logo


Πάνω από 1100 οικογένειες με ανήλικα απροστάτευτα τέκνα στην Περιφέρεια Αττικής θα προμηθεύονται δωρεάν είδη από τις Λαϊκές Αγορές για ένα ολόκληρο χρόνο. Η πρωτοβουλία αυτή, που φέρει εξολοκλήρου την υπογραφή του εντεταλμένου για τις Λαϊκές περιφερειακού συμβούλου, και παλιού Δημάρχου Αγ. Στεφάνου, Στ. Κοροβέση, ήρθε προς συζήτηση ως προς τη σκοπιμότητά της, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, ψηφίστηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη και έχει την υποστήριξη όλων των Ομοσπονδιών και των Σωματείων των Λαϊκών Αγορών.
Η ενίσχυση αυτών των οικογενειών θα ανέρχεται μέχρι και του ποσού του ενός εκατομμυρίου ευρώ, από το οποίο σε κάθε οικογένεια θα αναλογούν 700-1000 ευρώ το χρόνο.

Στ. Κοροβέσης: “Ουσιαστική στήριξη με διπλό όφελος”
Μέχρι πριν από ένα χρόνο, οι Λαϊκές Αγορές υπάγονταν στο Υπουργείο Εμπορίου. Την 1η Ιανουαρίου του 2015 η αρμοδιότητα, καθώς και το διοικητικό προσωπικό που τη διεκπεραίωνε, μεταφέρθηκε στις Περιφέρειες, όπου συστάθηκε αρμόδια 11μελής Επιτροπή με επικεφαλής εκ του νόμου τον περιφερειάρχη, τη Ρ. Δούρου εν προκειμένω. Η τελευταία ανέθεσε την προεδρία της Επιτροπής αυτής στον κ. Κοροβέση, που από την πρώτη στιγμή έβαλε το στοίχημα της κατά το δυνατόν καλύτερης αξιοποίησης των εσόδων της Επιτροπής.

korovessis1

Τα οποία, όπως εξηγεί στην Οδό Διονύσου, προέρχονται από τους ίδιους τους παραγωγούς και τους εμπόρους των Λαϊκών Αγορών: Για κάθε ημέρα που οι παραγωγοί προσέρχονται σε Λαϊκή Αγορά, είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν 4 ευρώ στην Περιφέρεια. Από το ποσόν αυτό, βάσει νόμου το 40% πηγαίνει στους Δήμους, που φιλοξενούν Λαϊκές, ως ανταποδοτικά για την καθαριότητα. Ο ίδιος νόμος, Ν. 4264/2014, προέβλεπε πως από το υπόλοιπο ποσόν, το 10% μπορεί να πηγαίνει σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, αποκλειστικά για την κάλυψη βιοτικών αναγκών τους με είδη που πωλούνται στις Λαϊκές Αγορές. Μετά από ενέργειες και πίεση της Περιφέρειας, στις οποίες πρωταγωνίστησε ο παλιός Δήμαρχος, ο νόμος τροποποιήθηκε και αυτό το 10% υπερδιπλασιάστηκε, φτάνοντας στο 25%! Από το ταμείο, λοιπόν, αυτό θα εξοικονομηθεί ποσό μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ.

Το όφελος είναι διπλό και προφανές, τονίζει στην Οδό Διονύσου ο κ. Κοροβέσης: Από τη μια πλευρά ανακουφίζονται συμπολίτες μας που βρίσκονται σε μεγάλη οικονομική ανέχεια, ενώ από την άλλη πλευρά τα χρήματα επιστρέφουν στην αγορά.

Επόμενο βήμα ήταν ο προσδιορισμός της ομάδας, που θα επελέγετο: “Στην Περιφέρεια των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι χιλιάδες αυτοί που έχουν ανάγκη στήριξης. Όμως στόχος μας ήταν η ουσιαστική ενίσχυση, και όχι ένα συμβολικό αντίδωρο. Με το σκεπτικό αυτό, προκρίναμε τις οικογένειες με ανήλικα απροστάτευτα τέκνα, οι οποίες επιπλέον πληρούν και άλλα κριτήρια, που τις κατατάσοουν στις ευπαθείς ομάδες, για παράδειγμα μονογονεϊκές ή με γονιό στη φυλακή, βαριές αναπηρίες, πολύτεκνοι, άποροι κ.λπ. Αυτές οι οικογένειες, στις οποίες δεν έχει πάει καμιά βοήθεια από πουθενά, σύμφωνα με τα στοιχεία που μέχρι στιγμής έχουμε στη διάθεσή μας ανέρχονται σε περίπου 1152, με τον αριθμό αυτό ενδεχομένως να φτάσει και στις 1500. Στην προσπάθειά μας, και οφείλω να το τονίσω, βρήκαμε θερμούς υποστηρικτές τους παραγωγούς και τους εμπόρους των Λαϊκών Αγορών, των οποίων τα Σωματεία και οι Ομοσπονδίες τάχθηκαν στη συντριπτική τους πλειονότητα στο πλευρό μας”, υπογραμμίζει ο κ. Κοροβέσης.

Η πρωτοβουλία, που θα ξεκινήσει με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών, δεν θα σταματήσει εδώ: Όπως λέει χαρακτηριστικά ο περιφερειακός σύμβουλος, “στις σκέψεις μας είναι εκτός από την απευθείας στήριξη ευπαθών ομάδων, τα χρήματα αυτά να διατεθούν για την αγορά υποδομών, όπως ασθενοφόρο κ.λπ.”.