logo


Τη δέσμευση ότι όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις της κεντρικής διοίκησης που αφορούν στον  προϋπολογισμό του 2015 θα τηρηθούν μέχρι «ενός ευρώ» έδωσε στους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού που συμμετείχαν στη χθεσινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλής. Ο υπουργός  εξήγγειλε την έναρξη των διαδικασιών για τη ριζική θεσμική αλλαγή στην αυτοδιοίκηση και την κεντρική διοίκηση.  Επιπλέον ο υπουργός εμφανίστηκε διατεθειμένος να συμβάλει στην κάλυψη εργασιακών κενών καθώς και στην παράταση συμβάσεων όπου αυτή μπορεί να γίνει.

Ο Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης,  Παναγιώτης Κουρουμπλής απευθύνει χαιρετισμό στην Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ κατά την έναρξη των εργασιών της Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου 2015.Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση συγκαλείται  από την  ΚΕΔΕ με κεντρικό θέμα την οικονομική κατάσταση των δήμων της χώρας.

Ο Π. Κουρουμπλής με τη φράση «εγώ δεν θα επιτρέψω να γίνω καραγκιόζης απέναντι σας. Ό,τι λέω είναι συμβόλαιο» δεσμεύτηκε ότι θα αποδοθούν μια σειρά από πόρους στην αυτοδιοίκηση μέχρι τέλος του 2015.

Συγκεκριμένα δεσμεύθηκε ότι σήμερα εκδίδεται απόφαση για την κατανομή 108 εκατ. ευρώ για ΣΑΤΑ και τρεις μήνες παρακρατηθέντων πόρων. Στις 8 Δεκεμβρίου θα γίνει μια δεύτερη κατανομή στους δήμους 230 εκατ. ευρώ τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων και σε παρακρατηθέντα. Τέλος τόνισε ότι μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν όλες οι υπόλοιπες εκκρεμότητες.

Ο Π. Κουρουμπλής χαρακτήρισε ως δύσκολο το 2016, ωστόσο επισήμανε ότι  για πρώτη φορά δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε σχέση με το 2015.

Σε σχέση με το νέο  «ριζικό αναπτυξιακό θεσμικό πλαίσιο στην ΤΑ» υπογράμμισε ότι αυτοδιοίκηση και ΥΠΕΣΔΑ μπορούν από κοινού να οικοδομήσουν ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα έχει ως στόχο την οικοδόμηση ενός επιτελικού κράτους με πολυεπίπεδες εξουσίες όπου δεν θα υπάρχουν επικαλύψεις.

Για την επίτευξη μιας ισοπολιτείας θα επιδιωχθεί να καθιερωθεί ειδικός μηχανισμός για τους μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους.

Ο υπουργός διατύπωσε τη βούληση να επιδιωχθεί μείωση των επιτοκίων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τόνισε ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι πόροι της Αυτοδιοίκησης από το πράσινο ταμείο. Για το λόγο αυτό θα υπάρξουν επαφές με τους εμπλεκόμενους υπουργούς και φορείς το επόμενο διάστημα.

Προσωπικό

Για το προσωπικό ο Π. Κουρουμπλής τόνισε ότι δόθηκε παράταση στις προσλήψεις συμβασιούχων, ενώ έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για να μπορέσει να υπάρξει ανάλογη ρύθμιση και σε ανταποδοτικές υπηρεσίες.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη πιθανότητα να ανοίξουν προσλήψεις προσωπικού ανώτατου επιπέδου. Το προσωπικό αυτό θα μπορεί να καλύψει εξειδικευμένες ανάγκες. Ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχει μια εκκρεμότητα πρόσληψης 1500 υπαλλήλων οι οποίοι θα μπορούσαν να καλύψουν κενά μέσα από μία δίκαιη κατανομή.

Νέος εκλογικός νόμος

Στο πλαίσιο των ριζικών θεσμικών αλλαγών ο υπουργός Π. Κουρουμπλής έκανε ειδική αναφορά και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Όπως υπογράμμισε, στόχος είναι η καθιέρωση νέων αμεσοδημοκρατικών θεσμών.

Ο νέος εκλογικός νόμος θα είναι δικαιότερος, τόνισε ο υπουργός, και συμπλήρωσε ότι θα γίνει δικαιότερη κατανομή της ψήφου για τις περιφέρειες. Σε σχέση με τον αριθμό των βουλευτών υπογράμμισε ότι στόχος είναι  αυτός να μειωθεί.

Διοικητική ανασυγκρότηση

Για τη διοικητική ανασυγκρότηση ο υπουργός τόνισε ότι θα επιδιωχθεί μείωση της γραφειοκρατίας, θα καταρτιστεί νέος Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας, ενώ θα εξασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα των ηλεκτρονικών συστημάτων στις βάσεις δεδομένων (π.χ. ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, δημοτολόγιο, κ.ά.).

πηγή: localit.gr

Leave a Reply

*

captcha *