logo


Δύο συνεδριάσεις για το Δημοτικό Συμβούλιο την προσεχή Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, με την πρώτη στις 6 το βράδυ να είναι ειδική και να αφορά στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, ύψους 52.865.664 ευρώ, και στο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης (οικονομική στοχοθεσία του Δήμου και των Νομικών Προσώπων ΘΕΣΠΙΣ και ΕΣΤΙΑ) για το 2016.

Αμέσως μετά, στις 8.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η 30ή τακτική συνεδρίαση, με 16 θέματα στην Ημερήσια Διάταξη. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η τροποποίηση κατηγοριών στα τέλη καθαριότητας, υπαγορευμένη από την οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογητέας ύλης που εξασφάλισε ο Δήμος Διονύσου, αλλά και η παράταση προθεσμίας για την εκτέλεση του έργου της αποχέτευσης. Για το συγκεκριμένο θέμα, η εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Ευ. Λυρούδια, παρέχει εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία, ειδικά σε σχέση με την καθυστέρηση στην πρόοδο του έργου:

* Στις 28-8-2014 υπεγράφη η Σύμβαση ποσού 13.054.987,22€ πλέον ΦΠΑ 3.002.647,06€, συνολικής δαπάνης 16.057.634,28€ του Υποέργου 2 της Πράξης.

* Η ομάδα επίβλεψης αποτελείται από τις κ. Νίκα, κ. Σπυροπούλου για τις ∆.Κ. ∆ιονύσου και Ροδόπολης και από τον κ. Φαράχ για τις ∆.Κ. Κρυονερίου, Αγ. Στεφάνου και Σταμάτας. Ο ανάδοχος υπέβαλε προς έγκριση το χρονοδιάγραμμα του έργου, το οποίο εγκρίθηκε με το 32079/32080/14-11-2012 έγγραφο.

* Η προθεσμία περαίωσης του έργου έχει διάρκεια είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από την υπογραφή της Σύμβασης ήτοι μέχρι 28-8-2016, ενώ έχει οριστεί αποκλειστική τμηματική προθεσμία δεκατεσσάρων (14) μηνών, ήτοι έως 28-10-2015, στο πέρας της οποίας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το 50% του φυσικού αντικειμένου του έργου (άρθρο 7 της Ε.Σ.Υ.).

* Με την υπ’αριθμ. 28162/7-10-2015 αίτησή του η ανάδοχος εταιρεία ζήτησε την παράταση της αποκλειστικής τμηματικής προθεσμίας του έργου κατά έξι (6) μήνες, ήτοι έως τις 28-4-2015, λόγω των επιβληθέντων ελέγχων κεφαλαίου (capital controls) στις 29-6-2015, οι οποίοι έχουν δυσχεράνει την εκτέλεση του έργου και δεν οφείλονται σε υπαιτιότητά της.

*Η ανάδοχος εταιρεία έως τις 29-6-2015 (ημερομηνία επιβολής capital controls) είχε εκτελέσει εργασίες που αντιστοιχούν στο 1% του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της σύμβασης, σύμφωνα με τις οποίες η Υπηρεσία προχώρησε στην υπογραφή της 1ης Πιστοποίησης στις 8-7- 15. Αντίστοιχα, έως τις 1-9-2015 [Λογαριασμός 2(Α)] είχε εκτελέσει ποσοστό 1,53% ενώ έως τις 14-10-2015 επιμετρήθηκαν εργασίες ποσοστού 2,40% του συμβατικού αντικειμένου. Εκ των ανωτέρω, συνάγεται το συμπέρασμα ότι η πρόοδος των εργασιών δεν ακολουθούσε το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα του έργου ακόμα και πριν την επιβολή των capital controls, παρά τις συνεχείς οχλήσεις της ∆ιευθύνουσας Υπηρεσίας για επίσπευση των εργασιών (έγγραφα 23- 1-15, 20-3-15, 27-4-15, 28-5-15, 8-7-15, 1-10-15).

*Με το 28162/16-10-2015 έγγραφο, διαβιβάστηκε η αίτηση του αναδόχου στο ΕΠΠΕΡΑΑ για γνωμοδότηση, το οποίο όμως μας ενημέρωσε προφορικά ότι δεν γνωμοδοτεί για την παράταση των τμηματικών προθεσμιών παρά μόνο για τη συνολική.

Χαρακτηριστική, τέλος, είναι και η πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου:

>>Συμφωνεί εν μέρει με την αίτηση του αναδόχου για τη χορήγηση παράτασης της αποκλειστικής τμηματικής προθεσμίας κατά έξι (6) μήνες, ήτοι έως την 28-4-2016, χωρίς αντίστοιχη παράταση της συνολικής προθεσμίας του έργου, κρίνοντας ότι είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση του έργου.

>>Προτείνει η παράταση της αποκλειστικής τμηματικής προθεσμίας να δοθεί με αποκλειστική υπαιτιότητα του αναδόχου “χωρίς αναθεώρηση” με την επιβολή των κατά του άρθρου 49 του Ν. 3669/08 ποινικών ρητρών, καθώς οι λόγοι που επικαλείται ο ανάδοχος στην αίτησή του είναι η επιβολή του ελέγχου κεφαλαίων, η οποία εφαρμόστηκε από τις 29-6-2015, δηλαδή το τελευταίο τετράμηνο της προθεσμίας, χωρίς να προκαλεί ουσιώδη διαφοροποίηση στην ήδη αργή πρόοδο των εργασιών.

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ 1ο: Έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης προϋπολογισμού ∆ήμου Γ ́ τριμήνου οικονομικού έτους 2015. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΤΙ∆ΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑ ΣΤΕΛΛΑ-ΣΟΦΙΑ.

ΘΕΜΑ 2ο: Έγκριση ∆ιενέργειας (Αναγκαιότητας) Συνδρομής λογισμικού προγράμματος διαχείρισης- σύνταξης τευχών δημοπράτησης δημοσίων έργων. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΤΙ∆ΗΜΑΡΧΟΣ ΛΥΡΟΥ∆ΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ.

ΘΕΜΑ 3ο: Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου: «Κατασκευή Β’ σκέλους οδού Ευξείνου Πόντου στη ∆.Κ. Σταμάτας» & καθορισμός αποζημίωσης αναδόχου λόγω διάλυσης σύμβασης. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΤΙ∆ΗΜΑΡΧΟΣ ΛΥΡΟΥ∆ΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ.

ΘΕΜΑ 4ο: Επιστροφή χρημάτων ως αχρεωστήτως καταβληθέντων. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΤΙ∆ΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑ ΣΤΕΛΛΑ-ΣΟΦΙΑ.

ΘΕΜΑ 5ο: Χρονική παράταση Σύμβασης χωρίς υπέρβαση συμβατικού αντικειμένου για τη προμήθεια υπηρεσιών «Προμήθεια υπηρεσιών Συντήρησης Η/Μ Εγκαταστάσεων και Υγιεινής Κτιρίων( Συντήρηση & Επισκευή Ανελκυστήρων, Εκκένωση βόθρων, Απεντόμωση – Μυοκτονία – Μικροβιοκτονία, απόφραξη αγωγών ομβρίων και φρεατίων Συντήρηση Φορητών Πυροσβεστικών Μέσων )» και συγκεκριμένα Εκκένωση Βόθρων και απόφραξη αγωγών ομβρίων. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΤΙ∆ΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑ ΣΤΕΛΛΑ-ΣΟΦΙΑ.

ΘΕΜΑ 6ο: Έγκριση και Παραλαβή Μελέτης με τίτλο: «Γεωτεχνική μελέτη – Έρευνα για αποκατάσταση πρανούς οδού Εργασίας λόγω κατολίσθησης στην δ.κ. Αγ. Στεφάνου». ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΤΙ∆ΗΜΑΡΧΟΣ ΛΥΡΟΥ∆ΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ.

ΘΕΜΑ 7ο: Έγκριση και Παραλαβή Μελέτης με τίτλο: «Μελέτη για έργο κατασκευής αγωγών ομβρίων» α) Οριστική Μελέτη Έργων Ρέματος Βρυσάκι – β) Οριστική Μελέτη Αγωγών Ομβρίων. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΤΙ∆ΗΜΑΡΧΟΣ ΛΥΡΟΥ∆ΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ.

ΘΕΜΑ 8ο: Έγκριση ∆ιενέργειας (Αναγκαιότητας) της εργασίας διαμόρφωσης χώρων γραφείων σε αίθουσα του κεντρικού ∆ημαρχείου ∆ιονύσου. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:ΑΝΤΙ∆ΗΜΑΡΧΟΣ ΛΥΡΟΥ∆ΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ.

ΘΕΜΑ 9ο: Τροποποίηση κατηγοριών Τελών Καθαριότητας & με ισχύ από 1-1-2016 και εφ’ εξής. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΤΙ∆ΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑ ΣΤΕΛΛΑ-ΣΟΦΙΑ.

ΘΕΜΑ 10ο: Έγκριση παράτασης αποκλειστικής τμηματικής προθεσμίας εκτέλεσης του έργου «∆ίκτυο Αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων στις ∆.Κ. Αγ. Στεφάνου, ∆ιονύσου, Κρυονερίου, Ροδόπολης και Σταμάτας του ∆ήμου ∆ιονύσου» (κωδ. Πράξης(ΟΠΣ): 340042). ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΤΙ∆ΗΜΑΡΧΟΣ ΛΥΡΟΥ∆ΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ.

ΘΕΜΑ 11ο: Λήψη απόφασης σχετικά με την αίτηση διάλυσης της σύμβασης της μελέτης «Κτηματογράφηση – Πολεοδομική Μελέτη (Α και Β Στάδιο) Αστικογεωολογική μελέτη Πολεοδομικών Ενοτήτων 1 & 2 Κοινότητας Άνοιξης» της ∆ημοτικής Κοινότητας Άνοιξης του ∆ήμου ∆ιονύσου. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΤΙ∆ΗΜΑΡΧΟΣ ΛΥΡΟΥ∆ΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ.

ΘΕΜΑ 12ο: Έγκριση ανάθεσης παροχής υπηρεσίας «Τεχνική εξυπηρέτηση και υποστήριξη της μηχανής ταχυδρομείου». ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΤΙ∆ΗΜΑΡΧΟΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ.

ΘΕΜΑ 13ο: Καθιέρωση 24ωρης λειτουργίας καθώς και λειτουργίας κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες της Υπηρεσίας Καθαριότητας – Ηλεκτροφωτισμού και της Υπηρεσίας Ύδρευσης (σε βάρδιες) του ∆ήμου ∆ιονύσου για το έτος 2016. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΤΙ∆ΗΜΑΡΧΟΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ.

ΘΕΜΑ 14ο: Χρονική παράταση συμβάσεων χωρίς υπέρβαση συμβατικού αντικειμένου για τη προμήθεια ειδών οδοσήμανσης. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΤΙ∆ΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑ ΣΤΕΛΛΑ-ΣΟΦΙΑ.

ΘΕΜΑ 15ο: Έγκριση ∆ιενέργειας Προμήθειας Γάλακτος Έτους 2016. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΤΙ∆ΗΜΑΡΧΟΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ.

ΘΕΜΑ 16ο: Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Αττικής για την εκτέλεση του έργου με τίτλο: «Συντήρηση οδικού δικτύου του ∆ήμου ∆ιονύσου» συνολικού προϋπολογισμού 400.000,00€ (συμπ. ΦΠΑ 23%). ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΤΙ∆ΗΜΑΡΧΟΣ ΛΥΡΟΥ∆ΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ.

Leave a Reply

*

captcha *