΕ) στο ∆ήμο ∆ιονύσου. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΤΙ∆ΗΜΑΡΧΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ ΗΛΙΑΣ.
ΘΕΜΑ 7ο: ∆ημιουργία Ψυχοπαιδαγωγικού Κέντρου ∆ήμου ∆ιονύσου. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΤΙ∆ΗΜΑΡΧΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ ΗΛΙΑΣ.
ΘΕΜΑ 8ο: Έγκριση της αριθ. 106/10-12-2015 απόφασης του ∆.Σ του Ν.Π.∆.∆ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΠΑΙ∆ΕΙΑ ∆ΗΜΟΥ ∆ΙΟΝΥΣΟΥ Η ΕΣΤΙΑ περί «∆’ Αναμόρφωσης προϋπολογισμού οε 2015. ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΑΝΤΙ∆ΗΜΑΡΧΟΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ.
ΘΕΜΑ 9ο: Έγκριση της αριθ. 105/10-12-2015 απόφασης του ∆.Σ του Ν.Π.∆.∆ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΠΑΙ∆ΕΙΑ ∆ΗΜΟΥ ∆ΙΟΝΥΣΟΥ Η ΕΣΤΙΑ με θέμα «Λήψη απόφασης για την έγκριση του ισολογισμού του Ν.Π ΚΟΙ.Π.Α.Π Η ΕΣΤΙΑ και της αντίστοιχης έκθεσης του ορκωτού λογιστή της διαχειριστικής περιόδου από 1-1-2014 εως 31-12-2014». ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΑΝΤΙ∆ΗΜΑΡΧΟΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ.
ΘΕΜΑ 10ο: Έγκριση απόφασης της Επιτροπής Εκτίμησης και Υπολογισμού Οικονομικής Ενίσχυσης Πληγέντων από θεομηνίες για την αποζημίωση των πληγέντων από την βροχόπτωση της 15ης/6/2014 και της 16ης/9/2014. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΤΙ∆ΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΚΜΟΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ.