logo


Κατά πλειοψηφία- όπως άλλωστε είθισται- εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός και το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης (ΟΠΔ) του Δήμου Διονύσου για το 2016, ύψους 52.865.664,09, στην προχθεσινή (15/12) ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία κινδύνευσε σοβαρά να μην πραγματοποιηθεί:
Σαράντα πέντε λεπτά μετά από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης (6 μ.μ.), και μετά από μαραθώνιο τηλεφωνημάτων, είχαν προσέλθει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου 17 από τα 24 μέλη της Δημοτικής Αρχής, με τις πολλές απουσίες να οφείλονται είτε σε ασθένεια είτε σε υποχρεώσεις, για τις περισσότερες των οποίων το Προεδρείο είχε ενημερωθεί εγκαίρως. Στο μεταξύ η μείζων μειοψηφία δεν είχε εμφανιστεί, η Νέα Πνοή για το Διόνυσο παρέμενε εκτός αιθούσης εξετάζοντας τα δεδομένα, ενώ η Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου και η Λαϊκή Συσπείρωση δήλωναν πως η αντιμετώπιση των προβλημάτων του Δήμου χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση από την κατ’ εξακολούθηση αποχή των μειοψηφιών και παρέμεναν στις θέσεις τους, διαμαρτυρόμενες παράλληλα για την πρακτική της Διοίκησης. Μαζί τους παρών δήλωνε και ο ανεξάρτητος Δ. Ράικος.

photo 2-36

Η συνεδρίαση, την οποία παρακολούθησε και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μ. Χρηστάκης, ξεκίνησε με την έλευση του Π. Χρονόπουλου για τη Δημοτική Αρχή, οπότε και η Νέα Πνοή προσήλθε κανονικά, ενώ λίγο αργότερα εμφανίστηκαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ενωτικής Πρωτοβουλίας.

Οικονομική ευρωστία αλλά χαμηλή εκτέλεση στο Τεχνικό Πρόγραμμα
Ο Προϋπολογισμός, όπως είχε διαμορφωθεί από τις Οικονομικές Υπηρεσίες, και μετά από την έγκρισή του από το Παρατηρητήριο, εμφανίζεται ισοσκελισμένος στα 52.865.664,09 ευρώ, με 2 εκατομμύρια ευρώ να αντιστοιχούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2016. Τα ταμειακά διαθέσιμα σήμερα ανέρχονται σε περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι δανειακές υποχρεώσεις σε συνολικά 2 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι ο Δήμος Διονύσου παρουσιάζει οικονομική ευρωστία, με το επιπλέον δεδομένο πως, όπως τόνισε στην τοποθέτησή της η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Στ. Μαγγίνα, το ποσοστό εισπραξιμότητας των εσόδων που χειρίζεται ο Δήμος (σ.σ. πρόκειται για όσα δεν περιλαμβάνονται σε διάφορες επιχορηγήσεις, εξαιρετικά αβέβαιες στην παρούσα οικονομική κρίση) ανέρχεται στο 85%. Εντούτοις, όσον αφορά στην εκτέλεση του Τεχνικού Προγράμματος του 2015 από ίδιους πόρους ύψους 3,3 εκατομμυρίων ευρώ, το ποσοστό εμφανίζεται εξαιρετικά χαμηλό- μόλις 10% περίπου. Το σημείο άλλωστε αυτό- καθώς και την έλλειψη κοινωνικής πολιτικής, όπως υποστήριξαν- ανέδειξαν οι παρατάξεις της μειοψηφίας ως την κυριότερη διαφωνία τους με τον Προϋπολογισμό.

Γ. Καλαφατέλης: «Η καθημερινότητα μάρτυς της ανυπαρξίας σας»

kalaf
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ήταν ιδιαιτέρως επικριτικός για το δεύτερο αυτό Προϋπολογισμό, που καταρτίζει η Δημοτική Αρχή: “Περιμέναμε πέρυσι πως ο φετινός Προϋπολογισμός θα διακρινόταν από ρεαλισμό, σύνεση και διαφάνεια, δρομολογώντας νέα έργα, κυρίως στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Βλέπουμε όμως πως κοινωνική ευαισθησία δεν υπάρχει, μια που από τα σχεδόν 53 εκατομμύρια, μόνο οι 202.000 ευρώ πηγαίνουν στην ενίσχυση των κοινωνικών δομών, ενώ και η εξαγγελία του περασμένου Φεβρουαρίου για μείωση των τελών στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί”, τόνισε χαρακτηριστικά. Όσοι για την καθημερινότητα, “αυτή γίνεται μάρτυς της απραξίας σας. Τι άλλαξε προς το καλύτερο; Από την ημέρα της λογοδοσίας της Διοίκησης, τίποτα δεν έχει γίνει. Πορεύεστε χωρίς όραμα, χωρίς κατεύθυνση, χωρίς ρεαλισμό, χωρίς στόχρυση και κοινωνική ευαισθησία”, κατέληξε ο κ. Καλαφατέλης.

Π. Μπιτάκος: «Ασκείτε και πάλι διαχειριστική πολιτική»

bitakos1
Ο Προϋπολογισμός είναι εργαλείο πολιτικής βούλησης για την εφαρμογή προγραμμάτων και δεσμεύσεων, που δείχνουν το στίγμα, την πορεία και το όραμα της Διοίκησης, είπε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Νέας Πνοής για το Διόνυσο: “Το φουσκωμένο Τεχνικό Πρόγραμμα που χωράει τα πάντα, συμπαρασύρει φέτος και τον Προϋπολογισμό. Επιπλέον οι εκτιμήσεις σας για τα έσοδα και τα έξοδα δείχνουν πως δεν είστε σε θέση να χαράξετε στρατηγική με στόχευση, προτεραιότητες και ιεράρχηση δράσεων. Τέλος, με δική σας ευθύνη δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη ο θεσμός της Επιτροπής Διαβούλευσης, ώστε να συζητηθεί και εκεί- όπως προβλέπεται- ο Προϋπολογισμός. Είστε μια υπηρεσιακή διοίκηση διαχείρισης, και μάλιστα με λάθος τρόπο, της καθημερινότητας του δημότη” υπογράμμισε ο κ. Μπιτάκος.

Σπ. Σπηλιώτης: «Πολιτική η διαφωνία μας»

spiliotis
Ο δρόμος για μια Διοίκηση που θέλει να λειτουργεί δημοκρατικά και με διαφάνεια είναι δύσκολος. Απαιτείται γι’ αυτό σχεδιασμός, φιλοδοξία και διεκδίκηση, είπε από την παλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της Δημοκρατικής Ανατροπής Διονύσου.
Ο κ. Σπηλιώτης επεσήμανε επιπλέον την αδυναμία του Δήμου να υλοποιήσει επενδύσεις κατά το τρέχον έτος, προσθέτοντας πως από τον Προϋπολογισμό του 2016 απουσιάζει ο σχεδιασμός, και ο μεσο- και μακροπρόθεσμος προγραμματισμός δράσης: “Μία από τα ίδια, ίδια δεδομένα για την άσκηση της ίδιας πολιτικής”, κατέληξε χαρακτηριστικά. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ο κ. Σπηλιώτης για την μελέτη του Προϋπολογισμού προσέτρεξε στις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου, με αποτέλεσμα να θέσει μία και μόνο διευκρινιστική ερώτηση πριν από την τοποθέτησή του.

Ζ. Σώκου: «Εξυπηρετείτε την κυβερνητική πολιτική»

sokou
Κατ’ εικόνα και ομοίωση του κρατικού, χαρακτήρισε το δημοτικό Προϋπολογισμό η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, προσθέτοντας πως ο Δήμος πάντα συμφωνεί με τις κυβερνητικές επιλογές, χωρίς καμία αντίδραση για όσα επιβάλλονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η κ. Σώκου έδωσε, επιπλέον, άλλη διάσταση στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής: “Όσα κάνετε μέχρι σήμερα είναι ελεημοσύνη. Πραγματική κοινωνική πολιτική θα ήταν ο σχεδιασμός για πλήρη αντιπλημμυρική, αντισεισμική και αντιπυρική προστασία. Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στον Προϋπολογισμό, που επίσης δείχνει ότι έργα πνοής θα γίνουν, μόνο αν υπάρχει το ΕΣΠΑ και η ανταποδοτικότητα από τους πολίτες. Θέση μας είναι: Μείωση τελών, φόρων και τροφείων και διεκδίκηση από την πολιτεία για την κάλυψη 100% όλων των αναγκών των πολιτών”.

Δ. Ράικος: «Θα τον ψηφίσω αλλά…»

raikos1
Στο Κρυονέρι που εισφέρει το 20% επί των εσόδων από τα τέλη, αλλά απουσιάζει παντελώς από τη λίστα με τις επενδύσεις, αναφέρθηκε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, προσθέτοντας πως οι Προϋπολογισμοί συνήθως εκτελούνται κατά το ήμισυ: “Αντιπολίτευση δεν θέλω να κάνω και θα τον ψηφίσω”, είπε χαρακτηριστικά.

Στ. Μαγγίνα: «Εκτέλεση κατά 85% στα έσοδα»

photo 2-39
Με μία και μόνο επισήμανση επέστρεψε ο Προϋπολογισμός από τον έλεγχο του Παρατηρητηρίου, είπε από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Στ. Μαγγίνα, δίνοντας τα εύσημα στις Οικονομικές Υπηρεσίες και τη Διευθύντριά τους Β. Φλώρου, η οποία εξάλλου δέχθηκε τα συγχαρητήρια όλων των παρατάξεων. Η κ. Μαγγίνα επιπλέον απαντώντας στις πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις που έθεσε η μείζων μειοψηφία, την κατηγόρησε πως περίμενε τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, μια που στην Οικονομική Επιτροπή, όταν συζητείτο το σχέδιο του Προϋπολογισμού, είχε δηλώσει “αδιάβαστη”. Η Αντιδήμαρχος υπογράμμισε τη μεγάλη καθυστέρηση- και τη μείωση- στη ροή των θεσμοθετημένων πόρων από την πολιτεία προς το Δήμο, ενώ “έδειξε” πως ο περσινός προϋπολογισμός εκτελέστηκε κατά περίπου 85% στα έσοδα. Επιπλέον ανήγγειλε πως σύντομα θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο ο ενιαίος Κανονισμός λειτουργίας των Κοιμητηρίων της πόλης, καθώς και η πρόταση για τη μείωση των δημοτικών τελών, μια που ο Δήμος αυξάνει τα έσοδά του με την διεύρυνση της φορολογητέας ύλης που επί χρόνια διέφευγε.

Δ. Ζαμάνης: «Για ποιο πράγμα κατηγορούμαστε;»

zam
Η πιο ρεαλιστική τοποθέτηση σήμερα για τον Προϋπολογισμό ήταν της κ. Σώκου, παρόλο που δεν συμφωνώ μαζί της πολιτικά, είπε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Διονύσου: «Κατηγορούμαστε για φαραωνικό, αλλά και για διαχειριστικό Προϋπολογισμό. Αυτές είναι έννοιες ασύμβατες μεταξύ τους. Ο Προϋπολογισμός για το 2016 ακολουθεί κατά γράμμα τις απαιτήσεις του Παρατηρητηρίου, από το οποίο δεν μπορούμε να ξεφύγουμε, αλλά ούτε και να υποκαταστήσουμε το κράτος. Κατηγορούμαστε επειδή δεν εκτελέσαμε έργα- ναι, αλλά επειδή δεν είχαν εκταμιευθεί τα χρήματα. Ας μην λησμονούμε πως για ένα χρόνο το ΕΣΠΑ ήταν παγωμένο. Κατηγορούμαστε πως αυξάνουμε το κονδύλι για τις δημοσιεύσεις- ενώ μέχρι τώρα κατηγορούμασταν πως δεν δημοσιεύουμε τίποτα. Κατηγορούμαστε, τέλος, για κοινωνική αδιαφορία, όταν μέσα στο 2015 στήσαμε σειρά νέων κοινωνικών δομών, τις οποίες ενισχύουμε, ενώ παράλληλα ιεραρχούμε την υλοποίηση έργων. Σας επισημαίνω πως πάνω από το 70% των έργων που υλοποιήθηκαν από ίδιους πόρους μέσα στο ’15, αφορούν στο σύνολο του Δήμου», υπογράμμισε στη δική του τοοθέτηση ο κ. Ζαμάνης.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016

ΕΣΟ∆Α 52.865.664,09
Τακτικά Έσοδα 12.801.781,69
Έκτακτα Έσοδα 13.770.319,52
Έσοδα ΠΟΕ που βεβαιώνονται για πρώτη φορά 2.490.200,00
Εισπράξεις από δάνεια και απαιτήσεις από ΠΟΕ 6.114.096,11
Εισπράξεις υπέρ του ∆ημοσίου και τρίτων και επιστροφές χρημάτων 4.548.505,42
Χρηματικό Υπόλοιπο 13.140.761,35

ΕΞΟ∆Α 52.865.664,09
Έξοδα χρήση19.884.194,69
Επενδύσεις 22.110.083,74
Προβλέψεις ΠΟΕ – Λοιπές αποδόσεις 10.631.061,21
Αποθεματικό 240.324,45

Στα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνεται και το Τεχνικό Πρόγραμμα, στο κομμάτι του που υλοποιείται από ίδιους πόρους, ύψους 2 εκατ. ευρώ. Τα έργα, πάντως, που προβλέπονται, αναμένεται να αυξηθούν, μια που από τις μεγάλες εκπτώσεις που προσφέρουν οι ανάδοχοι, εξοικονομούνται χρήματα για περαιτέρω επενδύσεις. Αυτά τα επιπλέον κονδύλια, δηλώνει στην Οδό Διονύσου η Αντιδήμαρχος Οικονομικών, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τοπικές ενέσεις, μετά από συνεννόηση με τους κατά τόπους Προέδρους, εντεταλμένους συμβούλους και Αντιδημάρχους.